Raffles City Chongqing, China
Astazi calatorim in China, pentru a explora un proiect de o amploare si de o personalitate uluitoare: Raffles City Chongqing. Acest proiect nu poate fi trecut cu vederea, chiar si de la distanta. La jonctiunea raurilor Yangtze si Jialing, acesta iese in evidenta ca simbol al orasului, avand un impact vizual puternic din orice unghi, dar mai ales de pe apa.
Proiectarea si realizarea acestui proiect de un milion de metri patrati a reprezentat o imensa responsabilitate. Arhitectul care a facut totul posibil a fost Moshe Safdie, cel care se afla si in spatele proiectelor de renume mondial precum Aeroportul Jewel Changi din Singapore, Hotelul Marina Bay Sands si Muzeul de Arta Americana Crystal Bridges. Moshe a spus ca exista o conceptie gresita conform careia arhitectura este reprezentata de „momente Evrika!”, cand de fapt este o munca pe termen lung: dezvoltarea si imbunatatirea constanta a ideilor, de la prima schita prin fiecare etapa pana la finalizare.
Pentru Raffles City Chongqing, Moshe a facut asta timp de aproape un deceniu. Rezultatul este un complex extraordinar cu opt turnuri, doua dintre ele avand peste 350 de metri inaltime si un „zgarie-nori orizontal”, denumit Cristalul. Designul general evoca istoria bogata a orasului, cu partea nordica curbata precum panzele inclinate si podul suspendat de 300 de metri care actioneaza ca o punte la poarta orasului antic.
Locatia, Piata Chaotianmen, a fost candva intrarea imperiala in Chongqing. Astazi este inca cunoscuta ca punct de plecare pentru exploratorii urbani. Moshe stia ca proiectul trebuia sa evidentieze importanta simbolica a pietei, facand-o poarta de acces catre oras dinspre rauri si poarta catre rauri dinspre uscat.
De sus, va bucurati de o panorama de 270 de grade a raurilor si muntilor de dincolo. Locatia este orientata in cadrul grilei orasului, cu „strazi” interioare de la nord spre sud, un sistem inovator de redirectionare a traficului si un nod de tranzit care combina terminale de metrou, autobuz si feribot. In ciuda tuturor acestor moduri de transport, Raffles City nu uita niciodata nevoile pietonilor. Avand multe puncte de acces si pasarele la diferite niveluri, este usor sa va deplasati intre birouri, hoteluri, apartamente si facilitati de agrement. Parcurile si spatiile naturale iti dau senzatia ca nu esti niciodata departe de verdeata, chiar si atunci cand te afli la 250 de metri deasupra solului.
Cristalul este o „sera in cer” care leaga patru dintre turnuri, cu facilitati publice, care includ gradini, piscine, restaurante, holuri de hotel si un observator cu o punte de observatie din sticla. Constructia acestuia si sistemul de umbrire ii permit sa reziste climatului local pe tot parcursul anului. Moshe a spus ca intr-un oras in care domina cladirile inalte, nu mai are sens ca toate peisajele publice sa fie la sol. Acestea ar trebui sa fie aproape de oameni, la mai multe niveluri. Avand in vedere acest lucru, Cristalul nu este doar pentru spectacol, acesta ii sprijina cu adevarat pe oamenii care locuiesc aici si care viziteaza aceste locuri.
Descrisa de presa drept o minune inginereasca si premiata cu pre-certificarea LEED-CS cu aur, Raffles City utilizeaza tehnologii avansate care reduc impactul asupra mediului, de la termoficare la recuperarea caldurii, iluminat de inalta eficienta, senzori de lumina naturala si colectarea apei de ploaie. Astfel, mii de produse de electrificare ABB, inclusiv intreruptoare, dispozitive de protectie la supratensiune si contactori, sunt utilizati pentru a asigura o sursa de alimentare fiabila in acest proiect urias si pentru a evita varfurile de energie.
Este o bucurie sa vezi cum Raffles City Chongqing prinde viata. El ofera atat de multa inspiratie celor care locuiesc acolo, lucratorilor, turistilor si lumii in general, ai caror ochi sunt acum atintiti asupra acestui oras chinez. Dupa unele definitii, Chongqing este cel mai mare oras din lume. Dar este adesea trecut cu vederea in comparatie cu Beijing sau Shanghai. Odata cu Raffles City finalizat, acest lucru ar putea fi pe cale sa se schimbe.
Moshe a spus ca este ca un anunt catre lume: ‘Am ajuns’.