Termografia pentru dezvoltatorii din domeniul constructiilor

Termografia pentru dezvoltatorii din domeniul constructiilor

Metode si arii de aplicabilitate

Schimbarile climatice si cererea din ce in ce mai mare de energie, in contextul in care resursele energetice fosile sunt tot mai rare, reprezinta una din cele mai mari provocari la nivel global. Ca urmare a faptului ca sectorul constructiilor implica o proportie relevanta de emisii, sunt implicit necesare diverse eforturi speciale in acest context, in special pentru realizarea obiectivelor internationale in ceea ce priveste politica in domeniul climei.

O mare parte din necesarul de energie pentru incalzire este pierdut ca urmare a peretilor izolati in mod necorespunzator sau a acoperisurilor si ferestrelor slab izolate. Prin urmare, asigurarea unei izolatii eficiente economiseste costurile si protejeaza mediul inconjurator prin emisii minime de CO₂. Termografia a fost dezvoltata spre a servi drept metoda de verificare a starii curente a cladirilor si a potentialului de economisire a energiei. Atat “punctele slabe” care nu sunt evidente, cat si implementarea defectelor pot fi identificate in mod non-distructiv, fiind posibila inclusiv determinarea cauzelor acestora.

Potentialul de economisire a energiei: stimulente pentru industria constructiilor, pentru proprietarii de imobile sau pentru aspecte legate de mediu

Ca urmare a faptului ca actualmente se acorda tot mai multa atentie aspectelor legate de metodele eficiente din punct de vedere energetic destinate constructiilor noi, in cazul cladirilor deja existente mai e inca de parcurs o cale destul de lunga pentru a atinge media in ceea ce priveste consumul de energie al acestora: identificarea unui potential de economisire a energiei prin actiuni de reconditionare si modernizare este in continuare esentiala. Imbunatatirea standardului energetic al cladirilor aflate in proprietate, de exemplu, prin izolare termica sau prin montarea de noi ferestre, reprezinta de asemenea o economie de costuri atat pentru proprietarii de imobile, cat si pentru chiriasi. Termografia joaca un rol extrem de important atat in cadrul proceselor de reconditionare bazata pe energie, de exemplu identificarea puntilor termice si a altor defecte si inconsistente la nivel de cladire, cat si in contextul procedurilor de verificare a masurilor deja implementate.

Termografia ca mijloc eficient de masurare pentru sectorul constructiilor

Termografia este o metoda nedestructiva de testare si masurare, bazata pe radiatii infrarosii invizibile in cazul fiintelor umane. Aceasta a devenit un aspect ferm stabilit in industria constructiilor, ca urmare a faptului ca ne permite sa concluzionam cu certitudine referitor la modul de izolare termica si la potentiale inconsistente de natura structurala, asa cum sunt si puntile termice, totul cu ajutorul camerelor de termoviziune- imagini procesate electronic pe un ecran, unde diferite tonuri de culoare corespund distributiei radiatiei infrarosii pe suprafata masurata. Aceasta poate fi implementata ca termografie atat in interior cat si in exterior si deserveste cu succes o gama larga de aplicatii posibile:

  • Proiectare structurala: constructii noi, reconditionare si restaurare de cladiri deja existente, conservare de monumente si controlul calitatii
  • Consultanta in domeniul energiei
  • Servicii privind sistemele tehnice ale cladirilor, inclusiv sistemele de protectie impotriva incendiilor.

Termografia in domeniul constructiilor este relevanta, printre altele, pentru urmatoarele grupuri de interese:

  • Societati imobiliare, specialisti in materie de proiectare structurala, arhitecti, firme de instalatii, experti imobiliari, ateliere
  • Cumparatori, proprietari si chiriasi.

Metode si arii de aplicabilitate

In general, termografia in cazul stratului exterior al cladirilor este realizabila si din interior. Scopul propriu-zis al unei analize termografice, modul de proiectare a cladirilor si conditiile specifice de mediu influenteaza, in ultima instanta, alegerea finala a metodei optime. In cazul fatadelor si acoperisurilor ventilate, masurarea se realizeaza, in general, dinspre interior, iar detectarea pierderilor de energie intermitente rezultate din caldura de convectie – cauzata de defectele de izolare - este posibila din exterior. In cazul altor fatade, incluzand aici - de exemplu - si constructiile semi-prefabricate cu schelet din lemn, se efectueaza in mod normal o inspectie atat a stratului extern cat si a celui intern.

