Articol tehnic Danfoss: Echilibrarea sistemelor cu doua conducte

Un articol care explica modul in care robinetul Danfoss Dynamic Valve™ RA-DV si pompa Grundfos MAGNA3 cu viteza controlata functioneaza excelent impreuna pentru a reduce consumul de energie

Consumul scazut de energie in cladiri nu este un obiectiv usor de atins. Una dintre conditiile obligatorii pentru a avea facturi mici la caldura este indeplinita atunci cand componentele unui sistem de incalzire functioneaza impreuna. O metoda de reducere a consumului de energie consta in echilibrarea corecta a sistemului de incalzire, iar acest articol va explica modul in care robinetul Danfoss Dynamic Valve™ tip RA-DV si pompa Grundfos MAGNA3 cu viteza controlata functioneaza excelent impreuna pentru a atinge acest obiectiv.

Vom analiza pentru inceput modul in care compensam variatiile in caz de sarcina partiala si motivul pentru care cerinta de echilibrare a sistemului de incalzire presupune controlul debitului; pentru aceasta, este necesar sa controlam, de asemenea, presiunea diferentiala la nivel de robinete.

Articol tehnic Danfoss: Echilibrarea sistemelor cu doua conducte - Robinetul Danfoss Dynamic Valve™ tip RA-DV
Articol tehnic Danfoss: Echilibrarea sistemelor cu doua conducte - Robinetul Danfoss Dynamic Valve™ tip RA-DV

Vom arata cum se poate realiza acest lucru cu ajutorul robinetului Danfoss Dynamic Valve™ tip RA-DV utilizat impreuna cu pompa cu viteza variabila controlata Grundfos MAGNA3;

vom analiza o instalatie din Fredericia, Danemarca, in care 60 de apartamente dintr-o cladire cu 10 etaje primesc caldura de la un sistem alcatuit din doua pompe Grundfos MAGNA3 care deservesc doua bucle de amestec ce alimenteaza 10 coloane montante, fiecare dintre acestea avand montate robinete manuale de reglare Danfoss tip MSV.

Aceasta instalatie a aratat ca utilizarea pompei cu viteza controlata Grundfos MAGNA3 in combinatie cu robinetul Danfoss Dynamic Valve™ tip RA-DV asigura functionarea fara probleme a unui sistem de incalzire.

Articol tehnic Danfoss: Echilibrarea sistemelor cu doua conducte - Pompa Grundfos MAGNA3 cu viteza controlata
Articol tehnic Danfoss: Echilibrarea sistemelor cu doua conducte - Pompa Grundfos MAGNA3 cu viteza controlata

Este necesar ca sistemele de incalzire sa fie corect puse in functiune pentru a asigura confort maxim si cel mai redus cost de functionare posibil. In urma cu ceva timp, punerea in functiune corecta era un lucru complicat, care necesita utilizarea mai multor robinete si instrumente de masurare diferite.

In prezent, diferenta consta in faptul ca debitul proiectat este usor de setat pentru fiecare radiator, iar punctul de referinta la nivel de pompa poate fi setat cu ajutorul noului instrument Danfoss dP tool™ (pentru masurarea presiunii diferentiale) in combinatie cu aplicatia Grundfos GO (care ofera acces mobil la instrumentele online Grundfos). Acest lucru nu asigura doar optimizarea pompei si cel mai scazut consum de energie, ci reduce considerabil timpul de punere in functiune a sistemului.

Provocarea: echilibrarea sistemelor cu doua conducte

Distribuirea neuniforma a caldurii intre unitati – radiatoare unice sau apartamente – intr-un sistem de incalzire constituie o problema de echilibrare.
Un sistem de incalzire este echilibrat atunci cand apa calda este distribuita in mod uniform, asigurand maximum de confort si cost minim de exploatare.

Sau, cu alte cuvinte, un sistem de incalzire este echilibrat atunci cand debitul din intregul sistem corespunde cu valorile debitului prevazute la proiectarea sistemului. Aceasta reprezinta principala provocare pentru numeroase sisteme cu doua conducte.

Sa analizam mai intai provocarea generala care apare la functionarea sistemelor cu doua conducte. Profilul sarcinii de mai jos arata felul in care sarcina se schimba in cursul unui sezon de incalzire in Europa. Doar in 420 de ore din 7000 de ore de incalzire avem nevoie ca sistemul de incalzire sa functioneze la o capacitate de 100%.

Articol tehnic Danfoss: Echilibrarea sistemelor cu doua conducte - Profilul sarcinii arata felul in care sarcina se schimba in cursul unui sezon de incalzire in Europa
Articol tehnic Danfoss: Echilibrarea sistemelor cu doua conducte - Profilul sarcinii arata felul in care sarcina se schimba in cursul unui sezon de incalzire in Europa

Pentru a compensa variatiile sarcinii, am montat pe fiecare radiator sistemele noastre cu robinete termostatice. Termostatul va reduce debitul in radiator, mentinand temperatura camerei la nivelul solicitat.
Pe masura ce pierderea presiunii creste in functie de radacina patrata a debitului, presiunea diferentiala in robinetele primului radiator va fi considerabil mai mare decat in ultimul consumator, dupa cum se arata in imaginea de mai jos.

