Implementarea unui proiect de ventilatie, bine gandit, intr-o bucatarie profesionala
De la nevoie in sine, la regulile ce trebuie aplicate, la alegerea unui model de hota sau plafon de extractie si pana la importanta filtrelor care elimina pericolul incendiilor, se pare ca ventilatia pentru bucatarii profesionale este incredibil de complexa si complicata.
Vestea rea? Cam asa poate fi.
Vestea buna? Daca alegi un furnizor cu experienta si o echipa implicata, intregul proces este foarte simplu si eficient.
Deci cu ce pornesti la drum?
Cum arata ventilatia incorecta?
In imaginea de mai jos avem 6 exemple de ”asa nu” in ventilatia unei bucatarii, detalii care duc la un mediu de lucru nesanatos, murdar si nesigur.
2. ventilator proiectat pentru camere rezidentiale
3. tubulaturi cu scurgeri
4. geam deschis pentru a suplimenta aerul din interior
5. hote fara filtre
6. echipamente care nu sunt acoperite de niciun echipament de extractie.
De ce este nevoie de ventilatie intr-o bucatarie profesionala?
Pentru ca echipa care lucreaza intr-un mediu HoReCa se confrunta cu emisiile de la aparatele de pregatire a preparatelor: emisiile de caldura, umiditate si aerosoli.
Si pentru ca depunerile de grasime favorizeaza izbucnirea incendiilor.
Intr-o bucatarie eficienta si sigura temperatura optima este de 18-26 grade Celsius cu o rata de umiditate de 65%.
Implementarea unui proiect bine gandit de ventilatie intr-o bucatarie profesionala ofera spatiului patru beneficii care garanteaza un mediu sigur pentru echipa de lucru:
- mediu fara mirosuri: atmosfera placuta si aer curat in bucatarie
- control automat al temperaturii: sistem de control complet automat cu control continuu al puterii bazat pe temperatura si umiditate, conceput special pentru functionarea in bucatarie
- tubulaturi curate: conducte fara grasimi datorita filtrarii foarte eficiente sau a tehnologiei UV-C incorporate - eficienta de aproape 99%
- protectia instalatiilor: sistemul revolutionar al plafoanelor de extractie ofera protectie corpurilor de iluminat incorporate, structurilor din tavan si retelelor de curent / apa / gaz / etc.
Cum incepe proiectul de ventilatie pentru o bucatarie profesionala?
Incepe cu o vizita. O vizita din partea proiectantului care face calculele initiale si estimarile preliminare. El va nota care este volumul de aer necesar pentru suprafata bucatariei si factorul necesar pentru zonele de coacere, gratar si fierbere.
Ulterior, proiectantul va nota si ajusta planul de ventilare al bucatariei profesionale in functie de:
- tipul de bucatarie
- numarul de mese pregatit in fiecare zi
- tipul si puterea echipamentului din bucatarie
- planul bucatariei
- inaltimea bucatariei.
Ce alegi intre o hota si un plafon de extractie?
In functie de tipul de bucatarie in care opereaza echipa ta, cele doua optiuni de ventilare de la ATREA indeplinesc eficient misiunea unei ventilari optimizate, dar o fac in moduri foarte diferite.
Hotele sunt bune pentru o bucatarie:
- cu suprafata pana la 50 m²
- cu un singur centru pentru gatit
- care are operatiuni simple de pregatire a hranei.
Plafoanele de extractie sunt proiectate pentru bucatarii:
- cu suprafata de peste 50 m²
- cu 2 sau mai multe centre de gatit
- care au operatiuni heavy duty de pregatire a mancarii.
Tipuri de hote de bucatarie pentru bucatarii profesionale
Daca crezi ca te incadrezi in prima categorie si o hota de bucatarie este cea mai buna solutie pentru spatiul tau de pregatire a mancarii, atunci te invitam sa faci cunostinta cu hotele ATREA.
