Cum alegi corect ventilatia pentru bucatarii profesionale: 5 factori prezentati de catre specialistii ATREA

Pentru un sistem optim ce respecta cele mai riguroase standarde de igiena, siguranta si eficienta

Atunci cand lucrezi la proiectul unei bucatarii profesionale de la restaurante la cafenele, firme de catering sau locatii tip fast-food, selectia corecta a sistemului de ventilatie este fundamentala. Aceasta alegere poate avea un impact asupra calitatii aerului, sigurantei si respectarii legislatiei in vigoare.

Pentru a te asigura ca iei decizia corecta, ATREA a pregatit mai jos o lista de 5 factori carora trebuie sa le acorzi atentie.

1. Tipul de bucatarie

Tipul bucatariei este cel mai important factor in determinarea solutiei corecte de ventilatie: debit, limitari de spatiu, tipul bucatariei, numar de portii, numar de oaspeti, numar de membri ai echipei de pregatire.

Cum alegi corect ventilatia pentru bucatarii profesionale: 5 factori prezentati de catre specialistii ATREA
Cum alegi corect ventilatia pentru bucatarii profesionale: 5 factori prezentati de catre specialistii ATREA

O bucatarie tip fast-food (cu multe statii de prajit, gratar, foc deschis) are nevoi diferite fata de una tip catering inclusa intr-o zona de food court: prima se confrunta cu depuneri de grasime si fum, a doua nu are ca prioritate eliminarea mirosurilor pentru ca ele sa nu ajunga in zona de dining.
O cafenea cu preparate tip brunch nu are nevoie de un plafon de extractie, la fel cum o bucatarie care asigura sute de portii zilnice necesita o solutie complexa de ventilatie si iluminat.
Un restaurant cu masini de spalat si surse de aburi are nevoie de o solutie care elimina umezeala din aer si creeaza un mediu placut de lucru.

2. Inaltime tavan si suprafata bucatarie

Inaltimea tavanului are un impact direct asupra eficientei sistemului de ventilatie din bucataria profesionala. Un tavan inalt inseamna mai mult spatiu in care caldura si fumul se pot dispersa si astfel permite un flux mai bun de aer si captare mai eficienta a mirosurilor, aburilor etc.
Bucatariile cu tavan mai jos implica pozitionarea hotelor mai aproape de echipamentul de gatit pentru a capta eficient agentii contaminanti.

Cum alegi corect ventilatia pentru bucatarii profesionale: 5 factori prezentati de catre specialistii ATREA
Cum alegi corect ventilatia pentru bucatarii profesionale: 5 factori prezentati de catre specialistii ATREA

Suprafata bucatariei trebuie corelata cu numarul si tipul aparatelor de gatit: daca bucataria este prea mica, pot aparea curenti de aer ce deranjeaza. Astfel, daca avem debite mari de aer pe o suprafata mica, atunci este important ca solutia tehnica sa compenseze corect debitul de aer proaspat.
Daca suprafetele sunt mai mari, atunci se recomanda instalarea plafoanelor de extractie ce distribuie aerul proaspat eficient si implica viteze mai mici de aer.
Dimensionarea si proiectarea corespunzatoare a componentelor de ventilatie sunt esentiale pentru obtinerea performantei optime si a eficientei energetice.

3. Ce echipament folosesti: coordoneaza ventilatia cu cerintele reale

Tipul de echipament de pregatire a mancarii si de igienizare a vaselor influenteaza definitoriu cerintele de ventilatie. Aparatele cu randament ridicat, cum ar fi gratarele sau wok-urile, produc multa caldura, fum si vapori incarcati cu grasime, necesitand solutii de ventilatie robuste cu functii de filtrare a grasimilor.
Ia in considerare si modul in care este configurata bucataria: sub forma de insula sau cu aparatele lipite de perete?

