Raport elaborat in parteneriat cu Knauf Insulation: Izolarea cladirilor rezidentiale din Europa poate duce la scaderea cu 44% a combustibililor fosili

Modul in care s-ar economisii pana la 777 TWh prin intermediul unor renovari aprofundate ale cladirilor rezidentiale din UE

Imbunatatirea izolatiei fiecarei cladiri rezidentiale existente in Uniunea Europeana ar contribui in mod semnificativ la securizarea energetica a spatiului UE si la atingerea obiectivelor UE pentru 2050 de a reduce cererea de energie pentru incalzirea spatiilor in cladiri cu 44% fata de 2020, potrivit celui mai recent studiu.

Raport elaborat in parteneriat cu Knauf Insulation: Izolarea cladirilor rezidentiale din Europa poate duce la scaderea cu 44% a combustibililor fosili
Raport elaborat in parteneriat cu Knauf Insulation: Izolarea cladirilor rezidentiale din Europa poate duce la scaderea cu 44% a combustibililor fosili

Raportul Building Performance Institute Europe (BPIE), elaborat in parteneriat cu Knauf Insulation, prezinta modele de cercetare care dezvaluie modul in care s-ar economisii pana la 777 TWh – echivalentul consumului de energie electrica al Germaniei si Spaniei combinate – obiective ce ar putea fi realizate prin intermediul unor renovari aprofundate ale cladirilor rezidentiale din UE.

Raport elaborat in parteneriat cu Knauf Insulation: Izolarea cladirilor rezidentiale din Europa poate duce la scaderea cu 44% a combustibililor fosili
David Ducarme, Chief Operating Officer si Director Adjunct al Grupului Knauf Insulation

David Ducarme, Chief Operating Officer si Director Adjunct al Grupului Knauf Insulation, spune: „Invazia Ucrainei a demonstrat fragilitatea sistemului energetic al Europei si a accelerat nevoia de a aborda indraznet, cu perseverenta si determinare schimbarile recomandate de acest studiu.

„Prin simpla actiune de a izola fiecare cladire rezidentiala din Europa putem reduce cererea de energie pentru incalzirea spatiului de locuit cu 44%. Acest raport demonstreaza oportunitatea fantastica de care Europa trebuie sa profite pentru a-si asigura independenta energetica si pentru a aduce o contributie semnificativa la impactul asupra sustenabilitatii climatice.”

„Studiul BPIE arata o cale clara de urmat”

Inainte de invazie, Rusia a furnizat mai mult de 40% din consumul total de gaze al UE, 27% din importurile de petrol si 46% din importurile de carbune. In plus, cladirile sunt responsabile colectiv pentru 40% din consumul de energie al Europei si 36% din emisiile de gaze cu efect de sera.

Raport elaborat in parteneriat cu Knauf Insulation: Izolarea cladirilor rezidentiale din Europa poate duce la scaderea cu 44% a combustibililor fosili
Quentin Galland, directorul Afacerilor Publice si de Reglementare al Grupului Knauf Insulation

Quentin Galland, directorul Afacerilor Publice si de Reglementare al Grupului Knauf Insulation, spune: „Knauf Insulation a militat in mod continuu pentru a pune eficienta energetica si renovarea cladirilor in centrul oricarei agende politice, dar acum imperativul de a actiona este mai mare decat oricand si acest raport demonstreaza foarte clar, calea de urmat — trebuie sa crestem rapid ratele de renovare pentru a izola toate cladirile rezidentiale pana in 2050.

„Knauf Insulation sustine pe deplin concluziile raportului de renovare a tuturor cladirilor, precum si initiativa de a face reformarea Directivei privind performanta energetica a cladirilor (EPBD) si a Standardelor minime de performanta energetica (MEPS) mai eficiente in ceea ce priveste promovarea „renovarii aprofundate”, care evidentiaza economii semnificative si cuantificabile de energie in cladiri.”

Oliver Rapf, director executiv BPIE, spune: „Cladirile trebuie tratate ca o infrastructura vitala care contribuie la securitatea energetica a UE si la neutralitatea climatica. Renovarea aprofundata ar trebui sa fie una dintre cele mai mari prioritati ale UE in fata crizei energetice.

„Negocierile finale ale EPBD din lunile urmatoare ar trebui sa defineasca renovarea aprofundata ca standard si sa stabileasca faptul ca cerintele de renovare care respecta acest standard, sunt echitabile si sustinute de un sprijin financiar atractiv pentru toti cei care au nevoie de el.”

„Fondurile publice trebuie sa sprijine renovarile aprofundate”

Este foarte cunoscut faptul ca in Europa cladirile rezidentiale au foarte multe pierderi energetice, Comisia Europeana estimeaza ca 75% dintre cladirile UE sunt ineficient energetic, iar mai putin de 1% din cladiri sunt renovate in fiecare an.

