Managementul online al cladirilor ofera degrevare
Indiferent daca este vorba despre o baza sportiva, o scoala sau o cladire de birouri, conform Ordonantei privind apa potabila 2023, administratorii cladirilor sunt obligati sa se asigure ca in apa potabila nu exista agenti patogeni „in concentratii care pot da nastere unor preocupari legate de afectarea sanatatii umane” (§6 TrinkwV). Ca masura preventiva pentru impiedicarea unei concentratii critice de Legionella, VDI 6023 fila 1, cere un schimb de apa complet intr-o instalatie de apa potabila, la toate punctele de consum, la cel mult 72 de ore. Daca acest schimb nu se realizeaza prin functionarea normala, sunt necesare masuri de spalare suplimentare, de exemplu cu ajutorul unor sisteme de gestionare a apei. Data fiind lipsa continua de personal in domeniul managementului cladirilor, digitalizarea imobilelor prin acces de la distanta la aceste sisteme castiga si aici tot mai mult teren. Solutiile precum serviciul online SMART.SWS de la SCHELL ofera ajutor valoros: acesta permite monitorizarea, controlul si chiar intretinerea de la distanta a unuia sau mai multor sisteme de gestionare a apei SCHELL SWS, inclusiv a tuturor participantilor interconectati, cu economie de timp si centralizat, si asta pentru intreaga cladire, indiferent de loc, foarte comod, de la PC, de pe tableta sau smartphone.
Operarea si administrarea eficienta economic a instalatiilor de apa potabila: provocari pentru administratorii si managerii de cladiri
In activitatea cotidiana a administratorilor si managerilor de cladiri, se aplica urmatorul principiu: timpul inseamna bani. Caci la fel ca in alte domenii, si aici deficitul de specialisti este o problema centrala. In domeniul gestionarii apei potabile, administratorii si managerii de cladiri intampina, in plus, alte provocari si obligatii, care trebuie rezolvate cat mai eficient, sigur si cu economie de timp:
Administratorii trebuie…
- sa asigure schimbul de apa prevazut pentru toate punctele de consum cel mult la fiecare 72 de ore, chiar si in timpul unei intreruperi a functionarii, de exemplu in vacante!
- sa efectueze analize ale apei potabile pentru probarea calitatii apei potabile (in imobilele comerciale si cladirile de locuinte la fiecare 3 ani, in cladirile publice, anual).
Managerii de cladiri trebuie…
- sa execute schimbul de apa prin spalari de igienizare, in cazul unei functionari prea reduse a instalatiei de apa potabila.
In indeplinirea acestor sarcini, digitalizarea cladirilor, precum si sistemele de solutii digitale, care pot fi integrate optional in tehnologia supraordonata de gestionare a imobilelor, castiga tot mai mult teren. Sistemele de gestionare a apei potabile precum SWS de la SCHELL si serviciile online precum SMART.SWS ofera in acest context o degrevare importanta: cu ajutorul acestora sunt posibile spalari automatizate de igienizare pentru pastrarea calitatii apei potabile, precum si gestionarea, controlul si documentarea acestora pentru intreaga cladire, prin acces de la distanta independent de locatie. Si asta atat pentru constructii noi, cat si pentru cele existente:
- in constructiile noi, solutiile de sisteme digitale precum SWS si serviciul aferent SMART.SWS pot fi luate in calcul inca din etapa de proiectare.
- in constructiile existente, SWS si SMART.SWS se pot instala ulterior foarte simplu si se pot integra in tehnologia de gestionare a imobilului.
SWS si SMART.SWS: potrivirea perfecta pentru gestionarea apei potabile cu economie de timp si costuri
Spalarile manuale de igienizare pentru implementarea schimbului de apa prevazut prin lege sunt posibile, insa sunt asociate unor eforturi uriase in materie de timp, personal si costuri. In special in complexele de cladiri mai mari, cu numeroase puncte de consum, managerii de cladiri isi ating rapid limitele. Schimbul de apa se poate realiza mult mai rapid si mai eficient cu sistemul de gestionare a apei SCHELL SWS. Cu programarea corespunzatoare, acesta efectueaza spalari de igienizare in mod automatizat, in functie de timp sau temperatura, astfel reducand eficient riscul aparitiei Legionella. In acest scop, toate armaturile electronice din cladire sunt comasate in grupuri de spalare, care pot fi comandate simultan, prin intermediul serverului.
