Primul tip de sticla cu continut redus de carbon din lume
Saint-Gobain Glass anunta lansarea noului substrat de sticla cu cea mai scazuta amprenta de carbon din lume, ORAÉ®. Noua solutie are o amprenta de carbon estimata la numai 7 kg CO₂ eq./m² (pentru substratul cu o grosime de 4 mm), ceea ce inseamna o scadere de aproximativ 40% fata de produsul Saint-Gobain Glass european de baza. Aceasta inovatie tehnica de referinta este o urmare a anuntului facut de companie la inceputul lunii iulie, cand a dezvaluit productia primei sticle cu emisii reduse de carbon dedicate pietei constructiilor.
Care este semnificatia numelui?
Numele ORAÉ® provine de la Horae care, in mitologia greaca, simbolizeaza schimbarea timpului si a anotimpurilor. Saint-Gobain Glass a ales acest nume cu convingerea ca noul sau produs revolutionar marcheaza o noua era a sustenabilitatii, conducand piata mai aproape de decarbonizare.
Expertiza industriala si spirit inovator
Inovatia Saint-Gobain Glass este rezultatul efortului sustinut al echipei de Cercetare si Dezvoltare, al unei serii de teste de productie de succes si al excelentei echipelor sale industriale. Mai multe loturi de productie au fost finalizate in prima jumatate a anului 2022, combinand utilizarea de energie electrica regenerabila cu un continut ridicat de sticla reciclata (aproximativ 70% cioburi de sticla, dintre care 55% reprezinta cioburi de sticla colectate extern). Acest succes se datoreaza initiativelor de reciclare a sticlei Saint-Gobain Glass din Europa. Astfel, cantitatea de sticla care poate fi declarata ca fiind continut reciclat, conform ISO 14021:1999, a putut fi marita, fara a afecta procentul de cioburi utilizate pentru productia obisnuita.
Prin toti acesti pasi, Saint-Gobain Glass a reusit sa reduca amprenta de carbon a substratului sau de sticla plana, fara a face compromisuri in ceea ce priveste performanta tehnica, calitativa sau estetica a produselor sale.
ORAÉ® in gama de produse Saint-Gobain Glass
Saint-Gobain Glass a introdus noul substrat de sticla cu emisii reduse de carbon ORAÉ® in portofoliul sau de solutii incepand cu sticla cu control solar din gama COOL-LITE® XTREME. Aceasta a fost selectata pentru a integra noul substrat ORAÉ® datorita tehnologiei sale avansate de depunere cu control solar care reduce drastic emisiile de gaze cu efect de sera cauzate de racire, incalzire si iluminare necesare pe durata de viata a cladirii. COOL-LITE® XTREME ORAÉ® este o combinatie perfecta intre performanta si durabilitate, contribuind atat la reducerea carbonului incorporat, cat si a celui operational.
Un studiu realizat in 2022 de Saint-Gobain Glass in parteneriat cu firma de consultanta in inginerie Arup a dezvaluit importanta analizarii si actionarii in paralel asupra acestor doi parametri pentru a reduce amprenta de carbon a cladirilor¹.
Prima solutie de sticla cu continut redus de carbon pentru fatade
Pentru toate proiectele in care COOL-LITE® XTREME ORAÉ® va fi specificat, noul substrat va fi disponibil pentru toate foile de sticla care compun vitrajele termoizolante.
Pentru a asigura disponibilitatea stocurilor si livrarea in timp util a comenzilor de sticla cu continut redus de carbon ORAÉ®, au fost demarate procese de productie in trei tari: Franta, Spania si Germania. Aceste productii-pilot au reusit sa indeplineasca cu succes cerintele de productie in conditii reale, in prezent fiind deja planificate noi campanii de productie pentru ORAÉ® si COOL-LITE® XTREME ORAÉ®, avand la baza o carta dedicata de servicii.
Saint-Gobain Glass va continua sa sprijine clientii prin furnizarea de date si certificari de mediu pentru acest nou tip de sticla. Datele de Mediu detaliate vor fi documentate prin intermediul Declaratiilor de Mediu ale Produselor (EPD), verificate de o terta parte, care sunt in prezent in curs de elaborare si vor fi disponibile la inceputul anului 2023. Imediat ce EPD-urile verificate vor fi disponibile, acestea vor fi integrate in Calumen® Live, aplicatia digitala de calcul pentru configurarea vitrajelor Saint-Gobain Glass, care estimeaza deja amprenta de carbon pentru vitraje, in functie de substraturile de sticla si de depunerile utilizate, atat pentru vitrajele simple, cat si pentru vitrajele multiple.
Saint-Gobain Glass elaboreaza, de asemenea, documentatia necesara pentru obtinerea certificarii Cradle to Cradle, evaluarea fiind asteptata in primul trimestru al anului 2023.
O oportunitate semnificativa pentru sectorul constructiilor
In prezent, industria constructiilor este responsabila pentru aproape 40% din emisiile globale de gaze cu efect de sera si se afla in centrul provocarilor legate de decarbonizare.
In plus, conform studiului realizat impreuna cu Arup mentionat mai sus, fatadele reprezinta pana la 20% din carbonul incorporat al unei cladiri. Actionand asupra impactului total al sticlei, s-a putut obtine o scadere semnificativa a amprentei de carbon a cladirilor, continuand, in acelasi timp, sa asigure beneficiile esentiale precum lumina naturala si confortul termic pentru ocupanti. Acest lucru confirma rolul-cheie pe care ORAÉ® il va juca in promovarea unei industrii durabile si in accelerarea dezvoltarii economiei circulare, cu emisii reduse de carbon.
Trei parteneri importanti din domeniul imobiliar, Bouygues Immobilier, Icade Santé si Nexity, au decis deja sa utilizeze sticla COOL-LITE® XTREME ORAÉ® in proiectele lor, ca o prima confirmare a interesului crescut manifestat pe piata pentru noul tip de sticla. Bouygues Immobilier o va integra in cadrul proiectului sau de cladiri de birouri Kalifornia (Hauts-de-Seine, Franta). Icade Santé o va instala la Polyclinique du Parc, administrata de Grupul Elsan in Caen (Calvados, Franta). Nexity o va utiliza in cadrul proiectului de reabilitare Carré Invalides (Paris, Franta).
Toate aceste trei proiecte sunt caracterizate de obiective ambitioase de mediu.
O fereastra catre viitor
COOL-LITE® XTREME ORAÉ® este un prim pas catre o oferta extinsa de produse cu un continut redus de carbon, pe deplin aliniata cu angajamentul Net Zero Carbon by 2050 al Saint-Gobain si cu ambitia de a pozitiona Grupul ca lider mondial in domeniul constructiilor usoare si durabile.
¹A se vedea studiul „Amprenta de carbon a fatadelor: importanta sticlei", realizat de Arup in parteneriat cu Saint-Gobain Glass in 2022.