O solutie la criza - constructia de cladiri sustenabile, care economisesc energie

O solutie la criza - constructia de cladiri sustenabile, care economisesc energie

Criza energetica a Europei a adus continentul intr-un avantaj nedorit.
Pe de o parte, avem o criza economica si energetica fara precedent, care a provocat cresteri masive de preturi in aproape fiecare domeniu al vietii. Pe de alta parte, aceasta situatie i-a fortat pe toti - de la lideri politici la cetateni - sa-si scurteze planurile de energie verde si sa le transfere din „viitorul apropiat” in „acum”.

Pana anul trecut, perspectiva ecologica a fost in principal folosita in discutii politice. Liderii din sectorul public s-au adunat in sali de conferinte mari pentru a vorbi despre initiative critice de mediu si economia de energie, dar aproape nimic nu s-a schimbat. Sectorul comercial si cel privat au raspuns in mod similar provocarilor energetice: nu au fost interesati de solutii eficiente din punct de vedere energetic.

Cu toate acestea, criza actuala care marcheaza anul 2022 a inceput sa schimbe aceste opinii. Poate pentru prima data, societatea isi da seama ca abordarea ecologica nu este doar o discutie de activist. Este o necesitate care genereaza economii reale si vizibile pe termen lung.
- Ionut Cabuz, Unit Manager Uponor Romania


Rascruce de drumuri si preturi in crestere

Ca sursa de energie, carbunele este in trecut. Ne uitam la noul drum care urmeaza, oferind alternative regenerabile si reducerea combustibililor fosili (in principal gaz). Aceasta este rascrucea in care Europa trebuie sa decida unde sa mearga in continuare.

Problema este ca sistemele de energie verde trebuie inca pregatite pentru a inlocui combustibilii fosili si ne bazam foarte mult pe gaz. Acolo, rascrucea arata mai mult ca un decalaj intre ceea ce este planificat si ceea ce este posibil.
Gazele au devenit un subiect fierbinte, mai ales in contextul razboiului din Ucraina si presiunile politice care au dus la importuri rare din Rusia (care reprezinta 25% din necesarul energetic al UE). In plus, zacamintele de gaze naturale Marea Nordului se epuizeaza. Si chiar daca sistemele de energie solara si eoliana progreseaza, mai avem un drum lung de parcurs.
Desi nu avem solutii clare sau rapide, piata a raspuns crizei si resurselor limitate cu o crestere dramatica a costurilor totale. 

Potrivit Forumului Economic Mondial, preturile gazelor europene au crescut cu un factor de opt ori in ultimii zece ani, ceea ce a afectat in consecinta orice altceva.

Gaz Electricitate Costul de trai
+ 600% (2021) + 230% (2021) + 7% (2022)
Sursa: Weforum Sursa: Euronews Sursa: International Monetary Fund
O solutie la criza - constructia de cladiri sustenabile, care economisesc energie
O solutie la criza - constructia de cladiri sustenabile, care economisesc energie

Pericolele gandirii pe termen scurt

Crizele energetice si preturile in crestere afecteaza toate categoriile sociale, iar sectorul constructiilor nu face exceptie. Primul raspuns natural al investitorilor este sa incerce sa echilibreze materialele scumpe si cererea mai scazuta din partea cumparatorilor, unde majoritatea clientilor raman precauti si economisesc bani pentru vremuri mai bune.
Pentru unii investitori si dezvoltatori, asta inseamna ca trebuie sa faca economii pentru materiale si echipamente, asa ca vor cauta oferte mai ieftine pentru tamplarie, pardoseli, ceramica, incalzire si racire, etc..

Cu toate acestea, aceasta abordare nu este vizionara deoarece investitia initiala nu inseamna cheltuiala totala. Investitorii moderni inteleg ca intregul lant valoric si ciclul produsului trebuie luate in considerare atunci cand fac calcule.

O solutie la criza - constructia de cladiri sustenabile, care economisesc energie
O solutie la criza - constructia de cladiri sustenabile, care economisesc energie

Devine din ce in ce mai important sa implementam produse si solutii care au costuri operationale scazute, servicii de top, intretinere redusa sau deloc si capabilitati avansate de reciclare, sau chiar materiale biodegradabile la baza. Toate aceste cheltuieli se aduna mult mai devreme decat realizeaza investitorii si clientii” - Ionut Cabuz.


Cu alte cuvinte, echipamentele ieftine care necesita intretinere constanta, inlocuiri si remedieri si care sunt dificil de intretinut si reciclat, pot deveni foarte scumpe.
Proprietarii de cladiri pierd bani, iar investitorii care vand aceste unitati isi pun reputatia si oportunitatile viitoare in joc.

Transformarea provocarilor in oportunitati prin inovare

Deci, daca a merge pe varianta ieftina nu este solutia, atunci care este? Din pacate, preturile raman mari pentru o perioada. 