Pentru eficienta economica maxima si usurarea suplimentara a muncii la administrarea mai multor sisteme de gestionare a apei, SCHELL ofera solutia cloud SMART.SWS: serviciul online permite monitorizarea clara de la distanta a tuturor serverelor si parametrilor de functionare ai sistemului de gestionare a apei SWS, independent de locatie, in intreaga cladire si in doar cateva secunde.
Indeplinirea optima a obligatiilor de administrare cu SMART.SWS
In SMART.SWS, datele si parametri de operare importanti, de exemplu spalari de igienizare, evolutiile temperaturilor si cantitatile de apa se pot vizualiza clar si dispun de reprezentari grafice. Astfel, administratorii pot verifica serverele SWS interconectate din toate imobilele dintr-o singura privire si in doar cateva secunde, le pot intretine de la distanta si, daca este necesar, pot apela la personalul de management al cladirii de la fata locului, comod, de pe drum sau din biroul de acasa, cu orice terminal care se poate conecta la internet. Datorita documentarii complete a tuturor datelor relevante, se poate proba in orice moment faptul ca au fost luate masurile necesare pentru pastrarea calitatii apei potabile. In plus, gestionarea apei potabile cu SWS si SMART.SWS, spre deosebire de spalarile manuale, asigura un consum de apa redus semnificativ, fiind astfel mai eficient economic.
Totul la indemana, in orice moment si din orice loc: vizualizare clara a spalarilor de igienizare, evolutiilor temperaturilor si a altor parametri.
Diagramele circulare, color, din interfata SMART.SWS ofera o perspectiva clara asupra spalarilor de igienizare si dezinfectiilor termice efectuate. Pe baza unor diagrame cu bare clare, sunt afisate si consumurile de apa calculate, per cladire si ca volum total, pe parcursul saptamanii. Eventualele mesaje de sistem ale serverelor de gestionare a apei interconectate sunt incarcate direct in SMART.SWS si apar, de asemenea pe interfata. Astfel este posibila o reactie rapida si, daca este nevoie, o adaptare a configuratiilor. Un alt nivel al meniului ofera vizualizarea serverelor SWS individuale. In cazul utilizarii de senzori de temperatura exista o vizualizare grafica a evolutiilor temperaturilor, precum si vizualizarea abaterilor si astfel, a potentialelor riscuri de igiena. In cazul depasirii respectiv neatingerii temperaturilor apei, sistemul inteligent de gestionare a apei SCHELL, programat corespunzator, da automat comenzi de contracarare si efectueaza spalarile necesare, inainte ca numarul de bacterii Legionella sa atinga concentratii critice si sa devina necesara o evaluare a riscurilor. Astfel se evita masuri ulterioare complicate si scumpe pentru pastrarea calitatii apei potabile.
Planificare mai eficienta a interventiilor de intretinere: degrevare pentru managementul cladirii si pentru portofel
Un alt avantaj al SMART.SWS este planificarea eficienta a interventiilor de intretinere. Datorita reprezentarii clare a tuturor serverelor si participantilor interconectati, operarea instalatiei de apa potabila poate fi adaptata in functie de necesitate la respectivul imobil, iar interventiile de intretinere, ca de exemplu schimbul bateriilor la armaturile electronice, pot fi planificate si executate in mod eficient. Astfel se economisesc resurse in materie de finante si personal si se obtine mai mult timp pentru alte sarcini.
Avantajele SMART.SWS si SWS pe scurt
SMART.SWS:
- Management al cladirii independent de locatie si pentru intreaga cladire
- Perspectiva asupra tuturor instalatiilor SWS in doar cateva secunde, de oriunde din lume
- Vizualizare concreta a tuturor datelor si documentare suplimentara a datelor
- Monitorizare si intretinere simpla de la distanta
- Planificare optimizata a interventiilor de intretinere
- Economii eficiente de timp si costuri.
Sistem de gestionare a apei SWS:
- Ajutor optim la pastrarea calitatii apei potabile prin spalari automate de igienizare si monitorizarea temperaturii
- Eficienta economica maxima prin eforturi reduse in materie de timp/costuri/personal
- Documentare fara lacune.