Cutie din 3 piese cu agregat neutralizant calcaros mai bun
Functia de baza a cutiei este de a neutraliza acid condensul produs in timpul functionarii cazanelor cu condensare. Dispozitivul impiedica condensul acid (impreuna cu alte sedimente nepotrivite) sa patrunda in conducta. Astfel, protejeaza mediul inconjurator si, datorita continutului sau special de aditivi, ajuta la evacuarea apei uzate cu un pH neutru.
Structura cutiei asigura o neutralizare perfecta. In comparatie cu agregatele calcaroase obisnuite, agregatul Almelit are o rata de neutralizare mai mare si o durata de actiune mai lunga. Neutralizarea condensatului garantata si testata pe termen lung.
Dezvoltat in colaborare cu Universitatea Tehnica - Colegiul de Mine din Ostrava, Republica Ceha.
Pozitionare:
Cutia de neutralizare trebuie amplasata langa cazanul pe gaz in condensare, pe podea sau pe perete. Este important sa nu existe bule de aer in tevile de intrare si iesire a condensatului. Nu trebuie sa se permita intrarea murdariei sau a gazului in cutia de neutralizare (trebuie montat un sifon pentru a retine murdaria, de obicei, acesta este deja montat in cazan de catre producator). Capacul cutiei de neutralizare nu trebuie sa fie mutat.
Instalare:
Instalarea racordului de scurgere al condensului:
Condensul din cosul de fum (sau direct din cazan) este conectat la cutia de neutralizare printr-o conducta de scurgere a condensului. Racordul de pe partea cosului de fum (cazan) trebuie sa fie ferm si bine imbinat.
Un orificiu este deja pregatit in partea superioara a neutroboxului, cu un surub pentru intrare. Surubul de intrare DN 20 este impins in interior cu o garnitura si fixat cu o piulita de acoperire. Racordul cu surub are doua garnituri de etansare. Una este montata pe partea exterioara a neutroboxului, iar cealalta pe partea interioara. Furtunul de scurgere al condensului de la cazan sau de la cosul de fum se conecteaza la racordul cu surub deja pregatit.
Construirea unei conexiuni de evacuare la reteaua de canalizare:
Iesirea este, de asemenea, pregatita in partea de jos a neutroboxului, pe partea opusa celei de intrare. Racordul de iesire DN 30 trebuie montat in acelasi mod ca si cel de intrare, vedeti imaginea de mai jos.
Montaj pe perete:
Cutia de neutralizare poate fi montata pe perete cu ajutorul unui suport. Cutia trebuie fixata astfel incat sa se mentina panta optima a intrarii si iesirii intre iesirea condensului din cosul de fum si racordul de conexiune al conductei.
Umplerea neutroboxului:
Neutroboxul este umplut cu var hidratat (Almelit), furnizat in galeti de 15 kg. O galeata este utilizata pentru a umple neutroboxul de dimensiune mai mica, ZUNB35 (pana la 350 kW/h), si doua galeti sunt utilizate pentru a umple neutroboxul mai mare, ZUNB15 (pana la 1500 kW/h).
Functionare:
Condensatul care contine acid se scurge in cutia de neutralizare Almeva. Aciditatea condensatului este redusa, iar procesul de neutralizare in sine este asigurat de varul hidratat (Almelit). pH-ul condensatului din cutie este apoi masurat in mod regulat cu ajutorul benzilor de masurare furnizate.
Pentru o mai buna functionare a cutiei de neutralizare, se recomanda sa se agite din cand in cand varul hidratat (Almelit).
Intretinere semestriala:
Masurarea pH-ului:
O fasie de hartie de masurare se inmoaie in condensul de langa gura de scurgere timp de doua secunde si apoi se aseaza pe o baza alba (de exemplu o hartie alba). Dupa aproximativ 30 de secunde, banda poate fi comparata cu scala de culori. Un punct neutru se gaseste la valori ale pH-ului cuprinse intre 6,8 si 7. La valori mai mici, condensatul este acid, iar la valori mai mari este alcalin. In cazul in care pH-ul scade sub 6, trebuie inlocuit agentul de neutralizare (Almelit).
Nota: pH-ul condensatului poate fi determinat atunci cand nivelurile din cutie sunt egalizate.
Spalarea agentului de neutralizare:
Agentul de neutralizare (Almelit) trebuie sa fie bine amestecat. Lichidul va deveni tulbure, adica gipsul sau sulfatul de magneziu se va dizolva din agentul de neutralizare. Se efectueaza apoi o clatire cu apa pentru a spala namolul.
Intretinere anuala:
Agent neutralizant:
Se masoara pH-ul si se stabileste daca este necesara inlocuirea agentului de neutralizare (a se vedea intretinerea semestriala). Continutul lichid al recipientului de neutralizare se evacueaza prin punctul de scurgere. Se slabeste piulita busonului de golire si se scoate tubul folosit pentru a evacua condensul. Intregul bidon se goleste si se spala, iar interiorul se clateste. Se reconecteaza cutia, tubul de scurgere a condensului (garnitura din afara cutiei) si se strange piulita cu mana.
Eliminarea deseurilor:
Agentul de neutralizare uzat (Almelit) este destinat cosului de gunoi pentru deseuri de constructii sau depozitului de deseuri. Acesta nu contine substante nocive.