Termografia in cazul stratului extern al cladirilor

Termografia de exterior faciliteaza evaluarea rapida din punct de vedere energetic a intregului strat exterior al unei cladiri. Aceasta ofera o privire de ansamblu asupra caldurii degajate de peretele exterior, fiind prin urmare folosita in mod predominant in procesele de localizare a “punctelor slabe”, precum:

  • punti termice
  • scurgeri
  • defecte de izolare
  • degradari ale stratului de acoperire al cladirii, datorate in general umezelii.

Cu toate acestea, circumstantele in ceea ce priveste o astfel de perspectiva impun ca termografia de exterior sa poata fi folosita si la verificarea acoperisurilor, insa doar intr-o masura limitata. De regula, analiza termografica a stratului exterior al cladirilor are aplicabilitate in cazul reprezentarii preliminare pe baza de imagini a modului de distribuire a temperaturii si a consecintelor care pot rezulta in viitor. Masuratorile la interior sunt de asemenea efectuate cu scopul de a obtine rezultate ferme, utile si semnificative. Domeniile de aplicare pentru termografia exterioara includ:

Localizarea puntilor termice

Puntile termice sunt printre defectele de constructie legate de caldura care apar cel mai frecvent. Puntile termice sunt considerate a fi zone localizate prin care caldura este transportata mult mai rapid catre exterior decat prin celelalte componente. Acestea cauzeaza, in primul rand, o pierdere considerabila de energie si in al doilea rand, chiar si condens, care - la randul sau - poate duce la formarea mucegaiului.

Puntile termice se formeaza in mod frecvent in:

  • balcoane
  • rame pentru geamuri si glafuri
  • tavane cu profil tubular, confectionate din beton armat si
    componente neizolate.

Localizarea caracteristicilor structurale ascunse in constructii noi, cladiri vechi si cladiri istorice

Termografia de exterior ofera o metoda rapida pentru detectarea posibilelor defecte de ordin structural. Aceasta faciliteaza si identificarea scheletelor din lemn pentru constructii acoperite cu tencuiala decorativa minerala. Imaginea in infrarosu indica inclusiv acele suprafete in care integritatea tencuielii este indoielnica. Este ideal sa initiati o analiza termografica la aproximativ doua ore dupa apusul soarelui.

Investigarea daunelor cauzate de apa

Termografia de exterior poate oferi indicatii utile cu privire la cauza sau impactul pagubelor cauzate de apa.

Termografia de interior

Termografia de interior implica acele imagini termice preluate din interiorul cladirii in cauza sau al elementelor componente. Avantajul acestui proces este ca aceeasi temperatura prevaleaza pe o perioada mai lunga de timp in interior si, de asemenea, ca influentele externe ale vremii nu necesita o analiza aprofundata. Termografia de interior poate facilita, de exemplu, vizualizarea:

  • izolatiei deteriorate
  • a scurgerilor la nivelul stratului izolant al tevilor
  • a tevilor de incalzire instalate sub pardoseala.

In acelasi timp, metoda permite inclusiv localizarea cauzelor degradarilor datorate in general umezelii sau care au dus la formarea mucegaiului. 

Numeroase probleme de natura termica pot fi identificate doar cu ajutorul inspectiilor termografice efectuate la interior. In plus, alte metode fiabile de masurare, precum metoda de masurare a presiunii diferentiale (respectiv: testele de etansare prin BLOWER DOOR (usa suflanta)), sunt dovedite si sustinute prin termografie. Termografia de interior este utilizata intr-o gama mult mai larga de domenii de expertiza.

In cazul fatadelor si acoperisurilor ventilate

Fatadele ventilate si extensiile de acoperisuri pot fi examinate doar din prisma efectului izolant al acestora si al etanseitatii aerului dinspre interior, cu exceptia cazului in care exista caldura de convectie: in acest caz este de asemenea posibil sa observati puncte care sunt vizibile termic din exterior. Nu este posibila localizarea directionata a defectului la exterior, deoarece pierderile de caldura sunt degajate direct in aerul dirijat deasupra respectivelor componente.