Cum alegi corect ventilatia pentru bucatarii profesionale: 5 factori prezentati de catre specialistii ATREA
Cum alegi corect ventilatia pentru bucatarii profesionale: 5 factori prezentati de catre specialistii ATREA

Statiile de gatit specializate pot necesita configuratii personalizate pentru a capta emisiile, particulele de grasime si a mentine constanta calitatea aerului.
Adauga la asta si frecventa si intensitatea proceselor de pregatire a mancarii: operatiunile mai intense pot necesita un grad mai recurent de curatare si mentenanta pentru a asigura performante optime in conformitate cu standardele de siguranta. Selectarea corecta a unor solutii de ventilatie pentru bucatariile profesionale faciliteaza curatarea si intretinerea echipamentelor si astfel eficientizeaza operatiunile din bucatarie si prelungeste durata de viata a sistemului de ventilatie.
Specialistii ATREA configureaza proiectul cu ajutorului programului brevetat de selectie, program setat pe baza actului normativ european EN16282.

4. Locatie: unde se afla bucataria?

Da, ai citit corect: locul unde se afla restaurantul tau joaca un rol foarte important in privinta sistemului de ventilatie. Variatiile de temperaturi si legislatia aferenta pot influenta cerintele sistemului de ventilatie. De exemplu, bucatariile care activeaza in zone mai reci pot avea nevoie de recuperatoare de caldura pentru a compensa aerul cald evacuat.
La fel de esential: Intelegerea cadrului legal national si local - flux de aer minim, restrictii pe emisii.

Cum alegi corect ventilatia pentru bucatarii profesionale: 5 factori prezentati de catre specialistii ATREA
Cum alegi corect ventilatia pentru bucatarii profesionale: 5 factori prezentati de catre specialistii ATREA

De asemenea, locatia poate limita optiunile de evacuare a aerului. Daca bucataria este pozitionata intr-o zona urbana, s-ar putea sa ai restrictii in privinta gurilor de evacuare a aerului, mirosurilor si aburului implicand nevoia de a implementa si solutii suplimentare: recuperarea energiei, filtre de poluare etc.

5. Mentenanta sistemului

Pentru a garanta o durata lunga de viata pentru sistemul de ventilatie din bucatarie, se recomanda programe periodice de mentenanta.

Cum alegi corect ventilatia pentru bucatarii profesionale: 5 factori prezentati de catre specialistii ATREA
Cum alegi corect ventilatia pentru bucatarii profesionale: 5 factori prezentati de catre specialistii ATREA

Programul recomandat pentru mentenanta hotelor si plafoanelor de extractie

Componentele sistemului care necesita interventie periodica in vederea igienizarii si mentenantei sunt descrise mai jos:

  • centrala de tratare aer (schimbare filtre, curatare recuperator si interior CTA, diagnoza tehnica)
  • tubulatura de ventilatie (igienizare si curatare)
  • hote de extractie, care implica curatare filtre si curatare sistem 
  • filtru electrostatic cu lampi UV (igienizare, curatare si schimbare filtre).
Mentenanta sistemului
Mentenanta recomandata Separatoare grasime Placi policarbonat sau otel inoxidabil UVC
Utilizare foarte scazuta: camere de pregatire, bucatarii “la rece”, camere de servire 1-2 ori pe luna 1 data pe an 1 data la 2 luni
Utilizare scazuta: scoli, gradinite, camine de batrani, camere pentru spalarea vaselor 1 data pe saptamana 1 data pe an 1 data pe luna
Utilizare medie: cantine, bucatarii, spitale, restaurante, bufete 1-2 ori pe saptamana 2 ori pe an 1 data pe luna
Utilizare foarte ridicata: steak house, restaurante cu gratar, restaurante fast-food, bufete asiatice La fiecare 2 zile 3 ori pe an 1 data pe saptamana

Concluzie

Selectarea potrivita a sistemului de ventilatie pentru o bucatarie profesionala implica 5 factori - intelegerea acestor considerente si colaborarea cu expertii in ventilatia HoReCa te ajuta sa alegi un sistem optim ce respecta cele mai riguroase standarde de igiena, siguranta si eficienta.

