Pentru un sistem optim ce respecta cele mai riguroase standarde de igiena, siguranta si eficienta
Atunci cand lucrezi la proiectul unei bucatarii profesionale de la restaurante la cafenele, firme de catering sau locatii tip fast-food, selectia corecta a sistemului de ventilatie este fundamentala. Aceasta alegere poate avea un impact asupra calitatii aerului, sigurantei si respectarii legislatiei in vigoare.
Pentru a te asigura ca iei decizia corecta, ATREA a pregatit mai jos o lista de 5 factori carora trebuie sa le acorzi atentie.
1. Tipul de bucatarie
Tipul bucatariei este cel mai important factor in determinarea solutiei corecte de ventilatie: debit, limitari de spatiu, tipul bucatariei, numar de portii, numar de oaspeti, numar de membri ai echipei de pregatire.
O bucatarie tip fast-food (cu multe statii de prajit, gratar, foc deschis) are nevoi diferite fata de una tip catering inclusa intr-o zona de food court: prima se confrunta cu depuneri de grasime si fum, a doua nu are ca prioritate eliminarea mirosurilor pentru ca ele sa nu ajunga in zona de dining.
O cafenea cu preparate tip brunch nu are nevoie de un plafon de extractie, la fel cum o bucatarie care asigura sute de portii zilnice necesita o solutie complexa de ventilatie si iluminat.
Un restaurant cu masini de spalat si surse de aburi are nevoie de o solutie care elimina umezeala din aer si creeaza un mediu placut de lucru.
2. Inaltime tavan si suprafata bucatarie
Inaltimea tavanului are un impact direct asupra eficientei sistemului de ventilatie din bucataria profesionala. Un tavan inalt inseamna mai mult spatiu in care caldura si fumul se pot dispersa si astfel permite un flux mai bun de aer si captare mai eficienta a mirosurilor, aburilor etc.
Bucatariile cu tavan mai jos implica pozitionarea hotelor mai aproape de echipamentul de gatit pentru a capta eficient agentii contaminanti.
Suprafata bucatariei trebuie corelata cu numarul si tipul aparatelor de gatit: daca bucataria este prea mica, pot aparea curenti de aer ce deranjeaza. Astfel, daca avem debite mari de aer pe o suprafata mica, atunci este important ca solutia tehnica sa compenseze corect debitul de aer proaspat.
Daca suprafetele sunt mai mari, atunci se recomanda instalarea plafoanelor de extractie ce distribuie aerul proaspat eficient si implica viteze mai mici de aer.
Dimensionarea si proiectarea corespunzatoare a componentelor de ventilatie sunt esentiale pentru obtinerea performantei optime si a eficientei energetice.
3. Ce echipament folosesti: coordoneaza ventilatia cu cerintele reale
Tipul de echipament de pregatire a mancarii si de igienizare a vaselor influenteaza definitoriu cerintele de ventilatie. Aparatele cu randament ridicat, cum ar fi gratarele sau wok-urile, produc multa caldura, fum si vapori incarcati cu grasime, necesitand solutii de ventilatie robuste cu functii de filtrare a grasimilor.
Ia in considerare si modul in care este configurata bucataria: sub forma de insula sau cu aparatele lipite de perete?
Statiile de gatit specializate pot necesita configuratii personalizate pentru a capta emisiile, particulele de grasime si a mentine constanta calitatea aerului.
Adauga la asta si frecventa si intensitatea proceselor de pregatire a mancarii: operatiunile mai intense pot necesita un grad mai recurent de curatare si mentenanta pentru a asigura performante optime in conformitate cu standardele de siguranta. Selectarea corecta a unor solutii de ventilatie pentru bucatariile profesionale faciliteaza curatarea si intretinerea echipamentelor si astfel eficientizeaza operatiunile din bucatarie si prelungeste durata de viata a sistemului de ventilatie.
Specialistii ATREA configureaza proiectul cu ajutorului programului brevetat de selectie, program setat pe baza actului normativ european EN16282.
4. Locatie: unde se afla bucataria?
Da, ai citit corect: locul unde se afla restaurantul tau joaca un rol foarte important in privinta sistemului de ventilatie. Variatiile de temperaturi si legislatia aferenta pot influenta cerintele sistemului de ventilatie. De exemplu, bucatariile care activeaza in zone mai reci pot avea nevoie de recuperatoare de caldura pentru a compensa aerul cald evacuat.
La fel de esential: Intelegerea cadrului legal national si local - flux de aer minim, restrictii pe emisii.
De asemenea, locatia poate limita optiunile de evacuare a aerului. Daca bucataria este pozitionata intr-o zona urbana, s-ar putea sa ai restrictii in privinta gurilor de evacuare a aerului, mirosurilor si aburului implicand nevoia de a implementa si solutii suplimentare: recuperarea energiei, filtre de poluare etc.
5. Mentenanta sistemului
Pentru a garanta o durata lunga de viata pentru sistemul de ventilatie din bucatarie, se recomanda programe periodice de mentenanta.
Programul recomandat pentru mentenanta hotelor si plafoanelor de extractie
Componentele sistemului care necesita interventie periodica in vederea igienizarii si mentenantei sunt descrise mai jos:
- centrala de tratare aer (schimbare filtre, curatare recuperator si interior CTA, diagnoza tehnica)
- tubulatura de ventilatie (igienizare si curatare)
- hote de extractie, care implica curatare filtre si curatare sistem
- filtru electrostatic cu lampi UV (igienizare, curatare si schimbare filtre).
Mentenanta recomandata | Separatoare grasime | Placi policarbonat sau otel inoxidabil | UVC |
---|---|---|---|
Utilizare foarte scazuta: camere de pregatire, bucatarii “la rece”, camere de servire | 1-2 ori pe luna | 1 data pe an | 1 data la 2 luni |
Utilizare scazuta: scoli, gradinite, camine de batrani, camere pentru spalarea vaselor | 1 data pe saptamana | 1 data pe an | 1 data pe luna |
Utilizare medie: cantine, bucatarii, spitale, restaurante, bufete | 1-2 ori pe saptamana | 2 ori pe an | 1 data pe luna |
Utilizare foarte ridicata: steak house, restaurante cu gratar, restaurante fast-food, bufete asiatice | La fiecare 2 zile | 3 ori pe an | 1 data pe saptamana |
Concluzie
Selectarea potrivita a sistemului de ventilatie pentru o bucatarie profesionala implica 5 factori - intelegerea acestor considerente si colaborarea cu expertii in ventilatia HoReCa te ajuta sa alegi un sistem optim ce respecta cele mai riguroase standarde de igiena, siguranta si eficienta.
ATREA Romania este specializata in furnizarea de solutii de ventilatie pentru restaurante, cafenele si firme de catering adaptate cerintelor unice ale bucatariilor comerciale.
Poti vedea toate optiunile de hote si plafoane de extractie aici si poti contacta oricand specialistii ATREA pentru detalii despre proiectul tau!