Hota de bucatarie OPTIMA
Cu o eficienta de recuperare a caldurii de pana la 75%, hotele OPTIMA asigura extractia si filtrarea eficienta a aerului.
- solutie cu recuperator de caldura integrat
- iluminat LED integrat
- dimensiuni versatile
- fabricata din AISI 304
- 100% personalizata.
Hota de bucatarie GRANDE
Hotele GRANDE sunt furnizate in dimensiuni standard, dar pot fi adaptate conform cerintelor clientului pentru dimensiuni atipice.
Ele asigura extractie si filtrare eficiente pentru zonele de deasupra aparatelor de gatit / spalat si, la cerere, pot fi combinate cu o unitate de tratare a aerului cu control automat.
- design atractiv
- iluminat LED integrat
- dimensiuni versatile
- fabricata din AISI 304
- 100% personalizabila.
Hota de bucatarie MODIS 2
Hotele din linia MODIS 2 au fost proiectate ca un sistem modular care poate fi livrat ca intreg sau asamblat la fata locului. Materialul din care sunt produse garanteaza rezistenta la temperaturi ridicate, umiditate si compusi organici.
- livrare din stoc
- livrare rapida in doar 5 zile
- dimensiuni versatile
- fabricata din AISI 304
- iluminat LED integrat
- 100% personalizabila.
Hota de bucatarie KUBUS
O hota simpla pentru masini de spalat vase sau cuptoare pe baza de convectie pentru bucatarii de toate tipurile si dimensiunile. Aceste aparate elimina particulele de grasime din aerul evacuat in timpul functionarii. Din acest motiv, nu este necesar sa adaugi si filtre de grasimi.
- hota pentru masini de spalat vase si cuptoare pe convectie
- dimensiuni versatile
- fabricata din AISI 304
- 100% personalizabila.
Hote de bucatarie VARIANT
Hota VARIANT furnizeaza alimentare cu aer proaspat integrata, potrivita pentru bucatarii mici si mijlocii. Hota este echipata cu filtre de grasimi, iluminare, o tava de condens si iesiri de aer circulare reglabile directional.
- hota de extractie si furnizare cu aer proaspat
- design atractiv
- iluminat LED integrat
- dimensiuni versatile
- fabricata din AISI 304
- 100% personalizabile.
Dar daca imi trebuie un plafon de extractie?
Pentru bucatariile de dimensiuni mai mari si care au de-a face cu un numar mare de preparate in fiecare zi, plafoanele de extractie ATREA reprezinta cea mai inteligenta si avantajoasa solutie.
Ele indeplinesc toate cerintele pentru un mediu curat in unitatile de catering datorita sistemului inchis si se adapteaza spatiilor cu tavane joase sau arcuite, unde hotele standard nu pot fi instalate.
Plafonul de extractie pentru bucatarie TPV poate fi realizat in 3 variante diferite de materiale:
- solutia ATREA unica macrolon
- otelul inoxidabil utilizat in mod obisnuit
- foi de aluminiu acoperite cu pulbere.
Plafoanele TPV sunt un sistem inchis de extractie care elimina agentii contaminanti de pe suprafete si din aer cu ajutorul tehnologiei de filtrare UV-C si a filtrelor de grasime flexibile care sunt pozitionate pe intreaga lungime a tubulaturilor.
Sistemul elibereaza aer proaspat intr-un flux uniform si indirect pentru confort maxim, iar iluminatul integrat este protejat de contaminarea cu aerosolii de grasime.
Plafoanele TPV sunt certificate pentru utilizarea in Uniunea Europeana si indeplinesc standardele institutului National de Sanatate Publica.
Si cum fac primul pas daca vreau un sistem de ventilare pentru bucataria mea profesionala?
Simplu: contactezi specialistii ATREA. Ei au pregatit toate detaliile despre sistemele de ventilare ATREA si iti stau la dispozitie cu solutii personalizate in functie de nevoile reale ale bucatariei.
Pe un lucru te poti baza: eficienta proiectului final, confortul si siguranta echipei care va lucra in bucatarie.