Evaluare comparativa a solutiilor de incalzire si racire radianta si a ventiloconvectoarelor
Deoarece atat costurile initiale, cat si cele de mentenanta au devenit un factor important in alegerea solutiei HVAC, Uponor a pregatit un studiu in care analizeaza Costul Global al echiparii unui hotel cu patru tipuri diferite de solutii de incalzire si racire, dintre care trei solutii diferite de incalzire si racire radianta, comparate cu sisteme de aer conditionat cu ventiloconvectoare (FCU).
Calculul Costului Global a fost efectuat in conformitate cu aceasta metoda, pentru o perioada de 15 ani.
Profilul climatic pentru München
Simularea energetica a cladirilor (BES) a utilizat caracteristicile anvelopei cladirii si profilul climatic intern si extern specifice orasului München din Germania. Instalatiile locale si centrale (sistem HVAC) au fost dimensionate luand in considerare sarcinile de racire si incalzire si retelele de ventilatie de la simularea BES, folosind aceeasi metoda in cursul finalizarii unui proiect mecanic.
Costul Global al cladirii si al elementelor cladirii a fost calculat prin insumarea investitiilor initiale si a costurilor de functionare. La calculul costurilor de exploatare a fost aplicata o rata de actualizare pentru fiecare an, iar pentru a reflecta valoarea actuala a investitiei, a fost luata in calcul valoarea reziduala, dupa cum se poate vedea mai jos:
Consumul de energie poate fi redus semnificativ cu ajutorul sistemelor de incalzire si racire radianta, eficiente din punct de vedere energetic. In cazul camerelor de hotel, in general cererea pentru aer conditionat este mult mai mare decat cererea pentru incalzire. Acest lucru face ca racirea sa fie foarte importanta pentru generarea de economii, mai ales avand in vedere cresterea temperaturii in timpul lunilor de vara.
In comparatie cu sistemele de incalzire si racire radianta, unde energia este transferata unui circuit de apa actionat de o pompa, ventiloconvectoarele incalzesc sau racesc spatiul cu aerul incalzit sau racit produs de un ventilator. Avand in vedere capacitatea termica redusa a aerului, comparativ cu apa, aceste sisteme necesita mai multa energie auxiliara pentru a actiona ventilatoarele, cu scopul de a transfera in camera aceeasi cantitate de energie necesara pentru incalzire sau racire. Aceasta este o diferenta importanta a ventiloconvectoarelor, in comparatie cu sistemele radiante, care explica nevoia ridicata de energie auxiliara.
Coeficientul de performanta (COP) al dispozitivului de racire la 3,5
Diferenta in consumul de energie pentru racire al ventiloconvectorului se datoreaza eficientei individuale a producerii energiei pentru racire, folosind diferite temperaturi ale apei de alimentare a sistemului de racire pentru FCU si pentru sistemele cu racire radianta. Temperaturile mai scazute ale apei de alimentare pentru FCU au ca rezultat un COP mai mic al dispozitivului de racire de 2,6, in timp ce temperaturile mai ridicate ale apei de alimentare pentru sistemele cu racire radianta au ca rezultat un COP mai mare al dispozitivului de racire, de 3,5. In concluzie, folosind racire radianta, eficienta dispozitivului de racire poate fi crescuta semnificativ cu cca. 35%.
Diferentele minore legate de energia de racire utilizata pentru sistemele radiante Thermatop M, Renovis si Contec ON, se datoreaza proprietatilor de control termic mai precis, cu o capacitate termica mai mica. Aceste sisteme pot fi ajustate mai precis si din acest motiv au nevoie de o cantitate mai mica de energie. Diferentele minore dintre sisteme, referitoare la energia de incalzire, se datoreaza diferitelor capacitati termice, care urmeaza explicatia utilizarii energiei de racire. Sistemele FCU incalzesc numai aerul si au o capacitate termica redusa, in comparatie cu tavanele radiante din gips-carton (Thermatop M si Renovis) si TABS (Contec ON).
Tavanele radiante Uponor sunt o tehnologie de viitor datorita compatibilitatii cu orice sursa de energie, in special cu sursele regenerabile.
Pentru sistemele radiante structurale precum Contec ON, care au o durata de viata de 60 de ani sau mai mult (la fel ca o cladire), acest lucru creeaza un avantaj substantial in comparatie cu alte componente care au o durata de viata mai scurta, precum FCU, cu o durata de viata de 12 ani.
Principalele componente ale solutiilor Uponor pentru incalzire si racire radianta sunt ca rezista de pana la cinci ori mai mult decat FCU - 60 de ani, fata de 12 ani, conform EN 15459iv.
Sistemele radiante Uponor, precum Contec ON, cu o durata de viata de 60 de ani si mai mult, ofera un avantaj clar in ceea ce priveste costul.