Controlul temperaturii camerei
Asigurarea temperaturilor interioare placute vara devine din ce in ce mai importanta in cladirile rezidentiale: din cauza schimbarilor climatice, numarul zilelor caniculare creste de la an la an, iar confortul asigurat printr-un sistem de racire bun devine un argument cheie atunci cand se vinde sau se inchiriaza o proprietate. Un sistem de racire creste valoarea unei proprietati, dar ar trebui sa fie cat mai eficient din punct de vedere energetic pentru a evita agravarea problemei schimbarilor climatice si pentru a mentine costurile auxiliare cat mai mici posibil. „Racirea radianta silentioasa” are avantaje importante: o eficienta energetica excelenta si un nivel optim de confort.
In viitor vor fi trei factori care vor influenta dezvoltarea sistemelor de incalzire si racire pentru proprietatile rezidentiale din Europa: schimbarile climatice, necesitatea de a economisi energie (inclusiv in sectorul constructiilor) si cresterea vanzarii pompelor de caldura.
Problema racirii in timpul verii devine din ce in ce mai importanta si in cladirile rezidentiale. Ca rezultat, controlul temperaturii in cladiri va trebui ca in viitor sa includa atat incalzirea, cat si racirea, fiind in acelasi timp cat mai eficient energetic posibil.
Costurile suplimentare aparute in urma investitiilor in sisteme de racire trebuie sa fie calculate prin prisma nivelului semnificativ de crestere a confortului, si pot fi recuperate prin vanzare si inchiriere, deoarece cererea pentru sisteme de racire in proprietatile rezidentiale private va creste considerabil. Prin urmare, merita incorporat un sistem de racire radiant in noile constructii. Atunci cand planificati astfel de sisteme, este important sa luati in considerare cateva puncte referitoare la proiectare, executie si controlul temperaturii camerei.
Utilizarea optima a spatiului
In noile constructii, un sistem de racire radiant poate fi instalat sub pardoseala sau in spatele unui perete sau tavan. Incalzirea prin perete este de obicei o solutie personalizata care completeaza un sistem de incalzire prin pardoseala sau care apare in proiectele de renovare. Un beneficiu major al sistemelor de tavan este puterea lor mare de racire. In cele din urma, alegerea sistemului de catre proiectant depinde temperatura necesara. In virtutea proprietatilor fizice ale aerului cald, puterea de racire a unui sistem de pardoseala este cea mai mica si cea a unui sistem de tavan cea mai mare (vezi tabel 1).
Controlul temperaturii radiante previne acumularea de caldura prin reducerea masurii in care masa cladirii se incalzeste; suprafetele sunt pastrate mai racoroase, iar locuitorii percep chiar temperaturi mai ridicate ale aerului inconjurator ca fiind mai placute.
Gata pentru racire
Daca sistemul de incalzire radianta trebuie utilizat si pentru racire sau daca se fac pregatiri in acest scop, anumite aspecte trebuie luate in considerare in faza de proiectare. In primul rand, se recomanda ca distanta tevii sa fie redusa, in mod ideal pana la 10 cm. Deoarece sistemul de racire functioneaza cu un diferential mai mic, pierderile de presiune din circuitele de incalzire trebuie ajustate; solutia in acest sens fiind scurtarea circuitelor de incalzire sau cresterea diametrului tevii. De obicei, este mai simplu sa inlocuiti o teava de 14 mm cu o teava de 16 mm sau 17 mm decat sa mariti dimensiunea distribuitorului. Pentru a preveni condensul, este de asemenea important sa izolati conductele de admisie ale distribuitorului astfel incat sa fie etanse la vapori. Daca este utilizata o pompa de caldura ca sursa de energie, aceste sisteme ofera si un alt beneficiu: imbunatatesc raportul sezonier de eficienta energetica (SEER) in ceea ce priveste incalzirea.
Controlul temperaturii camerei
In cazul in care controlul temperaturii camerei pentru sistemul de incalzire radianta este utilizat si pentru racire, tehnologia sa trebuie sa fie „pregatita pentru racire”, facilitand astfel trecerea de la incalzire la racire. Sisteme precum Uponor Smatrix deschid supapele distribuitorului pentru racire atunci cand temperatura ambianta creste - adica functioneaza exact pe principiul opus din iarna. In modul de incalzire, supapele se inchid atunci cand temperatura mediului creste.
