Ventilarea traditionala a fost inlocuita de cea mecanizata asigurata de sistemele ATREA
Scolile, gradinitele si cresele reprezinta locuri in care copiii isi petrec o buna bucata din zi. Fie ca vorbim de sali de curs mai mici sau de sali care adapostesc pana la 30 de elevi, calitatea aerului trebuie sa fie o prioritate pentru copii si cadre didactice.
De aceea, unul din componentele educationale si de dezvoltare din PNRR pune un focus special pe constructia de noi cladiri cu destinatie crese si gradinite.
La finalul lui decembrie 2022 a fost inaugurata prima cresa din acest proiect. Este prima dintre cele 110 aprobate de ministerul Dezvoltarii, cu finantare prin PNRR.
Cresa va gazdui 70 de copii si beneficiaza de 7 dormitoare, 4 camere de joaca, prevazute cu vestiar si grupuri sanitare, spatii pentru luat masa, cabinet medical si spatii administrative.
Pe langa standardele foarte ridicate si dotarile de top, noua cresa de la Falticeni ridica stacheta si in privinta modelului in care trebuie gandite si construite cladirile.
Cresa a fost construita pe baza standardului nZEB – Nearly Zero Energy Building – un standard european obligatoriu pentru orice cladire publica si care presupune respectarea anumitor norme de constructie astfel incat consumul de energie sa fie cat mai redus.
Acest obiectiv este atins prin anveloparea cat mai buna, incalzire si racire prin surse eficiente din punct de vedere energetic, geamuri cat mai izolante si foarte important aerisire controlata a cladirilor care elimina pierderile de energie – ventilatia cu recuperare de caldura.
Cresa este dotata cu 65 de panouri solare si 43 de panouri fotovoltaice, pentru asigurarea necesarului de energie si apa calda din surse regenerabile, iar anveloparea cladirii a asigurat un grad ridicat de izolare termica, cu usi si geamuri izolante. Astfel, consumul de energie al cladirii clasifica aceasta constructie ca fiind una cu performanta energetica ridicata, la care necesarul de energie pentru asigurarea exploatarii normale este foarte scazut.
De asemenea, pentru a pastra gradul de eficienta, ventilarea traditionala a fost inlocuita de cea mecanizata asigurata de sistemele ATREA. Astfel pentru a asigura un flux permanent de aer proaspat, geamurile nu mai trebuie deschise (se elimina risipa de caldura). Unitatile ATREA asigura confort optim atat copiilor, cat si personalului din incinta cresei.
Prin eliminarea risipei de caldura si curent, consumul anual specific de energie primara este estimat la 107,46 [kWh/m²an] (mai mic decat limita impusa pentru respectarea cerintei nZEB la cladirile pentru invatamant din zona climatica IV, de 170[kWh/m²an]), fiind cu 37% mai mic (peste limita impusa prin PNRR, de 20%). Conform bilantului intre energia regenerabila si cea neregenerabila, 40% din energia consumata este regenerabila (peste 30%, cat este limita nZEB), iar reducerea emisiei de carbon este de la 36,88 kg/m²an la 14,65 kg/m² an, de 60% (fata de minimum de 30%).
Particularitatile proiectului:
Cine a lucrat cu ATREA: am colaborat cu antreprenorul general, cu subantreprenorul pe instalatii si consultantii de specialitate ai primariei si ai proiectului tehnic.
Provocare utilizatorilor finali: faptul ca am lucrat pentru copii mici a fost atat o provocare, cat si o oportunitate. Natura proiectului si scopul cladirii ne-au motivat sa punem accentul atat pe confort si eficienta, cat si pe respectarea bugetului usor restrictiv si a termenului limita foarte scurt.
Status curent: cladirea a fost receptionata de autoritate si urmeaza sa fie data in folosinta. Estimarile proiectului preconizeaza costuri mult mai reduse de functionare, confort termic sporit pentru ocupanti si, foarte important avand in vedere concentratia mare de copii, ventilatia ajuta la prevenirea raspandirii virozelor si a virusilor.
De ce are nevoie o scoala de ventilatie imbunatatita?
Din pacate, ventilatia nu este tot timpul in topul cheltuielilor unei institutii de invatamant. Motivele sunt diferite de la caz la caz, dar in echilibru un lucru ramane la fel: lista de beneficii pe care o aduce ventilatia automata implementata in scoli.
