Conditii si cerinte pentru o termografie de succes

Conditii si cerinte pentru o termografie de succes

Pentru ca termografia in domeniul cladirilor sa aiba o rata de succes cat mai ridicata, este bine sa tinem cont de cateva aspecte inainte sa ne apucam de treaba.

Conditii in cazul termografiei de exterior:

Urmatoarele conditii trebuie sa fie respectate in sensul efectuarii unei analize termografice la nivelul stratului exterior al cladirilor:

  • Pentru o termografie de exterior adecvata si cu valori corecte este important ca temperaturile sa fie scazute si vremea sa fie uscata.
  • Stratul de acoperire al cladirii nu trebuie sa fie ud ca urmare a precipitatiilor – este imposibila efectuarea de analize termografice la exterior pe timp de ploaie, zapada sau ceata densa.
  • Viteza recomandata in cazul vantului este de sub 5 m/s (18 km/h).
  • O cerinta prealiabila o reprezinta diferenta de temperatura intre interior si exterior de cel putin 10-15°C inregistrata intr-un interval de 12 ore.
  • De regula, inspectia are loc in anotimpurile reci, fiind recomandat a se efectua dimineata, inainte de rasaritul soarelui – efectele razelor solare asupra suprafetelor exterioare, chiar si in orele de dupa efectuarea masuratorilor, pot conduce la rezultate eronate.
  • O exceptie de la aceasta cerinta o constituie - de exemplu - analizele termografice efectuate in cazul depozitelor frigorifice, la aceleasi diferente de temperatura impuse, insa in intervalul opus de timp, iar efectuarea masuratorilor are loc prin urmare in lunile calde.
  • O alta exceptie o reprezinta termografia in cazul constructiilor prefabricate cu schelet din lemn. Aceasta analiza se efectueaza in mod normal in semestrul de vara, ca urmare a diverselor procese de incalzire sau de racire in cauza. In astfel de zone, este ideal ca analizele termografice sa se deruleze la doua ore dupa apusul soarelui.
  • Zonele investigate trebuie sa fie vizibile in mod clar – trebuie luate in considerare in acest caz si radiatiile care interfereaza si care provin de la alte obiecte din apropiere (de exemplu, cladirile invecinate).
  • In functie de lentila utilizata, se impune o distanta de aproximativ 15 metri in raport cu cladirea vizata, respectiv pentru obtinerea unei imagini externe complete a respectivei parti a cladirii - atunci cand aceasta implica locuinte unifamiliale. Cladirile de apartamente impun o distanta considerabil mai mare, in functie de dimensiunea lor - daca acest lucru nu este posibil, trebuie captate mai multe imagini pentru a putea finaliza respectiva analiza.

Conditii in cazul termografiei de interior:

Pentru o termografie de interior adecvata si cu valori corecte trebuie respectate anumite conditii specifice cu privire la efectuarea masuratorilor:

  • Spre deosebire de cea de exterior, termografia de interior este posibila pe toata durata zilei.
  • Spatiile interioare vor fi incalzite cu 12 ore inainte pana la o temperatura de cel putin 20°C – temperatura din cladire trebuie sa fie mentinuta la valori pe cat posibil constante, aspect realizabil - de exemplu - prin deschiderea corespunzatoare a usilor.
  • Toate ferestrele trebuie sa fie inchise.
  • Incalzirea trebuie oprita cu aproximativ 1 ora inainte de procesul de masurare.
  • Mobilierul, articolele auxiliare si perdelele trebuie indepartate de langa pereti sau date jos cu 12 ore inainte de acest proces.
  • In anumite circumstante, este logic sa folositi alte metode de masurare si investigare, precum testele de etansare prin BLOWER DOOR - in special la testarea etanseitatii la aer.
  • Un astfel de procedeu de detectare la nivelul tevilor de incalzire trebuie efectuat de preferinta in faza in care sistemul este pornit sau incalzit. Este absolut esential in aceasta etapa sa asteptati pana cand se poate observa fluxul de retur la nivelul tevilor - acest lucru poate dura ceva timp.

