Energy Performance Classification Tool
- Personalizat in limba romana, instrumentul Energy Performance Classification Tool ofera rapid o evaluare a performantei energetice a oricarei cladiri, pe baza unor informatii initiale legate de sistemul de automatizare si control existent, precum si de managementul energetic al constructiei respective.
- Cladirile pot fi grupate conform urmatoarelor clase energetice:
- A - Performanta ridicata
- B - Performanta avansata
- C - Standard
- D - Ineficient.
- Instrumentul Siemens urmareste pas cu pas metodologia de evaluare inclusa in standardul de profil BACS - EN ISO 52120-1 si raspunde cerintelor cuprinse in standardul Nearly zero-emission building (nZEB), destinat cladirilor noi.
Pana in anul 2050, la nivel mondial, populatia va ajunge la 9,7 miliarde de persoane, al caror timp va fi petrecut in proportie de 90% in cladiri (Sursa – date ONU). Aceste constructii consuma 40% din energia primara disponibila, iar 75% sunt ineficiente din punct de vedere energetic (Sursa-Alliance To Save Energy, EU, UNEP, EPA). Atat pentru cladirile rezidentiale, cat si cele non-rezidentiale (de birouri, cu scop educational, spitale, hoteluri, restaurante, wholesale & retail), Energy Performance Classification Tool ofera punctul de pornire in evaluarea performantei energetice a acestora.
“In Uniunea Europeana, estimarile arata ca 97%¹ din cladiri necesita renovari, atat din perspectiva eficientei energetice, cat si a calitatii mediului interior al acestora. Siemens are o abordare holistica cu privire la atingerea obiectivelor de sustenabilitate a cladirilor. Solutiile Siemens pot transforma constructii ineficiente energetic in ecosisteme inteligente, cu o clasa superioara de performanta energetica, gestionabile de la distanta cu ajutorul aplicatiilor de analiza si de interpretare date”, a
spus Daniel Barciuc, CEO Siemens Romania.
Energy Performance Classification Tool ia in considerare performanta diferitelor instalatii de automatizare (controlul incalzirii, al apei calde menajere, al racirii, ventilatiei si al conditionarii aerului, etc) si managementul energetic al locuintelor si cladirilor. Odata logat in aceasta platforma pe baza unei adrese de email si a unei parole si conform informatiilor furnizate, este generat un Raport detaliat cu privire la clasa de eficienta pentru control si automatizare a cladirii selectionate (BAC) si care include si o lista de actiuni recomandate pentru imbunatatirea eficientei energetice.
“Standardul Nearly zero-emission building este aplicabil deja tuturor cladirilor noi si pentru lucrarile de renovare majora din tara noastra. Solutiile Siemens corespund acestui standard si optimizeaza performanta cladirilor, odata cu imbunatatirea confortului, a productivitatii si a sigurantei persoanelor care activeaza in interiorul acestora. Oferta Siemens de produse pentru cladiri include instalatii de automatizare HVAC, solutii de detectie si protectie la incendii si cybersecurity. Toate acestea se integreaza in platformele de management Desigo CC sau Cerberus DMS”, a adaugat George Zapan, Business Unit Head, Siemens Building Products.
¹ Sursa: Joint Industry Statement – Healthy Buildings for All.