Casa de pe lac, Potsdam, Germania
Va invitam sa urmariti un nou episod din serialul „Frozen Music. ABB in Architecture”. De aceasta data, va dezvaluim un spatiu memorabil de locuit din Germania, o casa care respecta natura, integrand-o in arhitectura sa. Izolatia ecologica cu fibra de celuloza si incalzirea solara reduc nevoile energetice ale acestei case pasive. De asemenea, aici veti gasi solutii de automatizare a locuintelor ABB i-bus® KNX, ce demonstreaza cum tehnologia sustine atat eficienta, cat si calitatea excelenta a vietii.
In urma cu 5 ani, nu exista nimic aici, in afara de doua cladiri vechi cu structura din lemn pe punctul de a se prabusi. Acum, gasim o casa modernista impresionanta construita pe coloane de otel. Cel care a conceput aceasta schimbare este Carlos Zwick, un arhitect din Berlin cu peste 30 de ani de experienta in crearea de spatii de locuit memorabile.
Carlos nu a proiectat aceasta casa pentru un client, ci pentru propria lui familie. In cautarea unui loc de locuit, a fost atras de pozitionarea pe malul apei a acestui teren, de imprejurimile naturale, de naveta usoara catre oras si de caracterul distinctiv al acestuia. Acesta a fost candva un restaurant care avea si o sala de bal mereu plina, cu excursionisti care veneau aici in fiecare vara pe vaporase cu aburi.
Timpul si-a luat tributul, lasand in urma doar ruine. Dar acestea erau listate, fara permisiunea de a construi si interzicerea totala a modificarii Kaiser-Terraces de pe malul lacului. Agentii imobiliari au crezut ca nu poate fi vandut. Dar asta insemna ca pretul se incadra in bugetul lui Carlos. El a facut saltul. “Cele mai complicate sunt cele mai bune”, spune el.
Carlos a dezvoltat un concept incredibil, inspirat de Casa Farnsworth a lui Mies van der Rohe din Illinois: o casa cu un singur nivel, ridicata deasupra solului – dar de data aceasta cu trei metri. Aceasta casa ar respecta natura integrand-o in arhitectura sa. Iar in cele din urma, planurile lui au primit permisiunea de a construi.
Casa este asezata pe 40 de piloni in diagonala, iesind din fundatii care ating terasele in doar zece puncte atent alese. Pe deasupra acestora, fatada verticala de pin se integreaza in frunzis precum o casa uriasa in copac. Exista chiar si un artar care se inalta direct prin structura principala. Si toti acei copaci au ramas pe loc, deoarece constructia a fost finalizata folosind doar un stivuitor telescopic.
Conexiunea naturala se extinde si in interior, cu ferestre glisante uriase care leaga interiorul curgator de loggia de 22 de metri lungime. Inima casei este reprezentata de bucataria-sufragerie, cu semineu, zona de relaxare si o masa din lemn de maslin de 7,5 m.
Izolatia ecologica din fibra de celuloza si incalzirea solara reduc nevoile energetice ale acestei case pasive. Aici se gasesc de asemenea automatizarea cladirilor ABB i-bus® KNX, cu functiile mai complexe dirijate de controlerele ABB priOn® sau de smartphone-uri si tablete, iar functiile mai simple de catre intrerupatoarele Future Linear® de pe perete.
Tehnologia sustine atat eficienta, cat si calitatea excelenta a vietii in Casa de pe lac.