"Nu incerc sa minimizez gravitatea situatiei, dar trebuie sa schimbam abordarea negativa si sa incepem sa vorbim despre lucruri mai pozitive. Am avut multe crize in trecut si am supravietuit mereu. Am invatat si ca putem gasi calea de iesire daca gasim diferite solutii bazate pe inovatie.
Albert Einstein a spus celebrul: „Nu ne putem rezolva problemele cu aceeasi gandire pe care am folosit-o cand le-am creat”. Acelasi lucru este valabil si pentru situatia de astazi. Reducerea costurilor nu va rezolva problema. Dar prin abordarea inovatoare aeam sanse mai mari de a gasi acea solutie.” - Csaba Polz, Director Uponor Southeast Europe.


Multe solutii din sectorul constructiilor nu mai sunt un „nice to have”; ele devin instrumentele principale care ne ajuta sa combatem provocarile actuale si viitoare din sectorul energetic. Preturile lor pot fi usor mai mari la inceput, dar atunci cand luati in considerare valoarea ciclului complet al produsului, acestea se amortizeaza rapid.

Europa poate folosi aceasta perioada de criza pentru a-si accelera tranzitia energetica si pentru a-si imbunatati pozitia pe termen lung. Mai mult, aceasta situatie ne poate ajuta sa realizam mult mai rapid obiectivele ecologice pentru un viitor sustenabil.
 
Deci, sa incepem sa schimbam aceasta perspectiva.

O cladire ecologica economiseste pana la 50% energie 

Cand este facuta de la inceput, utilizarea materialelor durabile poate reduce costurile cu energie la jumatate.

Forumul Economic Mondial arata ca, pana in 2030, economiile de energie ar putea creste cu 20-30% pentru cladirile comerciale noi si 50% pentru cladirile rezidentiale noi - daca constructorii lor adopta instrumente adecvate de eficienta.

Cateva exemple de instrumente eficiente din punct de vedere energetic pentru cladiri includ:

  • Tehnologii de monitorizare si control (Uponor Smatrix: Sistemul de control al temperaturii camerei)
  • Sisteme industriale de management al energiei.

Cu toate acestea, cele mai bune rezultate pentru construirea de cladiri care economisesc cu adevarat energie vin atunci cand aspectul eficientei energetice este implementat in proiectare.

Modelul pe care il cauta in mod obisnuit investitorii cu gandire spre viitor este cel al solutiilor cu valoare adaugata. Cladirile nu se construiesc pentru cativa ani. Combinatia dintre confort, design si tehnologii ecologice este cea mai buna garantie ca vor fi functionale si eficiente din punct de vedere energetic pentru zeci de ani. Vorbim despre durabilitate, desigur, dar si despre calitatea care poate dura zeci de ani." - Peter Hromanda, Unit Manager Uponor Cehia si Slovacia.

Includerea de solutii eficiente din punct de vedere energetic in faza de proiect

Iata sase moduri de a include eficienta energetica in planurile de arhitectura si design ale unei cladiri:

1. TABS

Stiati ca va puteti folosi peretii si tavanele pentru incalzire si racire mai eficienta? Sistemul de cladire activat termic (TABS) combina sistemele de incalzire si racire. Tevile raman ascunse in peretii structurali de beton, transportand apa calda si racita. TABS poate fi integrat in sursele de energie regenerabila, asigurand economii semnificative de energie si costuri.

O solutie la criza - constructia de cladiri sustenabile, care economisesc energie
O solutie la criza - constructia de cladiri sustenabile, care economisesc energie

Uponor TABS Contec utilizeaza masa de beton a structurii cladirii pentru a stoca si a schimba energie termica cu zonele invecinate ale cladirii.

2. Umbrire
Un sistem eficient de umbrire incorporat poate economisi multa energie pentru racirea camerelor in timpul verilor fierbinti. Doar trei grade mai jos inseamna cu sute de euro mai putin la facturile de utilitati pentru hoteluri, birouri si cladiri rezidentiale.

3. Pompe de caldura
Pompele de caldura care folosesc energie geotermala castiga multa tractiune in ultima vreme ca sursa de energie cea mai optima. Pompa de caldura geotermala profita de caldura stocata in pamant sau in apele subterane si transfera acea energie intr-o cladire in timpul iernii si inapoi in pamant in timpul verii.

4. Incalzire in pardoseala
Probabil ati auzit ca incalzirea prin pardoseala economiseste energie, dar inca nu ati aflat cum. Iata o mica detaliere. Puterea sursei de caldura depinde de gradele in care trebuie sa incalziti lichidul in sistemul de incalzire. Pentru caloriferele traditionale, acea temperatura trebuie sa fie intre 65 si 80 de grade Celsius.
Pentru incalzirea prin pardoseala sunt folosite 35 pana la 50 de grade Celsius. Ca urmare, pierderile de caldura din camera sunt reduse automat, economisind pana la 12% din energie si crescand cu 80% eficienta sistemului de incalzire.

Uponor ofera diferite sisteme de produse care combina solutii de incalzire si racire prin pardoseala.

5. Racirea radianta
Fara zgomot, fara curenti de aer rece nocivi pentru sanatate sau mentenanta. In plus, economiseste energie cu pana la 20%. Desigur, vorbim despre un sistem radiant de incalzire si racire prin tavan.