Localizarea permeabilitatii la aer cu ajutorul testelor de etansare prin BLOWER DOOR

Termografia este adesea folosita in combinatie cu testele de etansare prin BLOWER DOOR pentru a putea verifica permeabilitatea la aer. Acest proces implica obtinerea unei diferente de presiune de aproximativ 50 Pascali (Pa) intre zonele inconjuratoare si interiorul cladirii in cauza. Aerul rece patrunde acolo unde sunt identificate scurgeri. Diferentele de temperatura intre zonele exterioare si cele interioare ar trebui sa fie de cel putin 5°C (K).

Diferenta de temperatura poate fi vizualizata cu ajutorul camerei de termoviziune. De aici rezulta ca este posibila localizarea inconsistentelor si defectelor inca intr-un stadiu incipient si implicit ca, trebuie introduse masurile de izolare necesare.

Servicii privind sistemele tehnice ale cladirilor, inclusiv sistemele de protectie impotriva incendiilor

Termografia de interior poate fi utilizata inclusiv pentru verificarea zonelor cu risc de incendiu situate in apropierea instalatiilor de ardere si sistemelor de gaze de ardere. In acest context este inclusa si inspectia functionala a distributiei caldurii pentru sistemele de incalzire cu panouri. Daca este vorba despre conducte de abur sau tevi de incalzire, ambele izolate, exista deseori si implicit un pericol potential ca urmare a vulnerabilitatilor la nivelul izolatiei sau al consolelor care asigura transferul termic.

Termografia este, de asemenea, utilizata pentru a inspecta sistemele electronice in intervalele de joasa tensiune, dintre care amintim, in acest caz, casetele de comutare. Chiar si cablurile, punctele de contact sau traseele de cabluri care au temperaturi ridicate si care sunt dificil de observat, pot fi localizate cu usurinta in acest mod. Traseele cu izolatie din PVC nu trebuie sa aiba valori de temperatura mai mari de 70°C, sau cu 40°C peste valoarea temperaturii in conditii normale; valoarea orientativa de 100°C sau de 60°C are aplicabilitate in cazul terminalelor din cupru.

Investigarea si localizarea tevilor

Termografia este, de asemenea, utilizata pentru localizarea si testarea retelelor de tevi (ex. detectarea urmelor zgura la nivelul radiatoarelor/caloriferelor) precum si a scurgerilor la nivelul tevilor de incalzire, chiar si atunci cand tevile sau conductele sunt dispuse si instalate in pardoseala sau sub tencuiala.

Detectarea degradarilor datorate in general umezelii

Termografia permite detectarea cu usurinta si in mod complet neinvaziv a degradarilor datorate in general umezelii. Puntile termice, distrugerea integritatii structurale si comportamentul incorect de ventilatie pot cauza mase de apa condensata provenite din aerul inconjurator.

Produse mentionate in articol
Camera de termoviziune testo 868s Camera de termoviziune testo 883 Camera de termoviziune testo 871s Camera de termoviziune testo 872s
 
Tehnologia de masurare a eficientei energetice ale cladirilor testo
6 produse

Pierderile de caldura si alte anomalii determina o schimbare a temperaturii si pot fi vizualizate rapid si usor utilizand camerele de termoviziune Testo. Utilizarea unei camere de termoviziune imbunatateste si optimizeaza munca in mentenanta cladirilor.

6 produse
Brosura
Specificatii
Vezi detalii
Card produs
Stiri conexe
Conditii si cerinte pentru o termografie de succes
Conditii si cerinte pentru o termografie de succes
Pentru ca termografia in domeniul cladirilor sa aiba o rata de succes cat mai ridicata, este bine sa tinem cont de cateva aspecte inainte sa ne apucam de treaba.
Conditii si cerinte pentru o termografie de succes
Categorii
Aparat de masurat
Aparat de masurat
Unealta de mana, aparat de masurat, imprimanta, protectia muncii
Unealta de mana, aparat de masurat, imprimanta, protectia muncii
Unelte
Unelte
Constructii

Fereastra, izolatie, caramida, adeziv, ...

Instalatii mecanice

Cazan, ventilator, baterie sanitara, ...

Instalatii electrice

Intreruptor, releu, camera video, cablaj, ...

Echipamente

Mobilier urban, stivuitor, mobila de birou, ...

Unelte

Software CAD, aparat de masurat, utilaj, ...