Potrivit raportului, renovarea completa a cladirilor rezidentiale ar genera pentru o treime din statele membre ale UE economii de cel putin 50% din consumul final de energie pentru incalzirea spatiilor, mai mult de jumatate dintre state obtinand economii de cel putin 45%.

Studiul concluzioneaza ca revizuirea EPBD ar trebui sa asigure ca proiectele de renovare aprofundata sunt prioritare, in timp ce MPS ar trebui sa se concentreze pe imbunatatirea cladirilor cu cele mai slabe performante din Europa. Fondurile publice, fondurile din planurile de redresare si rezilienta precum si si schemele de subventii, ar trebui sa fie toate concepute pentru a sprijini renovarile aprofundate ale cladirilor, eliminarea completa a combustibililor fosili.

Cum a fost efectuata cercetarea studiului BPIE?

Raportul examineaza rezultatele a doua scenarii de renovare pana in anul 2050.

Un scenariu s-a concentrat pe impactul pe care l-ar avea renovarea completa a tuturor cladirilor rezidentiale din UE pana in 2050.

Celalalt scenariu a examinat situatia in care 2% din cladiri – rata prescrisa de Comisie – ar fi renovate in fiecare an pana in 2050.

Conform celui de-al doilea scenariu s-a constatat ca 30% din cladiri vor ramane nerenovate pana in 2050, daca se urmareste scenariul cu rata de renovare de sub 2% si un potential de economii finale de energie de 235 TWh - egala cu consumul de energie electrica al Australiei - ar fi risipit.

Conform primului scenariu, acela de renovare completa – care presupune ca pana in 2030 ratele de renovare ar trebui sa se dubleze cu pana la cel putin 2%, apoi sa ajunga la 3% pana in 2035 si la 4% pana in 2040 – pentru a realiza renovarea tuturor cladirilor rezidentiale pana in 2050, rezultatul a fost un potential de economisire a energiei de 777 TWh sau o reducere a cererii de energie pentru incalzirea spatiilor din cladirile rezidentiale de 44% (comparativ cu 2020).

Produse mentionate in articol
Vata minerala de sticla MPN Plus 037 Placa din vata minerala de sticla Mineral Plus Ext 035 Rola din vata minerala de sticla Unifit 032 Rola din vata minerala de sticla Unifit 035
 
Vata minerala de sticla Knauf Insulation cu tehnologie ECOSE®
9 produse

Materia prima pentru fabricarea vatei de sticla sunt deseurile din sticla. Gama de produse Knauf Insulation din fibre de vata minerala de sticla este sub forma de rulouri si placi. Produsele din vata minerala de sticla se comprima usor. Avantajul este ca se pot pune cantitati mari in pachete mici, ceea ce inlesneste transportul. Produsele comprimate isi pastreaza proprietatile si revin la grosimea lor initiala dupa despachetare. Compania Knauf Insulation, foloseste la fabricarea produselor izolante din vata mineral de sticla, un liant natural, fara formaldehida, realizat din materiale organice regenerabile, in locul produselor chimice bazate pe petrol. Datorita tehnologiei ECOSE®, toate produsele, fabricate din vata minerala de sticla au o culoare maro specifica, obtinuta natural fara vopsea sau coloranti artificiali. Portofoliu de vata de sticla poate fi folosit pentru diverse tipuri de aplicatii: acoperisuri inclinate, fatada ventilata, pereti de compartimentare, plafoane si intradosuri, vata vrac (SUPAFIL) si vata de sticla pentru aplicatii multiple.

9 produse
Brosura
Specificatii
CAD
Vezi detalii
Card produs
Lamele de plafon din vata minerala bazaltica CLT C1 Thermal Placa rigida de vata bazaltica pentru izolarea acoperisurilor tip terasa SmartRoof Top Placi termoizolante pentru podele si poduri circulabile neincalzite DF Placa rigida de vata bazaltica pentru izolarea acoperisurilor tip terasa SmartRoof Norm
 
Vata minerala bazaltica Knauf Insulation cu tehnologie ECOSE®
17 produse

Materia prima pentru fabricarea vatei minerale bazaltice este roca numita bazalt. Produsele din fibra bazaltica sunt fabricate sub forma de placi sau lamele. Sunt materiale mai dure, unul din avantajele lor fiind pastrarea pe termen lung a excelentelor proprietati mecanice. Produsele Knauf Insulation fabricate din vata minerala bazaltica sunt rezistente la foc (Clasa A1, cea mai buna protectie la foc), bune izolatoare termice si acustice, si isi pastreaza stabilitatea dimensionala in caz de presiune excesiva. Portofoliu de vata bazaltica poate fi folosit pentru diverse tipuri de aplicatii: acoperisuri tip terasa, pardoseli, pereti exteriori - termosistem, acoperisuri inclinate, pereti exteriori - fatada ventilata, pereti de compartimentare, fadade cu izolare interioara, dar si pentru aplicatii tehnice (categorie izolatii tehnice).