ATREA Romania este specializata in furnizarea de solutii de ventilatie pentru restaurante, cafenele si firme de catering adaptate cerintelor unice ale bucatariilor comerciale.

Poti vedea toate optiunile de hote si plafoane de extractie aici si poti contacta oricand specialistii ATREA pentru detalii despre proiectul tau!

Produse mentionate in articol
Hota de extractie abur KUBUS Hota de extractie cu montaj la perete MODIS 2 Hota de extractie cu montaj tip insula GRANDE Hota de extractie cu compensare de aer proaspat VARIANT
 
Hote si tavane de extractie Atrea pentru bucatarii profesionale
5 produse

ATREA poate furniza o solutie completa pentru ventilatia de bucatarie – de la plafonul de ventilatie la unitatea de manevrare aer cu recuperare de caldura. Faptul ca intregul serviciu este intr-un singur pachet, ofera un avantaj competitiv urias, deoarece este atat convenabil, cat si confortabil pentru client. Sistemul de ventilatie ATREA este conceput conform VDI 2052. Constructia sistemului de ventilatie indeplineste cele mai stricte criterii in ceea ce priveste cerintele legate de sanatate si design. Spatiul bine luminat al intregii bucatarii, alimentarea cu aer proaspat, fara curent, si extragerea perfecta, toate acestea, impreuna cu avantajul suplimentar al unui sistem de control modern, creeaza un mediu placut si curat pentru personalul bucatariei.

5 produse
Brosura
Vezi detalii
Card produs
Stiri conexe
Ghid complet ventilatie intr-o bucatarie profesionala cu ATREA Romania
Ghid complet de ventilatie intr-o bucatarie profesionala cu ATREA Romania
Implementarea unui proiect de ventilatie, bine gandit, intr-o bucatarie profesionala
Ghid complet de ventilatie intr-o bucatarie profesionala cu ATREA Romania
Atrea prezinta solutii pentru alegerea sistemului de ventilatie in bucatariile profesionale din domeniul HoReCa
Atrea prezinta solutii pentru alegerea sistemului de ventilatie in bucatariile profesionale din domeniul HoReCa
Ventilatia in bucataria profesionala: cum alegi solutia perfecta?
Atrea prezinta solutii pentru alegerea sistemului de ventilatie in bucatariile profesionale din domeniul HoReCa
ATREA prezinta top 3 provocari si solutii in ventilarea bucatariilor profesionale
ATREA prezinta top 3 provocari si solutii in ventilarea bucatariilor profesionale
Preparate impecabile. Atmosfera placuta. Arome subtile. Secretul unui restaurant sau afaceri de tip catering sta in toate aceste elemente. Dar toata aceasta perfectiune se bazeaza pe munca echipei din bucatarie, un loc in care vrei ca toata lumea sa lucreze eficient si in siguranta, si din care nu vrei ca mirosurile sa ajunga la oaspeti: nimeni nu isi doreste sa miroasa a mancare atunci cand iese in oras, nu?
ATREA prezinta top 3 provocari si solutii in ventilarea bucatariilor profesionale
Categorii
Hota
Hota
Plafon, placa acustica
Plafon, placa acustica
Echipament de bucatarie
Echipament de bucatarie
Mobila
Mobila
Automatizare instalatii HVAC
Automatizare instalatii HVAC
Constructii

Fereastra, izolatie, caramida, adeziv, ...

Instalatii mecanice

Cazan, ventilator, baterie sanitara, ...

Instalatii electrice

Intreruptor, releu, camera video, cablaj, ...

Echipamente

Mobilier urban, stivuitor, mobila de birou, ...

Unelte

Software CAD, aparat de masurat, utilaj, ...