Documente
Specificatii
Acoperisurile verzi, cunoscute si sub numele de acoperisuri cu vegetatie sau acoperisuri ecologice, reprezinta o solutie inovatoare si durabila pentru constructii, cu beneficii multiple si importante pentru mediu si pentru economia de energie. In functie de structura, caracteristici si beneficii specifice exista mai multe tipuri de sisteme pentru acoperisuri verzi. In general, factorii care determina alegerea tipului de sistem care functioneaza cel mai bine pentru o cladire, sunt determinate de arhitectura cladirii, factorii climatici si obiectivele tehnico-economice.
Acoperisul extensiv este ideal in special pentru cladirile industriale si acoperisuri decorative necirculabile, are o greutate redusa si o structura de rezistenta care permite obtinerea unui acoperis verde pentru cladiri aproape standard, fara necesitatea de intarituri masive. Acest tip de acoperis verde este cel mai usor si mai accesibil. In general, este format din straturi subtiri de sol si plante rezistente, cum ar fi ierburi si muschi. Necesita mai putina intretinere si poate fi instalat pe majoritatea cladirilor. Acoperisurile verzi extensive sunt recomandate in general pentru orice cladire cu acoperis plat sau in panta de pana la 75°. In zilele noastre, odata cu recunoasterea numeroaselor efecte ecologice si economice pozitive ale acoperisurilor verzi, exista o cerere din ce in ce mai mare pentru dezvoltarea unor ecosisteme auto-sustinatoare. Utilizarea covorului vegetal Sedum-Mix sau a covorului Sedum imbogatit cu plante biodiverse fiind cele mai eficiente modalitati de a crea rapid spatii verzi, care se mentin singure si care au nevoie de intretinere minima. Sistemul poate fi format din covoare verzi avand dimensiunea de 100 pana la 200 mm avand o greutate de 130 pana la 260 kg/m².
Acoperisul semi-intensiv este recomandat pentru proiecte rezidentiale si comerciale ce dispun de o capacitate portanta medie. Poate cuprinde o gama variata de plante ornamentale, de aceea este solutia perfecta pentru cei care cauta echilibrul intre functionalitate si frumusete naturala. Sistemul combina elemente din cele doua tipuri de acoperis verde, respectiv extensiv si intensiv. Poate sa includa o varietate de plante care necesita o intretinere moderata. Este mai versatil fata de acoperisul verde extensiv, deoarece ofera o gama larga de optiuni de design, cu o varietate mai larga de plante si o mai buna capacitate de retinere a apei, dar necesita mai multa ingrijire. Adancimea substratului este mai mare decat in cazul sistemului extensiv, dar mai mica decat in cazul acoperisului verde intensiv. Plantele utilizate pentru acoperisul verde semi-intensiv includ specii de: gazon, ierburi, plante perene, suculente sau arbusti de mici dimensiuni. Cel mai raspandit strat top de acoperis verde semi-intensiv este cel biodivers care seamana ca vegetatie cu pajistile salbatice cu mii de flori. Sistemul poate fi format din covoare verzi cu dimensiunea de 150 pana la 200 mm avand o greutate de 200 pana la 300 kg/m².