Beneficiile curatarii periodice a filtrelor sistemului de ventilare

Beneficiile curatarii periodice a filtrelor sistemului de ventilare

”Ochii care nu se vad se uita” – este usor sa uiti ca sistemul tau de ventilatie, sursa aerului proaspat din casa ta functioneaza optim datorita filtrelor pe care tu nu le vezi.

Invisibilitatea lor, insa, devine foarte ”vizibila” in momentul in care ele nu sunt igienizate corespunzator. Circularea aerului are loc zilnic de pana la 7 ori pe zi, iar acest trafic implica functionarea optima a filtrelor.

S-ar putea ca schimbarea filtrelor sa fie una din acele sarcini din casa pe care crezi ca le poti amana la infinit, dar daca iei in calcul impactul acestei amanari asupra sanatatii tale... poate aceasta economie nu este cea mai indicata: filtrele care nu mai pot elimina particulele iritante duc la o scadere a calitatii aerului din incinta si la aparitia unor simptome neplacute – alergii, piele iritata, tuse, etc.

De asemenea, trebuie sa iei in calcul ca filtrele care sunt afectate de polen, praf, par de animale, emisii din interior si exterior si alti factori poluanti pot avea un impact negativ asupra functionarii optime a sistemului tau de ventilare.

Ai nevoie de curatare periodica a filtrelor?
Pe scurt, da.

Este usor sa crezi ca o curatare periodica este un cost usor de evitat – mai ales daca nimeni din casa nu are reactii vizibile la calitatea mai slaba a aerului (piele uscata, stranut, ochii rosii, tuse), reactii provocate de praf si alti alergeni.

Dar prezenta acestor simptome indica faptul ca filtrele trebuie schimbate din cauza depunerilor de praf si iritantilor si astfel ele nu mai fac fata scopului pentru care au fost instalate: curatarea aerului.

Cat de des trebuie curatate filtrele?

In general, majoritatea producatorilor de unitati de ventilare recomanda schimbarea filtrelor la fiecare 3 luni. Dar acest lucru poate depinde de mediul in care se afla locuinta. Daca zona in care locuiesti este una cu o clima mai uscata, cu mai mult praf sau daca ai mai multe animale de companie, atunci aceasta perioada poate sa scada la 2 luni.

De asemenea, daca locuiesti cu persoane care sufera de alergii sau sunt mai sensibile la o schimbare in calitatea aerului, perioadele intre igienizari trebuie sa fie mai scurte.

Majoritatea timpului un miros ciudat sau acumularea de praf iti indica faptul ca a venit momentul sa schimbi filtrele.

Astfel, mai jos listam beneficiile curatarii filtrelor care fac parte din sistemul de ventilare.

Eficienta energetica

Daca ai observat o crestere inexplicabila a facturilor la curent, atunci sistemul de ventilare poate fi una din cauze. La fel ca orice alt tip de aparatura, sistemul HVAC are nevoie de mentenanta pentru a functiona la eficienta maxima.

Un tip de mentenanta specific sistemului de ventilatie il reprezinta schimbarea filtrelor care pot fi afectate de depuneri inevitabile. Aceste depuneri pot restrictiona fluxul de aer si pot duce la suprasolicitarea acestuia pentru a face fata setarilor obisnuite.

Eliminarea depunerilor va duce la mai putina frictiune in aerul circulat si astfel sistemul de ventilatie functioneaza la capacitate normala, ducand la economii semnificative la facturile de curent.

Agentia pentru Protectia Mediului din SUA recomanda mentenanta completa a sistemelor de HVAC atat pentru eficienta imbunatatita, cat si o durata de exploatare mai lunga.

Imbunatatirea calitatii aerului

Cum in ultimii ani am petrecut mai mult timp in interior, calitatea aerului pe care il respiram a devenit o preocupare principala – mai ales cand vorbim despre curatenie si igiena.

Filtrele HVAC sunt esentiale in mentinerea calitatii aerului. Praf, depuneri, poluanti si alte substante nedorite se pot acumula de-a lungul timpului si ajunge in intreaga casa.