Ca si in cazul incalzirii, un sistem este deosebit de eficient atunci cand este configurat optim din punct de vedere hidraulic. Din motive practice, sistemele de racire radianta sunt adesea operate folosind aceleasi setari hidraulice care se aplica incalzirii. Acest lucru este problematic, deoarece incalzirea si racirea nu sunt influentate de un set identic de factori. In timp ce pierderea potentiala de caldura (de exemplu prin carcasa exterioara a cladirii) este principalul factor care trebuie luat in considerare in ceea ce priveste incalzirea, racirea este influentata in principal de cantitatea de lumina directa a soarelui, ferestrele si echipamentele de umbrire ale acestora jucand un rol crucial. Ca atare, diferite camere ale aceluiasi imobil pot prezenta diferente mari intre sarcina de incalzire iarna si sarcina de racire vara. Tipul camerei reprezinta un alt factor vital. In dormitor, de exemplu, vrem doar sa incalzim putin iarna, astfel incat sa dormim la o temperatura placuta. Prin urmare, puterea circuitului de incalzire este redusa. Vara, insa, se aplica opusul: deoarece avem nevoie ca camera sa fie suficient de racoroasa pentru a dormi, trebuie sa ne racim mai intens. Un sistem setat manual pentru incalzire nu poate activa racirea optima, deoarece debitul volumetric este prea mic. Aceasta problema este ocolita folosind calibrarea automata. Sistemele de control, cum ar fi Smatrix Pulse, utilizeaza supape deschise, ceea ce inseamna ca debitul volumetric maxim este disponibil pentru racire in camere, cum ar fi dormitorul.
Procesul de comutare a sistemului de la modul de incalzire la modul de racire - cu toate reglajele pe care le presupune - este finalizat in aproximativ trei ore. O varietate de factori influenteaza atunci cand sistemul face comutarea. Sistemele de control Uponor Smatrix permit utilizatorului sa defineasca o camera ca incapere de referinta; aceasta inseamna ca masuratorile inregistrate de senzorul camerei, adica temperatura ambianta a camerei respective, declanseaza un semnal de iesire. Ca urmare, comutarea are loc folosind o pompa de caldura reversibila, de exemplu, sau un set de supape cu trei cai pe un sistem cu patru conducte. In acest caz, caldura si aerul rece sunt disponibile permanent pe fiecare distribuitor - iar utilizatorul poate regla setarile pentru a decide singur cand sistemul sau ar trebui sa comute intre incalzire si racire.
Pe langa avantajul calibrarii automate, un sistem cu reglare cu o singura camera face posibila si reglarea individuala a temperaturii fiecarei camere la racire. Cu sistemele conventionale, racirea se bazeaza de obicei pe o camera de referinta. Sistemul se opreste pentru intreaga cladire odata ce temperatura dorita sau pragul de umiditate relativa a fost atins in aceasta camera, chiar daca alte camere ar putea fi racite in continuare. Pe de alta parte, sistemul de control al camerei Smatrix Pulse se bazeaza pe datele de temperatura si umiditate ale senzorilor individuali de camera. Daca pragul de umiditate relativa este depasit intr-o singura camera - setarea din fabrica este de 75% si poate fi reglata individual - sistemul poate opri racirea camerei respective. Reglarea cu o singura camera de referinta imbunatateste astfel puterea de racire. Ca si in cazul incalzirii, sistemul de control asigura astfel monitorizarea permanenta a factorilor care influenteaza controlul temperaturii radiante si poate, daca este necesar, regla automat debitul.
Sistem de control al temperaturii radiante | Putere de racire |
---|---|
Incalzire prin pardoseala+ gresie | Aprox. 40 W/m² |
Incalzire prin pardoseala + covor/parchet | Aprox. 30 W/m² |
Racire prin pereti | Aprox. 70 W/m² (*) |
Rocire prin tavan | Aprox. 100 W/m² (*) |