Sustine procesul educational
Potrivit Centrului Johns Hopkins pentru Siguranta Sanitara, ventilatia inadecvata in scoli are "efecte negative demonstrabile asupra procesului de invatare".
Studiile arata ca ventilatia si temperatura au un efect direct asupra performantelor elevilor.
Un studiu din 2015 a constatat ca performanta la testele de matematica a unui grup de peste 3.000 de elevi a crescut cu 0,5% pentru fiecare litru suplimentar de debit de aer proaspat per persoana. Performanta lor s-a imbunatatit, de asemenea, pe masura ce temperatura a scazut intr-un interval de 20-25°C.
Aceste imbunatatiri s-au datorat concentratiilor mai scazute de CO₂ si mentinerii clasei la o temperatura optima.
Imbunatateste puterea de concentrare si atentia
Ventilatia deficitara reduce abilitatea de a fi atent. Asta are un impact negativ asupra procesului educational si ii poate predispune pe elevi la greseli si poate complica asimilarea informatiilor noi. Acest lucru poate duce, la randul sau, la performante scolare mai scazute.
Lipsa de concentrare este o problema recunoscuta atat pentru elevi, cat si pentru profesori. In cadrul unor sondaje efectuate in SUA, calitatea slaba a aerului din interior a fost cea mai frecventa problema a instalatiilor raportata de profesori. Instalatiile, inclusiv ventilatia, au fost indicate ca fiind un factor crucial pentru calitatea predarii.
Ajuta la prevenirea raspandirii racelilor si virozelor
Sezonul virozelor pare a fi o parte inevitabila a anului scolar, dar impactul acestuia poate fi redus la minim.
Optimizarea ventilatiei reduce concentratia poluantilor si agentilor patogeni din aer. De exemplu, la o scoala din Germania, un inginer a creat un sistem de ventilatie improvizat, care s-a dovedit a elimina peste 90% din aerosolii dintr-o sala de clasa, functionand intr-un mod similar cu un sistem comercial de ventilatie prin deplasare. Durata lui de viata, insa, nu a fost pe masura asteptarilor.
Care sunt principalele obstacole in calea realizarii unei bune ventilatii in salile de clasa?
Accesibilitate
Pentru multe institutii educationale, costul este, evident, principalul factor de descurajare in ceea ce priveste investitii de modernizare, cum ar fi echipamentele de ventilatie. Nu este un secret faptul ca scolile functioneaza adesea cu bugete restranse care trebuie sa acopere o gama larga de prioritati.
In aceste conditii, instalarea unui sistem de ventilatie nou-nout contracareaza aceasta limitare prin:
- posibilitatea adaptarii acestuia la necesitatile personalizate ale spatiului
- echilibrarea costurilor investite cu reducerea facturilor la curent si caldura (ventilatia recuperand caldura si astfel creeaza mai putina ”risipa” termica)
- faptul ca nu implica nicio modificare in structura cladirii – unitatile de ventilatie ATREA pot fi pur si simplu plasate in incaperi, bagate in prize si pornite. Totul dureaza maxim 15 minute.
Expertiza profesionala
Un alt factor de stres pentru institutiile care doresc sa ofere o ventilatie optima elevilor si personalului poate fi bariera tehnica. Persoanele de decizie ar putea sa nu stie exact care sunt cerintele reale de ventilatie, care sunt echipamentele necesare si care sunt solutiile de care nu au efectiv nevoie.
Echipa ATREA si partenerii nostri pun la dispozitia proiectelor la care lucram expertiza completa care acopera toate nevoile de ventilatie: de la proiectare la optimizare si implementare efectiva respectand specificul spatiului si al publicului caruia ii va deservi.
Timp de instalare/intrerupere
Personalul scolii are un program incredibil de ocupat, jongland cu predarea, administratia si o lunga lista de activitati zilnice. Astfel putinul timp liber existent nu trebuie dedicat lucrarilor de mentenanta sau modernizare – mai ales daca aceste procese pot duce la timpi morti sau intreruperea orelor de curs.
Din fericire, unitatile de ventilatie ATREA special concepute pentru spatiile educationale sunt independente si nu necesita instalare laborioasa, mizerie sau deranjarea elevilor, cadrelor didactice si personalului auxiliar.
Sursa imagini: https://www.antena3.ro/