17 produse
Brosura
Specificatii
CAD
Vezi detalii
Card produs
Placi din fibre minerale Venti Pro pentru fatade ventilate
 
Placi din fibre minerale Venti Pro pentru fatade ventilate

Material izolator fabricat din fibre minerale lipite cu rasina. Produsul este hidrofobizat pe intreaga suprafata a placii, ecologic, igienic, sigur si resitent la daunatori. Este destinat sistemelor de fatade ventilate, inclusiv a celor metalice. Venti Pro este destinat izolarii termice, acustice si pentru protectia la incendiu a cladirilor a caror izolatie nu este supusa la compresiune. Placile pot fi aplicate atat la interior, cat si la exterior.

Brosura
Specificatii
Vezi detalii
Card produs
Placi compozite monostrat Heraklith A2-C Placi compozite incombustibile Tektalan A2-037/2
 
Placi din fibre de lemn Knauf Insulation
2 produse

Placi compozite monostrat si triplustrat pentru plafoane si intradosuri Heraklith.

2 produse
Brosura
Specificatii
Vezi detalii
Card produs
Membrana impermeabila la exterior si permeabila din interior catre exterior Homeseal LDS 0.02 Membrana permeabila Homeseal LDS 0.02UV FixPlus Bariera de vapori la interior, cu strat de aluminiu pentru controlul vaporilor Homeseal LDS 200 Bariera de vapori activa la interior, pentru eliminarea controlata a vaporilor de apa Homeseal LDS 5
 
Membrane de difuzie si bariere de vapori Knauf Insulation
6 produse

Membrane de vapori la interior, pentru controlul vaporilor, membrane impermeabile la exterior, membrane de difuzie si bariere de vapori Knauf Insulation.

6 produse
Brosura
Specificatii
Vezi detalii
Card produs
Sisteme de acoperisuri verzi Urbanscape
 
Sisteme de acoperisuri verzi Urbanscape

Acoperisul verde Urbanscape este un sistem complet, cu greutate redusa, format dintr-o membrana anti-radacina, un sistem de drenaj cu sau fara tampon, un substrat unic patentat de vata minerala bazaltica si stratul de vegetatie. Sistemul de acoperis verde Urbanscape poate fi montat pe orice tip de acoperis: pe suport de beton sau tabla cutata, pe terase inverse (ranversate) sau orice alt tip de materiale utilizate la acoperisuri. Elementele acoperisului verde sunt aceleasi in toate cazurile, difera doar necesarul de izolatie termica si pozitia membranei hidroizolante

Brosura
Vezi detalii
Card produs
Adeziv etansant Homeseal LDS SOLIMUR 310
 
Adeziv etansant Homeseal LDS Solimur 310

Adeziv durabil, elastic, inodor, fara solventi, practic si usor de manevrat, ambalat intr-un tub de 310 ml. Este folosit pentru lipirea etansa a marginilor si a imbinarilor dintre toate membranele Homeseal LDS cu pereti, podele si tavane.

Brosura
Specificatii
Vezi detalii
Card produs
Placa termoizolanta pentru fatade de contact FKD-S Thermal Placa termoizolanta pentru fatade de contact FKD-N Thermal Placa termoizolanta pentru fatade de contact FKD-N Thermal 2 Lamela termoizolanta fatade de contact FKL Thermal
 
Termosistem Knauf Insulation Thermal
4 produse

Produsele Knauf Insulation fabricate din vata bazaltica sub forma de placi sunt rezistente la foc si isi pastreaza stabilitatea dimensionala in caz de presiune excesiva. Vata minerala bazaltica destinata fatadelor exterioare (din componenta termosistemului), se regaseste in noua gama Thermal cu performante termice imbunatatite, λ fiind intre 0.034 si 0.036 W/mK.

4 produse
Brosura
Specificatii
Vezi detalii
Card produs
Izolatie tehnica HTB Izolatie tehnica HTB AluR Izolatie tehnica LMF AluR Izolatie tehnica PS 600 si KPS 041 Alur
 
Izolatii tehnice Knauf Insulation
6 produse

Izolatia tehnica Knauf Insulation este menita pentru izolarea termica, fonica si la foc a suprafetelor plate si curbate a conductelor, sistemelor de incalzire si aer conditionat, recipientelor etc. Cartonul ondulat actioneaza ca un strat protector de izolatie.

6 produse
Brosura
Specificatii
Vezi detalii
Card produs
Constructii

Fereastra, izolatie, caramida, adeziv, ...

Instalatii mecanice

Cazan, ventilator, baterie sanitara, ...

Instalatii electrice

Intreruptor, releu, camera video, cablaj, ...

Echipamente

Mobilier urban, stivuitor, mobila de birou, ...

Unelte

Software CAD, aparat de masurat, utilaj, ...