Aer curat si proaspat in orice moment
Fum – abur – grasimi: o bucatarie profesionala le produce in cantitati copioase. Acumularea lor in aerul din bucatarie creste riscul accidentelor provocate de vizibilitatea redusa, duce la probleme de sanatate pentru personal si permite mirosurilor sa scape in sala de mese.
De aceea, un sistem de ventilatie este crucial pentru bucataria oricarui restaurant sau cantine: aceasta este solutia ideala pentru a asigura un flux constant de aer curat si proaspat, iluminat optim si pentru a reduce riscul incendiilor provocate de flacari deschise sau acumulari de grasime.
Siguranta si mediu sanatos
Prioritatea intr-o bucatarie profesionala trebuie sa fie sanatatea si siguranta personalului. Aerul fierbinte si fumul contamineaza aerul din interior si duc la o atmosfera sufocanta cu vizibilitate slaba.
Ventilatia incorecta duce la cresterea concentratiei de monoxid de carbon – sursa a mai multor probleme de sanatate, iar sarcinile de lucru vor fi dificil de facut in lipsa iluminatului optimizat. Nimeni nu si-ar dori sa lucreze aici.
Pe langa bucatarie, aerul fierbinte si mirositor va ajunge si in alte zone ale restaurantului provocand disconfort oaspetilor. Instalarea hotelor sau plafoanelor de extractie inseamna ca zona de prepararea a mancarii se va bucura constant de aer proaspat, umiditate optima, mirosuri reduse la minim, iar zona de dining se va concentra pe experienta culinara si nu pe identificarea mirosurilor care se strecoara din bucatarie.
Respectarea reglementarilor legale
Instalarea unui sistem de ventilatie intr-o bucatarie inseamna respectarea implicita a reglementarilor de siguranta in vigoare.
Pentru a face alegerea corecta a echipamentului de ventilatie in bucataria profesionala, trebuie sa luati in calcul urmatorii factori:
- tipul de gatit care are loc
- tipul de echipament si electrocasnice folosit
- amplasarea echipamentului de gatit.
Planul optimizat pentru ventilarea bucatariei are ca obiectiv: aer curat si proaspat in orice moment. Aceste elemente vor determina care sunt cerintele reale de ventilare si care sunt pericolele pe care ventilatia le poate elimina: lucru la foc deschis, echipamente care genereaza foarte mult abur, acumulari de grasimi care pot duce la incendii. Aceste pericole nu numai ca contravin reglementarilor legale, dar va expun controalelor autoritatilor si proceselor declansate de personalul care se accidenteaza din cauza nerespectarii standardelor de siguranta si protectia muncii.
Intelegerea cerintelor poate fi dificila – mai ales ca ele pot varia de la o locatie la alta si de la caz la caz.
In majoritarea cazurilor veti avea nevoie de un expert in proiectarea sistemelor de ventilatie pentru bucatarii, pentru a garanta respectarea normelor in vigoare.
Alegerea sistemului corect de ventilare
Alegerea hotelor sau plafoanelor de extractie depinde de fluxul de aer de care aveti nevoie, de rata de schimb a aerului din interior si de modul in care este organizata bucataria.
Dimensiunea bucatariei si organizarea acesteia
Inlocuirea aerului si fluxul acestuia depind de dimensiunile bucatariei si organizarea bucatariei. Modul in care sunt organizate echipamentele (cuptoare, grill, masini de spalat vase) sugereaza amplasamentul hotelor sau necesitatea unui plafon de extractie. Un specialist este in masura sa defineasca nevoile exacte si sa determine solutia potrivita pentru ventilatie in zona de prepararea a mancarii si a zonei de dining.
Tipuri de echipamente
In functie de specificul afacerii dumneavoastra, veti putea utiliza tipuri diferite de echipamente: fryerele si gratarele vor necesita un sistem care filtreaza rapid si eficient grasimea din aer – sistem inclus in plafoane de extractie. Filtrele lamelare si ciclonice ATREA sunt printre cele mai bune de pe piata. Datorita designului brevetat, filtrele au o eficienta foarte ridicata care nu permite ca nici cele mai mici particule de aerosoli din aer sa penetreze dispozitivul sau tubulatura de ventilatie. Filtrul ciclonic functioneaza la o eficienta de 95%, iar filtrele cutate au o eficienta de 75%.
