Ventilarea eficienta in bucataria unui restaurant
Ventilatia cu recuperare de caldura in incinte este o solutie tehnica prin care o incapere este aerisita in permanenta, in timp ce temperatura ramane constanta, fara a genera costuri suplimentare de incalzire sau racire (dupa caz).
Sistemul se poate adapta la orice tip de interior, iar daca vorbim de bucatarii profesionale, acesta devine extrem de eficient. Aburii si mirosurile sunt eliminate prin gurile de extractie, in acelasi timp cu caldura excesiva, in timp ce sistemul introduce aer curat la aproape aceeasi temperatura cu cel evacuat. Producatorul ceh de sisteme de ventilatie ATREA a conceput un sistem revolutionar de ventilare a bucatariilor profesionale, eliminand din peisaj traditionalele hote. Evacuarea si introducerea aerului proaspat se face direct prin grilele montate in plafon, sistemul asigurand in acelasi timp si iluminarea spatiului in parametrii utili. Cum functioneaza o instalatie de ventilatie cu recuperare de caldura intr-o bucatarie?
Aerul viciat este extras din spatiul de lucru prin grilele de ventilatie din sistemul montat in tavan, iar caldura acestuia se transfera aerului de afara pe care centrala ATREA il introduce in aceeasi incinta, dupa ce in prealabil il filtreaza.
Inovatia unui sistem cu recuperare de caldura consta in faptul ca cele doua fluxuri de aer nu au contact, ci se transfera doar caldura de la unul la altul. Astfel, in spatiul de lucru exista in permanenta un aport de aer proaspat, temperatura ramanand constanta, fara aburi sau condens. Prin montarea unui sistem de ventilatie a bucatariei prin plafon se evita si un alt fenomen atat de nedorit si de neevitat in orice bucatarie, si anume depunerile de grasime si arsuri de pe hotele clasice.
Producatorul ceh ATREA ne asigura ca costul pentru instalarea si intretinerea ventilatiei bucatariei de restaurant printr-un sistem cu recuperare de caldura prin plafon nu este mai ridicat decat acela al montarii unei hote profesionale clasice.
Mai mult decat atat, estetica si ergonomia unei bucatarii fara apasatoarele hote zgomotoase se schimba radical atunci cand sistemul de evcuare se afla montat direct in tavan.
Un alt avantaj major al unui astfel de sistem este faptul ca poate fi integrat cu sistemul de ventilatie si climatizare al restaurantului. Astfel, centrala cu recuperare de caldura care preia fluxurile de aer cald din bucataria restaurantului, poate gestiona aceleasi trasee de aer si pentru restul restaurantului, producand in permanenta aer curat si o ambianta placuta pentru clientii care iau masa, indiferent de momentul zilei.