Noul material numit Mínus: durabil, reciclabil si accesibil

Material Mínus: durabil, reciclabil si accesibil

Mai putin plastic in incineratoare si o amprenta de carbon mai mica in spatiile publice

Mai putin plastic. Amprenta de carbon mai mica. Strazi cu mai putina poluare. Obiecte arse. Materialul numit Mínus transforma plase de pescuit, tastaturi si televizoare in placi reciclate, potrivite pentru spatiile publice. Acestea sunt durabile, reciclabile si accesibile. Produsele Mínus pot fi gasite in produsele Morse, Morse Dot, Orbit si, in curand, in alte colectii. Am discutat despre material si proprietatile sale cu producatorul ceh Plastic Guys, cu care am stabilit o colaborare.

Noul material numit Mínus transforma plase de pescuit, tastaturi, frigidere, televizoare si cani. Acest lucru inseamna mai putin plastic in incineratoare si o amprenta de carbon mai mica in spatiile publice. Plasticul reciclat a devenit parte din portofoliul nostru alaturi de alte materiale, precum metal, beton si lemn. il veti gasi in produsele Morse, Morse Dot, Orbit si, in curand, in alte colectii de asemenea. Am discutat despre provenienta si proprietatile sale cu producatorul ceh Plastic guys, cu care am stabilit o colaborare.

De ce ati ales designul sustenabil? A fost acest domeniu intotdeauna atragator pentru voi sau a fost o coincidenta?

A fost cu siguranta o oarecare noroc, dar avand in vedere studiile mele in domeniul constructiilor, nu putea fi complet intamplator. Mai degraba am profitat de o oportunitate pe care nimeni altcineva nu a vazut-o.
Am fost intotdeauna aproape de design, si ca o noua generatie de arhitecti, am profitat de oportunitatea de a introduce materiale noi pe piata. Totusi, nu este atat de usor pe cat am gandit initial. Dupa cinci ani de dezvoltare, am reusit.

In timpul studiilor noastre de arhitectura, ne-am dat seama ca cele mai multe materiale de constructie sunt invelite in plastic care apoi este eliminat fara mila. insa stim ca are un potential enorm atunci cand l-am vazut acumulandu-se la nivel mondial si devenind o problema globala. Pe baza testelor, am descoperit ca plasticele pot fi reciclate 100%, la fel ca metalul si sticla.

Poate fi orice plastic reciclat sau trebuie sa indeplineasca anumite parametrii?

Plasticele sunt impartite in principal in doua grupuri: termoplastice, care reactioneaza la caldura repetat, si termoizolante, care pot fi formate o singura data si nu pot fi reciclate din nou. Am testat diverse grupuri de plastice de baza, deoarece fiecare are proprietati diferite si este potrivit pentru diverse tipuri de produse si utilizari.

Cel mai important este sa evitam amestecarea a doua materiale care nu vor putea fi niciodata separate si reciclate din nou.

Deci, este posibil sa reciclati panourile in mod repetat?

Exact aceasta este cea mai importanta conceptie a companiei noastre. Panele pe care le producem sunt fabricate dintr-un grup de plastice, permitandu-le sa fie reciclate din nou dupa 300 de ani. Plasticele pot fi reciclate sau reformate de pana la zece ori inainte de a incepe sa devina fragile. Exista totusi un truc simplu – in timpul celui de-al unsprezecelea ciclu de reciclare, este suficient sa adaugati 10–15% plastic nou, iar produsul va recapata forta si proprietatile sale originale.

Deoarece produsele noastre sunt complet reciclabile si pot fi usor reformate din nou, stim ca suntem pe drumul cel bun catre viitor. Percepem ca, daca o noua afacere nu este sustenabila, nu ar trebui sa existe deloc.

De unde provine materialul vostru de deseu?

Astazi, lucram in principal cu deseuri de productie care altfel ar ajunge la gropile de gunoi sau in incineratoare. Produse defecte din productie sunt sursa principala de material din care producem totul.
Lucram in principal cu doua grupuri de plastice. Aceste plastice provin din plase de pescuit uzate sau defecte, tastaturi, frigidere, televizoare si cani. Fiecare grup de plastice are o temperatura specifica de topire, motiv pentru care nu le putem amesteca pentru a asigura calitatea panourilor noastre.

Materialul este prelucrat in ultima etapa asemanator cu lemnul. Dar ce precede acest pas final in productia voastra, situata in Brno?

Da, barmanul poate lucra cu noul nostru material, care este prelucrat similar cu lemnul solid, ajutand la protejarea planetei. in plus, nu trebuie sa isi schimbe uneltele existente; acesta este un alt avantaj principal.

Aschii de plastic zdrobite intra in procesul nostru de productie, unde le sortam dupa culoare, le cantarim si le turnam intr-o matrita metalica. Apoi intra intr-o presa, unde plasticul este incalit la 200 de grade timp de 30 de minute, ceea ce putem compara cu "coacerea unui pui in cuptor".

Pentru prima data, in legatura cu producatorul de mobilier urban mmcité, aduceti panourile in exterior. Ce le face speciale?

