Modul in care s-ar economisii pana la 777 TWh prin intermediul unor renovari aprofundate ale cladirilor rezidentiale din UE
Imbunatatirea izolatiei fiecarei cladiri rezidentiale existente in Uniunea Europeana ar contribui in mod semnificativ la securizarea energetica a spatiului UE si la atingerea obiectivelor UE pentru 2050 de a reduce cererea de energie pentru incalzirea spatiilor in cladiri cu 44% fata de 2020, potrivit celui mai recent studiu.
Raportul Building Performance Institute Europe (BPIE), elaborat in parteneriat cu Knauf Insulation, prezinta modele de cercetare care dezvaluie modul in care s-ar economisii pana la 777 TWh – echivalentul consumului de energie electrica al Germaniei si Spaniei combinate – obiective ce ar putea fi realizate prin intermediul unor renovari aprofundate ale cladirilor rezidentiale din UE.
David Ducarme, Chief Operating Officer si Director Adjunct al Grupului Knauf Insulation, spune: „Invazia Ucrainei a demonstrat fragilitatea sistemului energetic al Europei si a accelerat nevoia de a aborda indraznet, cu perseverenta si determinare schimbarile recomandate de acest studiu.
„Prin simpla actiune de a izola fiecare cladire rezidentiala din Europa putem reduce cererea de energie pentru incalzirea spatiului de locuit cu 44%. Acest raport demonstreaza oportunitatea fantastica de care Europa trebuie sa profite pentru a-si asigura independenta energetica si pentru a aduce o contributie semnificativa la impactul asupra sustenabilitatii climatice.”
„Studiul BPIE arata o cale clara de urmat”
Inainte de invazie, Rusia a furnizat mai mult de 40% din consumul total de gaze al UE, 27% din importurile de petrol si 46% din importurile de carbune. In plus, cladirile sunt responsabile colectiv pentru 40% din consumul de energie al Europei si 36% din emisiile de gaze cu efect de sera.
Quentin Galland, directorul Afacerilor Publice si de Reglementare al Grupului Knauf Insulation, spune: „Knauf Insulation a militat in mod continuu pentru a pune eficienta energetica si renovarea cladirilor in centrul oricarei agende politice, dar acum imperativul de a actiona este mai mare decat oricand si acest raport demonstreaza foarte clar, calea de urmat — trebuie sa crestem rapid ratele de renovare pentru a izola toate cladirile rezidentiale pana in 2050.”
„Knauf Insulation sustine pe deplin concluziile raportului de renovare a tuturor cladirilor, precum si initiativa de a face reformarea Directivei privind performanta energetica a cladirilor (EPBD) si a Standardelor minime de performanta energetica (MEPS) mai eficiente in ceea ce priveste promovarea „renovarii aprofundate”, care evidentiaza economii semnificative si cuantificabile de energie in cladiri.”
Oliver Rapf, director executiv BPIE, spune: „Cladirile trebuie tratate ca o infrastructura vitala care contribuie la securitatea energetica a UE si la neutralitatea climatica. Renovarea aprofundata ar trebui sa fie una dintre cele mai mari prioritati ale UE in fata crizei energetice.”
„Negocierile finale ale EPBD din lunile urmatoare ar trebui sa defineasca renovarea aprofundata ca standard si sa stabileasca faptul ca cerintele de renovare care respecta acest standard, sunt echitabile si sustinute de un sprijin financiar atractiv pentru toti cei care au nevoie de el.”
„Fondurile publice trebuie sa sprijine renovarile aprofundate”
Este foarte cunoscut faptul ca in Europa cladirile rezidentiale au foarte multe pierderi energetice, Comisia Europeana estimeaza ca 75% dintre cladirile UE sunt ineficient energetic, iar mai putin de 1% din cladiri sunt renovate in fiecare an.
Potrivit raportului, renovarea completa a cladirilor rezidentiale ar genera pentru o treime din statele membre ale UE economii de cel putin 50% din consumul final de energie pentru incalzirea spatiilor, mai mult de jumatate dintre state obtinand economii de cel putin 45%.
Studiul concluzioneaza ca revizuirea EPBD ar trebui sa asigure ca proiectele de renovare aprofundata sunt prioritare, in timp ce MPS ar trebui sa se concentreze pe imbunatatirea cladirilor cu cele mai slabe performante din Europa. Fondurile publice, fondurile din planurile de redresare si rezilienta precum si si schemele de subventii, ar trebui sa fie toate concepute pentru a sprijini renovarile aprofundate ale cladirilor, eliminarea completa a combustibililor fosili.
Cum a fost efectuata cercetarea studiului BPIE?
Raportul examineaza rezultatele a doua scenarii de renovare pana in anul 2050.
Un scenariu s-a concentrat pe impactul pe care l-ar avea renovarea completa a tuturor cladirilor rezidentiale din UE pana in 2050.
Celalalt scenariu a examinat situatia in care 2% din cladiri – rata prescrisa de Comisie – ar fi renovate in fiecare an pana in 2050.
Conform celui de-al doilea scenariu s-a constatat ca 30% din cladiri vor ramane nerenovate pana in 2050, daca se urmareste scenariul cu rata de renovare de sub 2% si un potential de economii finale de energie de 235 TWh - egala cu consumul de energie electrica al Australiei - ar fi risipit.
Conform primului scenariu, acela de renovare completa – care presupune ca pana in 2030 ratele de renovare ar trebui sa se dubleze cu pana la cel putin 2%, apoi sa ajunga la 3% pana in 2035 si la 4% pana in 2040 – pentru a realiza renovarea tuturor cladirilor rezidentiale pana in 2050, rezultatul a fost un potential de economisire a energiei de 777 TWh sau o reducere a cererii de energie pentru incalzirea spatiilor din cladirile rezidentiale de 44% (comparativ cu 2020).