Caracteristicile placilor termoizolante din poliuretan BACHL
Datorita cerintelor energetice din ce in ce mai stricte, proiectarea structurala si renovarea cladirilor trebuie sa fie realizata cu izolatii din ce in ce mai groase. Adaptarea la conditiile structurale existente poate fi o bataie de cap si mai mare, motiv pentru care BACHL prezinta o solutie inovatoare pentru renovarea acoperisurilor inalte.
Prima solutie pentru acoperisurile inalte existente este de a instala izolatie suplimentara in capriorii inferiori. Dezavantajul acestei solutii este ca ocupa spatiu interior util, reduce inaltimea si limiteaza grosimea izolatiei care poate fi instalata. Instalarea va avea loc in intregime in spatiul de locuit, iar spatiul de pe acoperis va trebui sa fie evacuat pe durata constructiei. Desi se poate obtine o imbunatatire semnificativa a performantei energetice, multe alte probleme din acoperis nu pot fi rezolvate. Cu toate acestea, placile suplimentare din spuma rigida poliuretanica de pe capriorii exteriori nu numai ca imbunatatesc foarte mult performanta energetica, dar ofera si posibilitatea de a face orice altceva:
- crearea sau marirea unei fante de ventilatie pentru a proteja cladirea impotriva supraincalzirii, in timpul verii
- inlocuirea tiglelor defecte, fragmentate, a lamelelor de acoperis,
inlocuirea straturilor inferioare incomplete, inexistente sau nepermeabile - realizarea etanseitatii la aer si la vapori a acoperisului
- cresterea statica a capacitatii portante a structurii acoperisului, permitand instalarea de tigle mai grele, panouri solare sau colectoare solare
- punctul de roua este plasat in afara structurii acoperisului pentru a-i pastra integritatea.
Cu izolatia pe planul exterior al capriorilor, constructia se realizeaza din exterior, astfel incat nu exista practic nicio limita pentru grosimea izolatiei, iar placarea interioara ramane intacta, ceea ce poate fi deosebit de important pentru birouri sau o mansarda cu placari scumpe.
Caracteristicile placilor termoizolante din poliuretan BACHL tecta-PUR HD-plus instalate in afara planului capriorilor:
- folie de sticla perforata pe doua fete, laminata, pentru transmiterea vaporilor
- o folie permeabila la vapori pe partea superioara, care poate fi pliata si sigilata de-a lungul benzilor autoadezive, astfel incat sa nu fie necesara o folie de baza separata pe partea superioara a izolatiei
- rezistenta ridicata (poate fi asezata direct pe capriori fara suport)
- formarea de margini cu caneluri conice de jur-imprejur (conectarea elementelor fara punti termice).
Efectul negativ al puntilor termice, care pana in prezent a fost cauzat doar de izolatia termica dintre capriori, poate fi redus semnificativ prin placi din poliuretan, amplasate in afara planului capriorilor. Evitarea puntilor termice nu numai ca reduce pierderile de caldura, ci si prelungeste semnificativ durata de viata a intregii structuri a acoperisului prin protejarea structurii de lemn subiacente: reducerea diferentei de temperatura in sectiunea transversala a capriorilor, reducand astfel condensul si dezvoltarea mucegaiului.
Placile BACHL tecta-PUR HD-plus pot fi utilizate si pentru constructii noi, adica pentru acoperisuri cu izolatie mixta, intre si deasupra capriorilor. In acest sistem de stratificare, vata minerala bazaltica, vata minerala de sticla, toate tipurile de EPS si spumele rigide PIR, pot fi instalate intre capriori.
O bariera de vapori adecvata trebuie prevazuta pe planul inferior al capriorilor. Este important sa se utilizeze elemente PIR cu folie de sticla perforata pe ambele parti ale capriorilor exteriori si folie permeabila la vapori pe partea superioara. Produsele PIR laminate cu folie de aluminiu nu sunt recomandate aici.
Grosimi pentru izolarea termica deasupra capriorilor pentru a indeplini cerintele de performanta energetica
Atunci cand se determina grosimea, este important sa se ia in considerare atat efectul PIR de deasupra capriorilor si izolatia existenta intre capriori, cat si inaltimea capriorului. Tabelul urmator prezinta coeficientii de transfer termic calculati pentru unele aranjamente tipice de stratificare. Este important de retinut ca in multe proiecte de renovare nu exista cerinte termice legale.
