Cum alegi un sistem de ventilatie HVAC pentru casa ta - Atrea ofera cateva informatii de baza

Cum alegi un sistem de ventilatie HVAC pentru casa ta - Atrea ofera cateva informatii de baza

Sistemele HVAC pot fi putin confuze la inceput – mai ales din cauza faptului ca vorbim despre un volum mai mare de informatii si termeni tehnici specifici.

Insa, cu ajutorul unui expert in ventilatie, a unui inginer dedicat si a unei intelegeri de baza a ceea ce urmeaza sa se intample si care sunt informatiile la care trebuie sa fii atent, alegerea unui sistem de ventilatie HVAC poate fi mai simpla decat ti-ai imagina.

Sa incepem cu cei trei pasi necesari instalarii unui sistem HVAC

1. Determina care sunt nevoile casei tale
Locuiesti intr-un mediu in care temperaturile exterioare se apropie mereu de pragul inghetului? Atunci ai nevoie de caldura uscata care sa fie introdusa rapid in casa. Locuiesti intr-o clima temperata, cu temperaturi blande? Atunci o pompa de caldura iti poate acoperi nevoile pentru un an intreg.

Pentru a determina obiectiv nevoile tale de HVAC, trebuie sa fii atent la:

  • Regiune geografica
  • Temperaturile anuale
  • Dimensiunea casei si numarul de locatari.

2. Alege o zi pentru instalare
Majoritatea echipamentelor de HVAC necesita cateva ore sau chiar cateva zile pentru instalare si este important sa fii acasa in caz ca exista intrebari legate de procesul de instalare.

3. Angajeaza un tehnician profesionist
Atunci cand este momentul instalarii, trebuie sa alegi serviciile unui profesionist. Expertiza sa te ajuta sa lucrezi eficient si sa te bucuri de un sistem expert instalat. Orice “economie” la acest serviciu sau apelarea la “meseriasi” care nu sunt specializati in HVAC te poate costa mult mai mult pe termen lung.

Ce este un sistem HVAC?
Sistemul este format din mai multe echipamente care lucreaza la mentinerea unui flux constant de aer proaspat in interior. De asemenea, dotate cu accesoriile potrivite, aceste echipamente pot filtra si purifica aerul introdus pentru a elimina alergenii, poluantii si substantele chimice.

Pentru a intelege exact cum functioneaza sistemul, il vom imparti in componentele sale individuale.

Recuperator de caldura
Un sistem de ventilatie pe baza de recuperarea caldurii se bazeaza pe o unitate principala. In loc sa extraga aerul din interior si sa il inlocuiasca cu aer din afara, ventilatia prin recuperare de caldura extrage caldura din aerul contaminat si o transfera in aerul introdus din afara. Astfel temperatura ramane constanta si aerul este improspatat.

Cele doua fluxuri nu calatoresc prin aceleasi conducte si nu interactioneaza, eliminand riscul contaminarii. Caldura din aerul extras este transferata catre aerul proaspat introdus care este livrat in toate spatiile. Aerul folosit este eliminat in afara.

Ventilatia prin recuperare de caldura foloseste resurse existente si reduce impactul asupra mediului (mai ales prin eliminarea pierderilor de caldura) prin folosirea aerului cald intr-un mod sustenabil.

Aparat de tratare a aerului
Un aparat de tratare a aerului functioneaza cel mai frecvent cu o pompa de caldura pentru a circula aerul in casa. Daca esti in cautarea unui sistem de ventilare automatizata, nu vei avea nevoie de un dispozitiv de tratare a aerului, deoarece aceste sisteme au piesele interne necesare care indeplinesc aceasta functie.

Termostat
Un termostat, amplasat in interiorul locuintei, este un dispozitiv de reglare care iti permite sa controlezi temperatura interioara. Termostatele sunt in general impartite in doua clasificari: panouri traditionale sau conectate. Practic, comenzile conectate, sau termostatele inteligente, se pot integra cu alte sisteme inteligente pentru casa si invata in timp cum sa incalzeasca si sa raceasca locuinta in modul cel mai eficient. Termostatele traditionale sunt mai simple - dar mai multe dintre ele ofera si functii programabile.

Care sunt factorii care impacteaza costul sistemului de ventilatie?

Exista multe modalitati de a face economii la un nou sistem HVAC.

Locatie
Regiunea si clima conteaza atunci cand alegi sistemul potrivit pentru casa ta si economisesti energie. Nevoile de incalzire si racire vor fi diferite in regiunile calde fata de zonele nordice mai reci. De asemenea, costurile de instalare pot varia cu pana la 20% in functie de locul in care locuiti.

Dimensiunea si constructia locuintei
O casa mare va avea nevoie de o unitate mai mare sau chiar de mai multe sisteme pentru a mentine in mod corespunzator o temperatura confortabila - care, desigur, va costa mai mult decat acelasi sistem proiectat pentru o casa mai mica. In plus, etansarea corespunzatoare a ferestrelor si usilor si calitatea izolatiei locuintei vor afecta costurile lunare de incalzire si racire.

Retele de tubulatura
Tubulatura joaca un rol crucial in determinarea gradului de confort al locuintei de la o incapere la alta. Atunci cand este proiectat si instalat corespunzator, un sistem de tubulaturi poate maximiza confortul si minimiza consumul de energie. Daca instalezi un nou sistem HVAC intr-o casa nou construita sau inlocuiesti tubulaturile intr-o casa actuala, adaugarea de tubulaturi se va vedea in factura finala.