Articol tehnic Danfoss: Echilibrarea sistemelor cu doua conducte - Pe masura ce pierderea presiunii creste in functie de radacina patrata a debitului, presiunea diferentiala in robinetele primului radiator va fi considerabil mai mare decat in ultimul consumator
Articol tehnic Danfoss: Echilibrarea sistemelor cu doua conducte - Pe masura ce pierderea presiunii creste in functie de radacina patrata a debitului, presiunea diferentiala in robinetele primului radiator va fi considerabil mai mare decat in ultimul consumator

Dat fiind ca radiatoarele necesita debite diferite pentru a incalzi camerele, debitul maxim pentru robinetul fiecarui radiator poate fi presetat. Graficul de mai jos arata presetarea pentru un robinet de radiator obisnuit. Presetarea poate fi reglata intre 1 si 7 sau in „pozitia N”, care indica deschiderea maxima a robinetului.

Articol tehnic Danfoss: Echilibrarea sistemelor cu doua conducte - Presetarea pentru un robinet de radiator obisnuit
Articol tehnic Danfoss: Echilibrarea sistemelor cu doua conducte - Presetarea pentru un robinet de radiator obisnuit

Daca sistemul de incalzire este dotat cu o pompa cu viteza constanta, presiunea diferentiala furnizata variaza mult, dupa cum se arata in imaginea urmatoare. Cand debitul scade, valoarea delta P pentru fiecare robinet va creste. In exemplul de mai sus, debitul necesar pentru sarcina maxima este 37 l/h. Insa, atunci cand presiunea diferentiala creste (+0,2 bar), va creste si debitul, asa cum se arata, la 62 l/h = 67%.

Articol tehnic Danfoss: Echilibrarea sistemelor cu doua conducte  - Pe masura ce debitul scade, presiunea diferentiala creste intr-o pompa cu viteza fixa
Articol tehnic Danfoss: Echilibrarea sistemelor cu doua conducte - Pe masura ce debitul scade, presiunea diferentiala creste intr-o pompa cu viteza fixa
Pe masura ce debitul scade, presiunea diferentiala creste intr-o pompa cu viteza fixa.

Concluzia este ca, pentru a asigura debitul proiectat, este necesar sa controlam, de asemenea, presiunea diferentiala la nivel de robinete. In continuare, vom analiza modul in care s-a realizat acest lucru.

In continuare, in brosura Danfoss, veti putea afla mai multe despre: 

  • Punerea in functiune pentru sistemele de incalzire cu doua conducte cu robinete statice vs robinete dinamice
  • Optimizarea pompei
  • Concluzie.
Produse mentionate in articol
Robinete termostatice, independent de presiune, pentru radiatoare RA-DV 3-in-1 - Drept
 
Robinete termostatice, independent de presiune, pentru radiatoare RA-DV 3-in-1

Robinet de radiator independent de presiune Dynamic Valve™ tip RA-DV 3-in-1. RA-DV este o gama de robinete de radiator independente de presiune, concepute pentru utilizarea in sistemele de incalzire cu 2 conducte, impreuna cu toate tipurile de senzori termostatici cu sistem de cuplare Danfoss RA. Robinetele dinamice RA-DV sunt echipate cu un dispozitiv de limitare a debitului, pentru presetarea debitului de apa maxim. Robinetele sunt disponibile pentru un debit maxim al apei cuprins intre 10 si 135 l/h. RA-DV dispune de un regulator de presiune incorporat, care mentine presiunea diferentiala la nivelul constant de 0,1 bar, pastrand astfel nivelul setat al debitului. RA-DV este furnizat cu un capac de protectie, care poate fi utilizat pentru reglarea manuala in cursul fazei de constructie. Capacul de protectie nu trebuie sa fie utilizat ca dispozitiv de inchidere manuala. Trebuie utilizat un dispozitiv de inchidere manuala special (nr. cod 013G5002). Pentru se diferentia de celelalte corpuri de robinet Danfoss RA, gama RA-DV are capacul de protectie si inelul de presetare de culoare verde. Corpurile robinetelor RA-DV sunt fabricate din alama placata cu nichel. Stiftul de actionare a presetupei este din otel cromat si actioneaza printr-o garnitura inelara lubrifiata pentru toata durata de functionare. Ansamblul complet de presetupe poate fi inlocuit fara a goli sistemul.

CAD
Brosura
Specificatii
CAD
Vezi detalii
Card produs
Categorii
Pompa de circulatie, pompa apa de condens
Pompa de circulatie, pompa apa de condens
Radiator si convector de pardoseala
Radiator si convector de pardoseala
Regulator incalzire
Regulator incalzire
Robinet hidraulic de echilibrare
Robinet hidraulic de echilibrare
Armatura radiator
Armatura radiator
Constructii

Fereastra, izolatie, caramida, adeziv, ...

Instalatii mecanice

Cazan, ventilator, baterie sanitara, ...

Instalatii electrice

Intreruptor, releu, camera video, cablaj, ...

Echipamente

Mobilier urban, stivuitor, mobila de birou, ...

Unelte

Software CAD, aparat de masurat, utilaj, ...