Dave Lancaster, manager senior la Uponor, explica modul in care sistemele prefabricate in proiecte modulare pot oferi o multime de beneficii ecologice
Este incorect sa ne referim la sistemele modulare ca o metoda moderna de constructie. Unele dateaza din 1837, cand tamplarul londonez Henry Manning a proiectat si construit case care au fost apoi transportate in Australia.
In vremurile mai recente, constructia in afara santierului a fost asociata cu casele prefabricate din epoca postbelica, care au fost proiectate ca o solutie temporara. Cu toate acestea, domeniul constructiilor modulare s-a dezvoltat extrem de mult de-a lungul anilor si este acum mult mai mult decat o simpla prefabricare a modulelor sau a carcaselor in afara santierului.
Este vorba despre construirea unor structuri de inalta calitate complet echipate si este vazuta acum ca o modalitate mai rapida de a raspunde cererii tot mai mari de locuinte, satisfacand in acelasi timp nevoia de metode mai bune de constructie durabila si eficienta energetica pentru cladiri.
O metoda mai ecologica de constructie
Eficienta in privinta carbonului este pe ordinea de zi in ultimul timp, atat reducerea carbonului incorporat in timpul constructiei, cat si a carbonului operational pe toata durata de viata a unei cladiri este un punct.
Constructia modulara este vazuta de multi ca o modalitate mai ecologica de a construi si ar putea juca un rol major in reducerea amprentei de carbon a sectorului constructiilor. De exemplu, in comparatie cu constructia la fata locului, asamblarea in fabrica permite ca metodele de productie sa fie mai simplificate, ceea ce duce la o eficienta mai mare si la mai putine deseuri.
Consumul de energie poate fi, de asemenea, mai bine controlat intr-un mediu din fabrica si emisiile de carbon reduse, deoarece sunt necesare mai putine camioane – si persoane - pe santier.
Beneficiile
Companiile adopta din ce in ce mai multe tehnologii noi pentru a raspunde cerintelor pentru solutii de inalta calitate si mai durabile, iar beneficiile constructiei in afara santierului sunt realizate de multi producatori si echipe de proiect ca o modalitate de a imbunatati colaborarea de-a lungul lantului de aprovizionare.
Tevile pentru instalatii sanitare si de incalzire – precum si sistemele de incalzire si racire radiante - sunt produse ideale pentru constructiile realizate in fabrica.
Prin adoptarea unor metode, cum ar fi instalatiile sanitare conectate la un distribuitor, numarul de fitinguri dintr-un sistem poate fi redus, ceea ce nu numai ca economiseste costurile, ci si scade riscul potential de scurgere.
Micile deseuri din afara santierului care sunt produse, pot fi, de asemenea, controlate mai indeaproape, ceea ce ajuta la evitarea contaminarii si permite reciclarea si chiar reutilizarea materialelor in proiectele viitoare.
Un alt beneficiu al instalarii unor astfel de sisteme in afara santierului este faptul ca cei implicati in lucrare se specializeaza intr-un anumit domeniu, astfel incat sarcinile de instalare pot fi efectuate la un standard ridicat, ceea ce duce la o precizie mai mare si la un control sporit al calitatii.
Confort termic optim
Aparitia de noi tehnologii si sisteme inovatoare inseamna ca incalzirea in pardoseala (UFH) este o modalitate ideala de a oferi confort termic cladirilor construite in afara santierului. Sistemele radiante sunt potrivite pentru utilizarea cu agent termic de temperatura scazuta. Acestea sunt sisteme de incalzire/racire eficiente energetic si pot fi utilizate pentru a incalzi sau raci o zona la o temperatura constanta.
Camerele sau zonele, cum ar fi un dormitor individual, o bucatarie sau o sala de clasa, pot fi controlate cu ajutorul unui termostat care ofera profilul termic optim pentru nevoia zonei specifice, rezultand un mod mai eficient de incalzire sau racire.
Acest lucru are avantajul suplimentar de a reduce cantitatea de energie necesara si este estimat a fi cu 20-25% mai eficient din punct de vedere energetic decat incalzirea prin convectie.
Deoarece sistemele radiante de incalzire au in general un schimbator de caldura cu o suprafata mai mare decat radiatoarele traditionale, acestea sunt ideale pentru a lucra eficient in combinatie cu tehnologii de incalzire regenerabile, cum ar fi pompele de caldura cu sursa de aer, care ajuta la reducerea amprentei de carbon operationale a unei cladiri.
Pompele de caldura moderne cu sursa de aer devin atat mai compacte in ceea ce priveste designul, cat si mai eficiente, ceea ce inseamna ca pot fi adesea un sistem ideal pentru alimentarea cladirilor volumetrice preasamblate si pot fi usor montate si conectate la un sistem UFH intr-un mediu de fabrica in afara santierului.
In cele din urma, utilizarea sistemelor de incalzire radianta in ansamblarea in afara santierului este modalitatea ideala de a optimiza utilizarea energiei si de a oferi cel mai bun confort termic, in special pentru cladirile rezidentiale sau de birouri de mari dimensiuni.
Cea mai buna utilizare a spatiului
Multe studii privind schimbarile climatice sugereaza ca temperaturile interioare vor creste peste pragul de confort de 26°C in viitorul apropiat, ceea ce inseamna ca energia necesara pentru racire va depasi energia necesara pentru incalzire.
Pentru a depasi acest lucru, controlul temperaturii orientat spre viitor trebuie sa includa atat incalzirea, cat si racirea, fiind in acelasi timp cat mai eficient din punct de vedere energetic.
Sistemele radiante pot fi instalate sub podea sau in spatele unui perete sau tavan, ceea ce le face sa se potriveasca perfect pentru constructiile modulare in care spatiul poate fi limitat. Aceste instalatii nu numai ca ocupa mai putin spatiu decat sistemele convectionale, cum ar fi sistemul de incalzire cu radiatoare, dar sunt, de asemenea, relativ usor de utilizat si pentru racire.
Sistemele de racire hidraulice functioneaza prin trecerea apei prin tevile care absorb caldura intr-o camera racind mediul si prevenind supraincalzirea, chiar si in cladirile si proprietatile bine izolate de astazi.
Sistemul de control al temperaturii previne acumularea de caldura in timpul perioadelor mai lungi si mai calde de vreme, reducand gradul in care se incalzeste masa cladirii.
Rezultatul este ca suprafetele sunt mentinute mai reci, iar temperaturile interne ale aerului ambiant sunt mentinute la un nivel mai confortabil pentru ocupantii cladirii.
Ridicarea stachetei
Incepem acum sa vedem mai multe proiecte de constructii care beneficiaza de avantajele pe care le poate aduce constructia modulara si colaborarea stransa a lantului de aprovizionare.
Productia eficienta se realizeaza printr-o planificare si programare atenta, in timp ce flexibilitatea designului permite utilizarea optima a spatiului la vehiculele de livrare, ceea ce contribuie, de asemenea, la reducerea emisiilor de carbon.
Nu e timp de pierdut
Domeniul constructiilor modulare nu este nou, dar s-a dezvoltat considerabil de-a lungul anilor pentru a deveni o metoda de constructie cu adevarat moderna, care poate face fata provocarilor actuale de durabilitate si productivitate.
Trebuie sa colaboram si sa ne regandim metodele de constructie, precum si sa luam in considerare calitatile de mediu ale produselor si sistemelor pe care le specificam pentru a face schimbari reale.
Nu exista niciun motiv pentru care sa nu putem incepe astazi.