Pozitia izolatiei termice | intre capriori + deasupra capriorilor | intre capriori + sub capriori |
---|---|---|
Tip de izolatie | vata minerala bazaltica* + PIR** | vata minerala bazaltica* + vata minerala bazaltica* |
Cerinte generale U≤0,17 | 15+8=23 cm / 15+10=25 cm | 15+13=28 cm |
Cerinta pentru implementarea rentabila a nivelului KNE U≈0,12 | 15+16=31cm / 15+18=33cm | 15+22=37cm |
Asteptarile casei pasive U≈0,10 | 15+20=35 cm / 15+22=37 cm | 15+30=45 cm |
Coeficientii de conductivitate termica ai izolatiilor termice corectati in conformitate cu MSZ EN 10456 si eficienta puntii termice a suruburilor corectata cu un factor punctual de pierdere a puntii termice in conformitate cu MSZ EN 6946.
*Conductivitate termica vata minerala bazaltica: λd = 0,038W/mK, conductivitate termica vata minerala bazaltica existenta: λech = 0,050W/mK
**Conductivitatea termica a spumei rigide PIR: λd = 0,022W/mK
Din valorile din tabel se poate observa ca, pentru a obtine aceeasi performanta termica, este suficienta instalarea unei izolatii termice mai subtiri prin utilizarea unei izolatii PIR suplimentare deasupra capriorilor.
Protectia impotriva umezelii cu izolatie termica deasupra capriorilor
Cantitatile semnificative de umiditate care patrund in structura acoperisului duc la aparitia mucegaiului, putrezirea si deteriorarea intregii structuri si trebuie impiedicate sa patrunda din toate partile. Cel mai bun mod de protectie este prin asezarea unui strat inferior pe un substrat solid, care poate fi obtinut, de obicei, cu o placare pe toata suprafata. Fara o placare pe toata suprafata, lasarea si indoirea placii si lipirea imprecisa si partiala a rosturilor acesteia pot contribui in mare masura la patrunderea umiditatii. Acoperisul integral poate fi inlocuit prin instalarea de placi din spuma rigida PIR cu margini circulare conice direct pe capriori. Placile includ o folie suport pe partea superioara, care este suprapusa si acoperita cu o banda adeziva autoadeziva pentru a oferi un suport continuu, fara deplasare. Foliile de sub invelis asezate pe terase sunt fixate in cea mai mare parte liniar pe suprafata lemnului, unde lipirea adeziva pe toata suprafata, pe partea superioara a elementelor BACHL tecta-PUR, ofera o solutie mai sigura si mai rapida.
Substratul asezat pe spuma rigida este echivalent (in conformitate cu cerintele nationale si germane) cu substratul asezat pe toata suprafata planseului si ambele sunt considerate mult mai sigure decat invelitoarea traditionala suspendata. Substratul asezat pe spuma rigida PIR ofera posibilitatea de a devia de la panta minima specificata pentru invelitoarea acoperisului, fara a fi nevoie sa se instaleze un planseu pe toata suprafata. Cu alte cuvinte, izolatia din spuma rigida PIR BACHL ofera o protectie mai mare impotriva umezelii si o libertate mai mare in alegerea materialului de acoperire a acoperisului.
Designul cladirilor variaza foarte mult, deoarece libertatea acordata arhitectilor le permite sa proiecteze acoperisuri unice si individuale. Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul ca acoperisurile mediteraneene, populare in prezent, au un unghi de inclinare mult mai mic si ca impermeabilizarea tiglelor plate este ceva mai putin favorabila decat cea a tiglelor ondulate. Considerentele de mai sus sunt satisfacute de un sistem de acoperisuri mai rezistente la umezeala, care necesita fie placarea cu lemn pe toata suprafata acoperisului, fie cu placi BACHL tecta-PUR. BACHL tecta-PUR DS poate fi utilizat si acolo unde izolarea termica deasupra capriorilor nu este neaparat obiectivul sau unde exista restrictii privind inaltimea cladirii. Produsul tecta-PUR DS cu grosimea de 5 cm inlocuieste planseele de suprafata cu grosimea de 5 cm.