Hotele trebuie plasate fix deasupra echipamentelor care genereaza cantitati semnificative de abur si umezeala.
Eficienta energetica
Una din principalele provocari ale unei afaceri din domeniul HoReCa este costul energiei. Aici, rolul sistemului de ventilatie devine si mai important pentru ca, daca este corect implementat, el va poate ajuta sa reduceti facturile lunare.
Spre deosebire de bucatariile rezidentiale, cele comerciale genereaza cantitati mari de caldura, fum, grasime si aburi. Aerul din interior devine fierbinte si pune presiune pe sistemul de ventilare pentru a atinge o temperatura comoda. Acesta va lucra mai mult si va consuma mai multa energie pentru a tine pasul cu noii parametri. Daca folositi si echipament care nu este eficient energetic, situatia devine mai ingrijoratoare.
Astfel, pentru reducerea facturilor la energie, provocarea trebuie abordata din doua directii:
- Sistem de ventilatie adaptat tipului de bucatarie, echipamentului si fluxului de lucru. Proiectat inteligent de la bun inceput, sistemul va adapta puterea aerului in functie de activitatea din bucatarie, reducand automat consumul de energie atunci cand nu este nevoie de o putere sporita a hotelor sau plafonului de extractie.
- Schimbarea echipamentelor vechi si ineficiente energetic pentru a reduce consumul din bucatarie.
Mentenanta si curatenie
Pentru a garanta o durata lunga de viata, sistemul de ventilatie al unei bucatarii profesionale are nevoie de mentenanta periodica: de la actiuni zilnice de igienizare si curatare, la inspectii anuale din partea specialistilor, un sistem ingrijit va asigura un ROI considerabil pe termen lung.
Absenta curatirii corecte a hotelor si plafoanelor de extractie va afecta calitatea si confortul mediului de lucru. Daca sistemul se infunda cu particule de grasime sau murdarie, atunci fluxul va fi intrerupt, iar sistemul va lucra mai mult pentru a indeplini parametri setati. De-a lungul timpului si tubulaturile se vor infunda si astfel aerul din bucatarie nu va mai fi proaspat.
De aceea, este crucial a nu se permite acumularea de murdarie in interiorul tubulaturii. Daca vreti sa pastrati bucataria, precum si zona de luat masa fara miros, ar trebui sa efectuati curatarea si intretinerea corespunzatoare si regulata a intregului sistem de ventilare din bucatarie.
Pentru inspectie si curatare in profunzime, ar trebui sa lucrati cu un expert specializat si cu experienta in acest tip de sistem.
Consultati un expert in ventilatia bucatariilor
Fara utilizarea unui sistem de ventilatie optimizat, operarea fara probleme a unei bucatarii profesionale devine problematica si pot aparea riscuri la siguranta personalului din incinta si poate creste riscul de incendii. Daca vreti sa va bucurati de o bucatarie sigura, aveti nevoie de un sistem de ventilatie care elimina caldura, aburii, particulele de grasime si fumul, pentru un mediu de lucru sanatos si confortabil care respecta normele legale in vigoare.
Din 1990 ATREA produce solutii de ventilatie pentru mediul HoReCa.
- Mediu placut pentru bucatari: aer proaspat, zero mirosuri, umiditate si temperatura optime, iluminat adecvat
- Design atractiv: plafoane eficiente si discrete sau hote versatile pentru orice tip de spatiu
- Intretinere usoara: o laveta de vase umeda este suficienta pentru igienizarea rapida a plafonului/hotei
- Greutate redusa: nu limiteaza optiunile pentru tavanul locatiei.
Daca aveti intrebari sau nevoie de consultanta specializata pentru a oferi cel mai sigur si sanatos mediu pentru personal si oaspeti, echipa ATREA va sta la dispozitie. Apelati cu incredere la reprezentatii ATREA pentru a programa o sedinta de consultanta experta in planificare si implementare.