Documente
Specificatii
Acoperisul semi-intensiv este recomandat pentru proiecte rezidentiale si comerciale ce dispun de o capacitate portanta medie. Poate cuprinde o gama variata de plante ornamentale, de aceea este solutia perfecta pentru cei care cauta echilibrul intre functionalitate si frumusete naturala. Sistemul combina elemente din cele doua tipuri de acoperis verde, respectiv extensiv si intensiv. Poate sa includa o varietate de plante care necesita o intretinere moderata. Este mai versatil fata de acoperisul verde extensiv, deoarece ofera o gama larga de optiuni de design, cu o varietate mai larga de plante si o mai buna capacitate de retinere a apei, dar necesita mai multa ingrijire. Adancimea substratului este mai mare decat in cazul sistemului extensiv, dar mai mica decat in cazul acoperisului verde intensiv. Plantele utilizate pentru acoperisul verde semi-intensiv includ specii de: gazon, ierburi, plante perene, suculente sau arbusti de mici dimensiuni. Cel mai raspandit strat top de acoperis verde semi-intensiv este cel biodivers care seamana ca vegetatie cu pajistile salbatice cu mii de flori. Sistemul poate fi format din covoare verzi cu dimensiunea de 150 pana la 200 mm avand o greutate de 200 pana la 300 kg/m².
Acoperisul intensiv este alegerea perfecta pentru proiectele ambitioase. Este recomandat pentru cladiri cu capacitate portanta ridicata, deoarece are o structura mai robusta. Structura sistemului permite creatia unor spatii verzi inalte si luxuriante, ofera o platforma bogata in vegetatie, cu o gama diversa de plante. Este sistemul cel mai complex, deoarece este compus din plante mai mari, cum ar fi arbusti si arbori, precum si ierburi si flori. Necesita o structura de suport puternica si grosimea substratului mai mare atingand chiar 1,5 m grosime. De asemenea necesita o intretinere mai atenta, dar ofera habitat ideal pentru o varietate mai mare de plante si poate crea un spatiu verde mai sofisticat si atractiv. Acoperisurile verzi intensive sunt recomandate in general pentru cladirile cu acoperis plat sau cu inclinatie de pana la 5° si cu o suprafata de acoperis mare, cum ar fi cladiri de birouri, centre comerciale, institutii publice sau cladiri rezidentiale, parcari subterane, supraetajate. Sunt utilizate in general pentru proiecte care urmaresc sa creeze o oaza de verdeata in zone urbane aglomerate. Sistemul poate fi format din covoare verzi cu dimensiunea mai mare de 200 mm si greutate de 300 pana la 1000 kg/m².
Sistem de statie de autobuz inverzit cu structura usoara si rezistenta crescuta la seceta. SedumCanopy-Light este o solutie inovatoare si ecologica pentru statiile de autobuz, proiectata pentru a rezista in cele mai aride conditii. Aceasta statie de autobuz cu structura ultra-usoara integreaza eficient un sistem de acoperis verde extensiv, oferind confort si beneficii ecologice in mediul urban.
Acoperisurile verzi, cunoscute si sub numele de acoperisuri cu vegetatie sau acoperisuri ecologice, reprezinta o solutie inovatoare si durabila pentru constructii, cu beneficii multiple si importante pentru mediu si pentru economia de energie. In functie de structura, caracteristici si beneficii specifice exista mai multe tipuri de sisteme pentru acoperisuri verzi. In general, factorii care determina alegerea tipului de sistem care functioneaza cel mai bine pentru o cladire, sunt determinate de arhitectura cladirii, factorii climatici si obiectivele tehnico-economice.