Dificultatea proiectului
Daca noul sistem este planificat pentru un spatiu greu accesibil sau daca locuiesti intr-o casa istorica care necesita modernizare, vei vedea ca pretul de instalare HVAC va creste. Doar cu o evaluare la fata locului se vor estima corect aceste tipuri de costuri.

Mentenanta sezoniera: la ce sa te astepti

Indiferent ca vorbim de un sistem de ventilatie nou si inca in garantie, serviciul de intretinere de rutina te poate pregati pentru sezonul urmator, te poate ajuta sa reduci facturile de energie, poate prelungi durata de viata a sistemului si poate detecta problemele inainte ca acestea sa devina reparatii costisitoare.

Un ultim sfat: vorbeste cu un partener autorizat

Daca esti familiarizat cu notiunile de baza, poti discuta cu un partener autorizat ATREA pentru o evaluare detaliata si pentru a gasi solutia potrivita de ventilare.

Un partener autorizat este cea mai buna sursa de evaluare a nevoilor de ventilatie pentru caminul tau. De asemenea, el te poate ajuta cu o solutie personalizata adaptata casei si bugetului tau. El te poate ajuta cu:

  • Evalurea locuintei
  • Reperatii de urgenta si procese de mentenanta
  • Evaluarea calitatii aerului
  • Oferte speciale in functie de achizitie.

Stiai ca:

  • Peste jumatate de consumul de energie din casa se duce pe incalzit si racit
  • Daca alegeti un sistem de ventilatie automat si eficient din punct de vedere energetic, poti fi eligibil pentru ajutor din partea statului.
Produse mentionate in articol
Pompa de caldura aer-aer Atrea FG09 Recuperatoare de caldura rezidentiale DUPLEX ECV5 Recuperatoare de caldura entalpice DUPLEX ERV.EC5/ECV5 Pompa de caldura aer-aer Atrea FG12
 
Unitati de ventilatie cu recuperare de caldura pentru aplicatii rezidentiale Atrea
16 produse

Unitati de ventilatie cu recuperare de caldura pentru aplicatii rezidentiale, ofera o ventilatie constanta si confortabila a caselor familiale si apartamentelor. O gama completa a centralelor de ventilatie DUPLEX EC5 cu montaj orizontal jos sau suspendate de tavan (grosimea unitatii este de doar 290 mm) cat si DUPLEX ECV5 cu montaj vertical jos. ATREA propune si o solutie mai accesibila ca pret, dedicata proiectelor mari sau aplicatiilor individuale. Linia Duplex Easy are carcasa EPP si este echipata cu componente de inalta calitate care permite atingerea unei eficiente de pana la 92%.

16 produse
Brosura
Specificatii
Vezi detalii
Card produs
Centrale de tratare aer cu recuperare de caldura DUPLEX RS5 Centrale de tratare aer cu recuperare de caldura DUPLEX Basic Centrale de tratare aer cu recuperare de caldura DUPLEX Flexi 2 Centrale de tratare aer cu recuperare de caldura DUPLEX Multi
 
Centrale de tratare aer cu recuperare de caldura Atrea
7 produse

Unitatile versatile compacte gama DUPLEX din linia comerciala au o rata de circulare a aerului intre 500-15000 mc/h. Acestea sunt folosite atat pentru ventilarea in conditii comfortabile cat si pentru incalzirea si racirea aerului cald in birouri mai mici, magazine, unitati de vanzare cu amanuntul, scoli, restaurante, etc. Unitatile sunt foarte potrivite pentru toate tipurile de cladiri datorita stilului compact excelent, eficientei ridicate in recircularea aerului cald, consumului mic de energie al ventilatoarelor si nivelului scazut de zgomot.

7 produse
Brosura
Specificatii
Vezi detalii
Card produs
Stiri conexe
ATREA: Ventilatie versus climatizare
ATREA: Ventilatie versus climatizare
Desi acronimul ”HVAC” include atat functiile de incalzire si ventilatie, cat si cea de aer conditionat, denumirea-umbrela acopera un domeniul mult mai vast, impartit in 2 categorii mari: ventilatie si climatizare.
ATREA: Ventilatie versus climatizare
Beneficiile curatarii periodice a filtrelor sistemului de ventilare
Beneficiile curatarii periodice a filtrelor sistemului de ventilare
”Ochii care nu se vad se uita” – este usor sa uiti ca sistemul tau de ventilatie, sursa aerului proaspat din casa ta
Beneficiile curatarii periodice a filtrelor sistemului de ventilare
De ce sa alegi ventilatie centralizata pentru confortul casei tale?
De ce sa alegi ventilatie centralizata pentru confortul casei tale?
Pe scurt? Pentru ca iti doresti si ai nevoie de un aport constant de aer proaspat in casa indiferent de sezon
De ce sa alegi ventilatie centralizata pentru confortul casei tale?
Cum sa folosesti ventilatia pentru a preveni raspandirea virusilor in interior
Cum sa folosesti ventilatia pentru a preveni raspandirea virusilor in interior
Dupa aproape 2 ani de pandemie putem spune ca stim cu siguranta un lucru: majoritatea infectarilor cu SARS-CoV-2 are loc in spatii inchise si este rezultatul inhalarii particulelor de aer contaminate cu virusul.
Cum sa folosesti ventilatia pentru a preveni raspandirea virusilor in interior
Constructii

Fereastra, izolatie, caramida, adeziv, ...

Instalatii mecanice

Cazan, ventilator, baterie sanitara, ...

Instalatii electrice

Intreruptor, releu, camera video, cablaj, ...

Echipamente

Mobilier urban, stivuitor, mobila de birou, ...

Unelte

Software CAD, aparat de masurat, utilaj, ...