Situatia devine mai ingrijoratoare daca ai animale de companie – parul de animal poate fi dus in toata casa sau poate provoca blocaje la nivelul filtrelor.

Apelarea la servicii profesionale de curatare si mentenanta pentru HVAC garanteaza functionarea optima a sistemului prin eliminarea mucegaiului, parului de animal, prafului si altor resturi.

Asta inseamna ca toata lumea din casa se va bucura de un aer proaspat si curat – fantastic chiar daca nimeni nu sufera de alergii.

Mai putine reparatii pe termen lung

Schimbarea filtrelor nu este o sarcina pe care o poti face singur. In primul rand, filtrele trebuie montate cu precizie pentru a asigura functionarea lor optima. De asemenea, in lipsa uneltelor specializate (aspirator foarte puternic si o perie rotativa speciala) poti face mai mult rau decat bine si poti ajunge in situatia in care ai plati mai mult pentru o operatiune de rutina.

Sedintele regulate de igienizare si mentenanta fac mai mult decat doar eliminarea prafului si imbunatatirea calitatii aerului. Ele permit tehnicienilor specializati sa repare orice deschidere sau ruptura care pot compromite performanta sistemului de HVAC. Aceste rupturi duc la probleme de functionare si la suprasolicitarea sistemului de ventilare.

Produse mentionate in articol
Pompa de caldura aer-aer Atrea FG09 Recuperatoare de caldura rezidentiale DUPLEX EC5/ECV5 Recuperatoare de caldura entalpice DUPLEX ERV.EC5/ECV5 Pompa de caldura aer-aer Atrea FG12
 
Unitati de ventilatie cu recuperare de caldura pentru aplicatii rezidentiale Atrea
17 produse

Unitati de ventilatie cu recuperare de caldura pentru aplicatii rezidentiale, ofera o ventilatie constanta si confortabila a caselor familiale si apartamentelor. O gama completa a centralelor de ventilatie DUPLEX EC5 cu montaj orizontal jos sau suspendate de tavan (grosimea unitatii este de doar 290 mm) cat si DUPLEX ECV5 cu montaj vertical jos. ATREA propune si o solutie mai accesibila ca pret, dedicata proiectelor mari sau aplicatiilor individuale. Linia Duplex Easy are carcasa EPP si este echipata cu componente de inalta calitate care permite atingerea unei eficiente de pana la 92%.

17 produse
Brosura
Specificatii
Vezi detalii
Card produs
Stiri conexe
ATREA: Ventilatie versus climatizare
ATREA: Ventilatie versus climatizare
Desi acronimul ”HVAC” include atat functiile de incalzire si ventilatie, cat si cea de aer conditionat, denumirea-umbrela acopera un domeniul mult mai vast, impartit in 2 categorii mari: ventilatie si climatizare.
ATREA: Ventilatie versus climatizare
Cum alegi un sistem de ventilatie HVAC pentru casa ta - Atrea ofera cateva informatii de baza
Cum alegi un sistem de ventilatie HVAC pentru casa ta - Atrea ofera cateva informatii de baza
Sistemele HVAC pot fi putin confuze la inceput – mai ales din cauza faptului ca vorbim despre un volum mai mare de informatii si termeni tehnici specifici.
Cum alegi un sistem de ventilatie HVAC pentru casa ta - Atrea ofera cateva informatii de baza
De ce sa alegi ventilatie centralizata pentru confortul casei tale?
De ce sa alegi ventilatie centralizata pentru confortul casei tale?
Pe scurt? Pentru ca iti doresti si ai nevoie de un aport constant de aer proaspat in casa indiferent de sezon
De ce sa alegi ventilatie centralizata pentru confortul casei tale?
Constructii

Fereastra, izolatie, caramida, adeziv, ...

Instalatii mecanice

Cazan, ventilator, baterie sanitara, ...

Instalatii electrice

Intreruptor, releu, camera video, cablaj, ...

Echipamente

Mobilier urban, stivuitor, mobila de birou, ...

Unelte

Software CAD, aparat de masurat, utilaj, ...