Functioneaza, in primul rand, dupa principiul radiatiei, lucrand silentios si invizibil in interiorul tavanelor suspendate. Acest sistem avansat, pe baza de apa, este proiectat pentru un plus de confort in cladiri si case.

6. Inovatie si calitate care dureaza
Echipamentul HVAC traditional trebuie inlocuit la fiecare zece ani. Conductele sanitare ar trebui sa dureze mult mai mult, dar cu optiuni mai ieftine, de obicei aveti probleme cu scurgerile sau blocajele. Planificarea instalarii produselor de calitate va asigura ca puteti seta si uita de aceste sisteme. Ele dureaza zeci de ani si au intretinere foarte redusa.

Teava Uponor PEX-A, care a sarbatorit in 2021 a 50-a aniversare a fost o inovatie in anii 70, stabilind un nou standard in industrie.

Recent, Uponor a lansat prima teava PEX bio based din lume - Uponor PEX Pipe Blue. Ofera aceeasi calitate, caracteristici si performanta precum tevile PEX conventionale, dar cu o amprenta de carbon redusa cu pana la 90% (comparativ cu materialele pe baza de fosile). Blue este alegerea potrivita pentru clientii care doresc sa faca alegeri mai durabile, oferind o transparenta completa a lantului valoric prin certificarea completa ISCC (International Sustainability and Carbon Certification).

Economisiti mai mult pentru a castiga mai mult

O noua abordare durabila este necesara pentru constructorii moderni si potentialii lor cumparatori.

Nu numai ca economiseste costuri in perioadele de criza energetica, precum cea pe care o traim astazi. Un plan solid, eficient din punct de vedere energetic, care incepe inca din stadiul de proiect, aduce mai multe profituri pentru investitori si viitori proprietari.

Dar nu este vorba doar de profit. Sa ne amintim ca investiti intr-un viitor mai bun, mai durabil si mai putin dependent de surse de energie costisitoare.

Incepeti azi sa construiti un viitor mai verde. Mai avem timp doar pana ce schimbarile climatice devin ireversibile.

Produse mentionate in articol
Incalzire industriala prin pardoseala Uponor Magna Sistem de incalzire Tecto cu panou usor Sistem de incalzire/racire prin pardoseala Nubos / Smart Nub cu placa cu nuturi Sistem pentru degivrare Uponor Meltaway
 
Sisteme de incalzire/racire prin pardoseala Uponor
13 produse

La alegerea sistemelor Uponor de incalzire prin pardoseala, se beneficiaza de o solutie convenabila si sigura. In primul rand, sistemul de incalzire prin pardoseala este sanatos pentru cei care sufera de alergii. In al doilea rand, caldura radiata de sistemul de incalzire prin pardoseala Uponor actioneaza direct asupra corpului uman fara sa incalzeasca mai intai aerul din incapere. Rezultatul: acelasi nivel de confort dar cu o temperatura a incaperii cu 2°C mai scazuta si cu influente benefice asupra sanatatii.

13 produse
Brosura
Specificatii
BIM
Vezi detalii
Card produs
Sistem de incalzire si racire prin tavan si perete Uponor Fix 9.9 Sistem de incalzire si racire prin tavan Uponor Thermatop M Sistem de incalzire si racire prin tavan Uponor Thermatop S Sistem de incalzire si racire prin tavan si perete Uponor Renovis
 
Sisteme de incalzire si racire prin pereti si tavane Uponor
5 produse

Sistemele de incalzire si racire prin tavan si perete de la Uponor sunt eficiente din punct de vedere energetic si usor de instalat.

5 produse
Brosura
Specificatii
BIM
Vezi detalii
Card produs
Stiri conexe
Uponor a primit Gold Level de la EcoVadis sustainability Rating
Uponor a primit Gold Level de la EcoVadis sustainability Rating
Trei subiecte au fost in focus: actiunea climatica, circularitatea si transparenta
Uponor a primit Gold Level de la EcoVadis sustainability Rating
Tevile Uponor PEX sarbatoresc 50 de ani
Tevile Uponor PEX sarbatoresc 50 de ani
Durabil, versatil si inovator
Tevile Uponor PEX sarbatoresc 50 de ani
Studiu de caz pentru diferite solutii HVAC (partea a doua)
Studiu de caz pentru diferite solutii HVAC (partea a doua)
Evaluare comparativa a solutiilor de incalzire si racire radianta si a ventiloconvectoarelor
Studiu de caz pentru diferite solutii HVAC (partea a doua)
Studiu de caz pentru diferite solutii HVAC: Incalzire, ventilatie si aer conditionat in hoteluri
Studiu de caz pentru diferite solutii HVAC in hoteluri (partea 1)
Evaluare comparativa a solutiilor de incalzire si racire radianta si a ventiloconvectoarelor
Studiu de caz pentru diferite solutii HVAC in hoteluri (partea 1)
Constructii

Fereastra, izolatie, caramida, adeziv, ...

Instalatii mecanice

Cazan, ventilator, baterie sanitara, ...

Instalatii electrice

Intreruptor, releu, camera video, cablaj, ...

Echipamente

Mobilier urban, stivuitor, mobila de birou, ...

Unelte

Software CAD, aparat de masurat, utilaj, ...