Termografia in cazul constructiilor reprezinta o metoda de masurare acceptata la nivel international si care permite inregistrarea fara contact direct si total nedistructiva a distributiei temperaturii de suprafata, resprctiv evaluarea caracteristicilor de natura termica. Termografia in constructii poate fi utilizata in multe domenii. Aceasta ofera o metoda rapida de detectare a defectelor structurale, precum puntile termice si permeabilitatea la aer, dar si a tevilor sau conductelor defecte si a eventualelor scurgeri, reprezentand, de asemenea, o alternativa pentru documentarea fara echivoc a acestora. In plus, aceasta reprezinta un instrument eficient in ceea ce priveste economisirea costurilor legate de energie. Aspectele legate de sanatate si de prevenirea incendiilor reprezinta la randul lor niste argumente puternice in favoarea utilizarii sistemelor termografice de generare a imaginilor.

Cu toate acestea, ca urmare a faptului ca numeroase «puncte slabe» la nivel termic nu pot fi vazute decat din interior, este in general necesar sa se efectueze atat inspectii la exterior, cat si la interior. Pentru a suplimenta masuratorile, analizele termografice sunt adesea efectuate in combinatie cu testele de etansare prin BLOWER DOOR. Cu toate acestea, atunci cand este efectuata o inspectie, anumiti factori precum conditiile meteo, climatul general in interiorul limitelor cladirii si distantele de masurare trebuie de asemenea luati in considerare.

Avantajele utilizarii unei camere de termoviziune

Cu toate ca achizitionarea unei camere de termoviziune reprezinta in continuare o investitie initiala semnificativa, exista totusi nenumarate argumente si dovezi care atesta faptul ca o astfel de investitie va putea fi amortizata intr-un timp scurt:

  • Termoviziunea reduce in mod semnificativ timpul necesar pentru localizarea eventualelor scurgeri sau pentru identificarea unei inconsistente la nivelul instalatiilor de incalzire sau al tevilor aferente sistemului de incalzire.
  • De indata ce acestea au fost localizate, atat dvs. cat si clientii dvs. veti beneficia de costuri vizibil mai mici si de mai putine intreruperi, in special ca urmare a reducerii la nivel minim absolut a necesitatii de a efectua diverse lucrari de excavare.
  • Utilizarea tehnologiei de termoviziune in vederea sporirii nivelului eficientei va va permite sa facilitati si alte vizite suplimentare ale clientilor.

La ce trebuie sa fim atenti in momentul achizitiei unei camere de termoviziune?

La alegerea unei camere de termoviziune care sa fie compatibila cu o gama larga de aplicatii din sectorul constructiilor, va trebui sa luati in considerare o serie de criterii relevante in acest context:

  • rezolutia - infrarosu / numarul de pixeli
  • sensibilitate termica
  • ecranul camerei
  • campul visual
  • software de analiza
  • functiile: ajustarea scalarilor prin configurarea manuala a nivelului si a intervalelor de variatii
  • usurinta in utilizare
  • asistenta pentru produs.

Toti parametrii deja amintiti au o importanta majora. In cadrul aplicatiilor ce vizeaza urmarirea tevilor aferente sistemului de incalzire sau identificarea eventualelor scurgeri, diferentele de temperatura pot fi adesea destul de mici si, prin urmare, este absolut esential sa alegeti un sistem termografic de generare a imaginilor adecvat si compatibil, capabil sa genereze rezultate exacte si utile.

Produse mentionate in articol
Camera de termoviziune testo 868s Camera de termoviziune testo 883 Camera de termoviziune testo 871s Camera de termoviziune testo 872s
 
Tehnologia de masurare a eficientei energetice ale cladirilor testo
6 produse

Pierderile de caldura si alte anomalii determina o schimbare a temperaturii si pot fi vizualizate rapid si usor utilizand camerele de termoviziune Testo. Utilizarea unei camere de termoviziune imbunatateste si optimizeaza munca in mentenanta cladirilor.

6 produse
Brosura
Specificatii
Vezi detalii
Card produs
Stiri conexe
Termografia pentru dezvoltatorii din domeniul constructiilor
Termografia pentru dezvoltatorii din domeniul constructiilor
Metode si arii de aplicabilitate
Termografia pentru dezvoltatorii din domeniul constructiilor
Constructii

Fereastra, izolatie, caramida, adeziv, ...

Instalatii mecanice

Cazan, ventilator, baterie sanitara, ...

Instalatii electrice

Intreruptor, releu, camera video, cablaj, ...

Echipamente

Mobilier urban, stivuitor, mobila de birou, ...

Unelte

Software CAD, aparat de masurat, utilaj, ...