Avantajele produselor BACHL tecta-PUR in comparatie cu straturile de subzidire asezate pe intreaga suprafata a planseului:
- datorita designului deasupra capriorilor, puntea termica a acoperisului poate fi redusa semnificativ
- reducerea puntii termice duce la o durata de viata mai lunga a intregii structuri a acoperisului
- costul ridicat al materialelor si al fortei de munca pentru invelitoarea pe toata suprafata
- scurtarea duratei lucrarilor: intarzierea construirii decking-ului
produsele tecta-PUR HD-plus si DS, pe langa suprafata plana - oferita de stratul suport, au si un efect semnificativ de izolare termica, cu o capacitate de izolare termica de aproape 8 ori mai buna decat cea a lemnului:
5 cm de BACHL tecta-PUR DS au un efect de izolare termica echivalent cu cel al lemnului cu o grosime de aproximativ 35 cm, in timp ce 10 cm de BACHL tecta-PUR HD-plus au un efect de izolare termica echivalent cu cel al lemnului cu o grosime de aproximativ 75 cm
- nu pune nicio sarcina suplimentara pe structura acoperisului, ceea ce este esential pentru renovare:
- greutatea pe 1 m² a placii de lemn cu grosimea de 24 mm si a stratului de baza: 12,2 kg/m²
- sau 2,4 cm grosime decking din lemn 22 mm OSB per 1m²: 14,5 kg/m²,
- in timp ce 5 cm grosime BACHL tecta-PUR DS: 1,7 kg/m²
- este de preferat sa se rupa rosturile de lemn cu izolatie PIR pentru a evita propagarea zgomotelor de bataie
- instalare mai sigura si mai rapida a subtapetului:
- nu este nevoie de capsare, lipire sau intindere, iar stratul suport nu se lipeste de substrat in benzi, ci pe intreaga suprafata, cu o banda adeziva la suprapuneri
Ce cerinte termice pot fi indeplinite prin instalarea BACHL tecta-PUR DS de 5 cm grosime ca izolatie termica suplimentara in cadrul unei renovari?
Pentru acoperisurile cu izolatii din vata minerala bazaltica cu o grosime de 15 cm intre capriori si 5 cm grosime sub capriori, se poate atinge nivelul de performanta termica pentru cladirile noi (U≤0,17W/m²K).
In cazul in care acest nivel trebuie atins cu izolatie suplimentara din vata minerala sub capriori, atunci, pe langa cei 15 cm intre capriori si cei 5 cm existenti sub capriori trebuie sa fie suplimentati cu inca 7 cm, adica un total de 15 cm + 12 cm de izolatie.
In calculele termice, materialele termoizolante au fost determinate utilizand valoarea de proiectare (in conformitate cu MSZ EN ISO 10456:2008), in timp ce puntile termice au fost determinate tinand cont de MSZ EN ISO 6946:2017.
Procedura de implementare a izolatiei termice BACHL tecta PUR
Constructia trebuie sa inceapa prin indepartarea tiglelor si a baghetelor de acoperis, apoi prin inspectarea izolatiei si a barierei de vapori existente. Daca aceasta este in stare buna, se instaleaza apoi placile PIR multistrat, se monteaza contrapanglicile si se fixeaza pe capriori cu suruburi prin contrapanglica. Se recomanda aplicarea unei benzi de etansare a cuielor intre contrapanglica si placa BACHL tecta-PUR.
Formarea marginilor infasurate asigura o izolare neintrerupta, fara punti termice, pe partea exterioara a acoperisului. Inaltimea contra baghetei va asigura un spatiu de aer ventilat, ceea ce va contribui la evitarea supraincalzirii acoperisului in timpul verii. Sipcile acoperisului sunt batute in cuie perpendicular pe contra sipci si se instaleaza tiglele. In functie de starea lor, se pot folosi atat vechile sipci de acoperis, cat si tiglele. Daca izolatia veche este incompleta sau uzata, este posibil sa fie necesara inlocuirea ei partiala sau completa. Izolatia dintre capriori trebuie sa umple complet spatiul dat de inaltimea capriorilor.
Daca bariera de vapori existenta este rupta, este necesara asigurarea etanseitatii la aer a acoperisului. Acest lucru poate fi realizat prin instalarea foliei BACHL tecta-System, care poate fi asezata pe planul exterior al capriorilor sau infasurata in jurul capriorilor ca un invelis, in functie de conditiile existente. In acest caz, izolatia dintre capriori trebuie sa fie instalata dupa instalarea foliei.