Dupa aproape 2 ani de pandemie putem spune ca stim cu siguranta un lucru: majoritatea infectarilor cu SARS-CoV-2 are loc in spatii inchise si este rezultatul inhalarii particulelor de aer contaminate cu virusul.
De aceea, primul pas in lupta impotriva raspandirii a fost limitarea deplasarilor, introducerea sistemului de work from home si a mastilor obligatorii in interior – totul pentru a evita prezenta mai multor oameni in spatii inchise.
Dar din 2020 si pana acum am realizat ca aceasta metoda nu este fezabila: 40% din persoanele infectate sunt asimptomatice, nu prezinta simptome, dar pot da totusi boala mai departe fara sa isi dea seama, si nu este posibil ca masurile de siguranta bazate pe izolare sa fie implementate pe termen nelimitat.
In timp ce mastile fac o treaba buna in a limita raspandirea virusului, ele nu pot opri 100% din particulele rezultate in urma tusei, stranutului sau respiratului.
Atunci cum putem sustine un mediu interior cat se poate de sigur atunci cand vine vorba de protejarea celor care intra in birouri/magazine/sali de clasa?
Odata ce virusul patrunde in incaperi, exista 2 optiuni: aer proaspat de afara sau eliminarea virusului din interior.
La ATREA Romania credem cu tarie ca cea mai sigura, sanatoasa, sustenabila si eficienta metoda este prima, un flux permanent de aer proaspat.
Aer proaspat si curat din afara
Cel mai sigur si curat mediu interior este unul care se bucura de un flux constant de aer proaspat din afara care inlocuieste aerul folosit din interior.
Simplificat: cu cat aerul din interior este mai proaspat, cu atat incinta este mai sigura si mai sanatoasa. Fluxul de aer dilueaza orice contaminant din cladire si reduce riscul de expunere.
Expertii in domeniu determina schimbul optim cu ajutorul unei rate de schimb a aerului. Acest numar cuantifica de cate ori aerul dintr-o cladire este inlocuit cu aer din afara de-a lungul unei singure ore.
In timp ce rata exacta depinde de numarul de oameni si dimensiunile spatiului, majoritatea expertilor estimeaza ca 6 schimburi sunt ideale pentru un spatiu de 3×3 metri cu maxim 4 oameni.
In pandemie acest schimb ar trebui sa fie mai mare. Un studiu efectuat intr-un spital din Hong Kong in 2016 a evidentiat ca o rata de schimb de 9 ori pe ora a redus raspandirea SARS, MERS si H1N1.
Din pacate, in Romania foarte multe cladiri (mai ales scoli) nu respecta aceste standarde de ventilare sau se bazeaza inca pe aerisire traditionala: geamuri si usi deschise sporadic daca tipul constructiei o permite.
Cum aceasta actiune nu este suficienta tot timpul (temperatura externa nu o permite, se creeaza un curent de aer neplacut si neomogen), cum ne putem asigura ca cei care lucreaza in interior se pot bucura permanent de aer proaspat si curat care ii ajuta sa evite infectarea?
Cu cat aerul folosit ramane mai mult in incinta, cu atat acesta devine mai incarcat de particule nocive: de la alergeni la substante folosite la curatenie si aerosolii incarcati cu virusi.
Ventilatia automatizata: flux permanent de aer curat
Solutiile de ventilatie pe baza de recuperare de caldura ATREA combina principii de termodinamica, factori de mediu schimbatori (umiditate, flux de aer, presiune diferentiata), panouri de control inteligente si tehnologii inovative de filtrare si ventilare pentru a limita prezenta si raspandirea patogenilor si alergenilor.
Concepute pe baza celor mai noi tehnologii din domeniu, optimizate conform celor mai riguroase standarde la nivel european si personalizate in functie de cerintele fiecarui proiect (spatii rezidentiale, spatii comerciale, hale industriale, spatii office sau scoli), solutiile ATREA creeaza zone in care oamenii pot respira in voie si unde ei sunt mai protejati de raspandirea virusului COVID-19.
Pe masura ce continuam sa descoperim noi modele de raspandire a virusului si apar noi variante cu grade diferite de transmisie, nevoile pentru ventilare eficienta si sigura, pentru pastrarea unui grad optim de umiditate si pentru filtrarea si eliminarea aerului introdus devin prioritare pentru administratorii de cladiri.
Ventilatia automatizata: aer curat prin solutii sustenabile
Sistemele de ventilare cele mai des intalnite afecteaza performanta energetica prin eliminarea aerului fara recuperarea caldurii si astfel generand un impact mai mare asupra costurilor energetice.
Ventilatia prin recuperare de caldura de la ATREA conserva energia si astfel contribuie la reducerea facturilor la utilitati.
Caldura din aerul eliminat este transferata in aerul care intra cu o rata de eficienta de pana la 95%. Cu cat aceasta rata este mai mare, cu atat confortul si siguranta celor din interior sunt mai mari: temperatura ramanand constanta, indiferent de diferentele dintre cele doua fluxuri de aer.
Rezultatul este un sistem de ventilatie care indeplineste atat cerintele celor care stau in interior, cat si standarde riguroase de sustenabilitate cu un impact redus asupra amprentei de carbon si mediului inconjurator.
Astfel, la ATREA recomandam ca pasii ce trebuie urmati pentru asigurarea ventilatiei responsabile a oricarei incinte ce deserveste mai multi oameni sa fie:
- evaluarea calitatii aerului: determinarea gradului de umiditate, de contaminare, de prezenta a anumitor particule si, bineinteles, gradul de confort al ocupantilor
- testarea, proiectarea si furnizarea de solutiilor ingineresti pentru imbunatatirea eficientei sistemelor HVAC existente, sustinerea monitorizarii pe termen lung a ventilatiei si plasarea importantei asupra calitatii constante a aerului
- controale si procese care asigura introducerea optima a aerului proaspat.
Cele trei etape ale eficientizarii ventilatiei automatizate pentru interior reprezinta fundatia unei cladiri in care oamenii intra si lucreaza in siguranta, in care mediul este permanent caracterizat de aer proaspat si curat si totul este optimizat pentru limitarea maxima a oricari expuneri.
La ATREA Romania oferim servicii complete consultanta-proiectare-personalizare si instalare cu ajutorul retelei noastre de parteneri la nivel national. Astfel acoperim nevoile de ventilatie asociate spatiilor office, educationale, comerciale sau industriale cu aceeasi eficienta si profesionalism pentru beneficiarii care inteleg ca primul pas spre siguranta este invizibil, dar conteaza enorm: aerul proaspat constant.