Aceasta este prima noastra colaborare cu un partener global atat de semnificativ. impreuna cu mmcité, am creat un nou produs – panouri din plastic reciclat denumite Mínus.
Suntem foarte recunoscatori pentru aceasta colaborare. De asemenea, ne dezvoltam rapid pentru a face fata comenzilor viitoare din Europa; ne extindem linia de productie, ceea ce ne va permite sa producem cele mai mari panouri din plastic reciclat din lume. Acest lucru va atinge o accesibilitate a preturilor, permitandu-ne sa inlocuim alte materiale cu panoul Mínus la un pret comparabil.
Credem ca panourile noastre vor atrage publicul general datorita gamei lor de culori si texturilor care nu sunt inca cunoscute. Sunt rezistente la influente externe, usor de procesat si pot fi chiar retroiluminate! Un alt avantaj este ca le producem in diferite grosimi, intre 5 si 25 mm.

Ati descoperit ceva despre materialele voastre in timp ce ati testat produsele in conditii meteorologice extreme, ceva ce nu stiati inainte?

Am testat deja cele mai multe dintre proprietatile materialelor noastre in proiectele anterioare, asa ca stiam ca pot suporta diverse sarcini. Totusi, a trebuit sa convingem mmcité sa manevreze si sa incerce materialul. Dupa un an de testare in toate anotimpurile, am concluzionat impreuna ca materialul indeplineste toti parametrii importanti pentru utilizarea in mobilierul urban.
Daca panourile se uzeaza dupa ani de utilizare, pot fi pur si simplu slefuite si vor arata din nou ca noi. O caracteristica interesanta este ca suprafata acestora poate fi diferita dupa fiecare reparatie – fie mata, fie lucioasa, in functie de preferintele clientului.

Ati inceput sa masurati amprenta de carbon a produselor voastre. Puteti explica ce fel de economii de CO₂ implica acest lucru?

Da, am dezvoltat o certificare care calculeaza amprenta de carbon a productiei noastre. Acest lucru ne permite sa stim cat de mult CO₂ economisim comparativ cu productia altor materiale sau extragerea si fabricarea de plastic nou din petrol. Fara a masura amprenta de carbon, nu am fi putut furniza produse in intreaga Europa, mai cu seama, in lume.
Calculele arata ca pentru fiecare 1 kg de plastic reciclat, economisim 1,7 kg de CO₂ comparativ cu ceea ce s-ar fi intamplat daca materialul ar ajunge la un incinerator sau depozit de deseuri. Arderea sau depozitarea acestuia genereaza mai mult CO₂ decat procesul nostru de reciclare.
In termeni simpli, produsele noastre au o amprenta de carbon de trei ori mai mica decat blaturile de lemn masiv, de opt ori mai mica comparativ cu extragerea de plastic nou si de patru ori mai mica decat panourile MDF cu aditivi adezivi.
Vom furniza informatii impreuna cu fiecare produs despre cate kilograme de plastic au fost salvate de la incinerare sau de la a fi aruncate in natura.

In ce directie va indreptati produsele reciclate?

Panourile Mínus sunt destinate in principal productiei de mobilier si utilizarii in arhitectura, motiv pentru care dorim sa continuam sa ne dezvoltam in aceste domenii. Planuim sa proiectam si sa producem propriile produse si mobilier pe care publicul le poate cumpara si folosi in casele sau spatiile comerciale.
In acest an, vom lansa o linie de productie care va permite fabricarea celor mai mari panouri din plastic reciclat din lume. Odata ce vom atinge acest lucru, vom incepe sa experimentam cu indoirea panourilor in forme organice si, simultan, sa lansam un program de retur. Programul nostru „Take Back“ va permite clientilor care au folosit deja produsele noastre si care, poate, isi inchid afacerea sau doresc sa-si schimbe interiorul, sa ne returneze panourile folosite. Le vom recicla din nou, iar clientul va primi o reducere sau un nou produs de mobilier ca schimb. In caz contrar, materialul ar ajunge la deseuri, pe care ar trebui sa-l achizitionam din nou, ceea ce face ca aceasta sa fie o schimbare benefica pentru ambele parti.

Produse mentionate in articol
Banci mmcité pentru parcuri Landscape Compact
 
Banci mmcité pentru parcuri

In functie de model, bancile mmcité sunt realizate astfel: structura din otel galvanizat, acoperit cu vopsea pulbere, sau din aliaj de aluminiu. Sezutul si/sau spatarul din lemn tropical, salcam, tije metalice rotunde din otel sau inox si HPL, monocrom sau cu aplicarea de orice tema grafica. Imbinarile dintre lamele si cadru sunt realizate discret, astfel incat sa nu fie vizibile.

CAD
Brosura
CAD
Vezi detalii
Card produs
Categorii
Mobilier urban de sezut
Mobilier urban de sezut
Amenajare exterioara si peisagera
Amenajare exterioara si peisagera
Echipamente
Echipamente
Constructii

Fereastra, izolatie, caramida, adeziv, ...

Instalatii mecanice

Cazan, ventilator, baterie sanitara, ...

Instalatii electrice

Intreruptor, releu, camera video, cablaj, ...

Echipamente

Mobilier urban, stivuitor, mobila de birou, ...

Unelte

Software CAD, aparat de masurat, utilaj, ...