Aspecte importante de proiectare in cazul amplasarii la exterior
In etapa de proiectare a cladirii, investitorul, in colaborare cu arhitectul si proiectantul sistemului de incalzire, trebuie sa decida asupra amplasarii cazanului in condensatie pe gaz. Se intampla adesea ca din cauza limitarilor impuse de cadrul legislativ si a necesitatii exploatarii in conditii de siguranta – sa fie interzisa amplasarea acestuia intr-un spatiu fara suprafata vitrata si ventilatie corespunzatoare.
Cazanele Hoval in carcasa exterioara CabinSlim sunt o solutie excelenta, deoarece economisesc spatiu interior pretios, care poate fi utilizat in alte scopuri, oferind si acces usor la toate elementele pentru operatiunile de service si mentenanta. Care este solutia mentionata mai sus si care sunt regulile de construire a acesteia? Ce cerinte trebuie sa indeplineasca camera tehnica pentru un cazan in condensatie pe gaz? Puteti gasi raspunsuri la aceste intrebari si alte specificatii importante mai jos.
Ce cerinte trebuie sa indeplineasca o camera tehnica?
Printre numeroasele cerinte pe care trebuie sa le indeplineasca camerele tehnice in prezent se numara: Norma tehnica din 05.02.2009, pentru proiectarea, executarea si exploatarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale - NTPEE-2008.
Domeniul de aplicare a prezentelor norme tehnice il constituie sistemele de alimentare cu gaze naturale, respectiv ansamblul compus din sistemele de distributie si instalatiile de utilizare, destinate sa asigure alimentarea cu gaze naturale a consumatorilor din cladiri civile, industriale si din alte amenajari din intravilan si extravilan.
In ceea ce priveste camera tehnica, cerintele prevad ca utilizarea gazelor naturale este admisa numai in incaperi in care nu exista pericol de: incendiu, prin aprinderea materialelor si elementelor combustibile; explozie a materialelor si substantelor combustibile/inflamabile aflate in interior; intoxicare sau asfixiere a utilizatorilor cu gaze combustibile sau gaze de ardere.
Conditiile tehnice pentru functionarea in siguranta a instalatiilor interioare de utilizare a gazelor naturale combustibile prevad ca volumul interior minim al incaperilor: sa fie de
- minim 18,0 m³ pentru orice tip de incapere, cu exceptia
- bucatariilor si bailor, unde sunt necesari minim 7,5 m³.
De asemenea, trebuie realizata asigurarea aerului necesar arderii, ventilare naturala sau mecanica, evacuarea totala a gazelor de ardere in atmosfera si suprafete vitrate: ferestre, luminatoare cu geamuri, usi cu geamuri sau goluri, sau suprafete asimilate acestora: panouri care conform specificatiei tehnice date de producatori cedeaza la presiuni de cel putin 1180 Pa (0,0118 bar).
Toate incaperile in care se monteaza aparate consumatoare de combustibili gazosi se prevad, spre exterior sau spre balcoane/terase vitrate, cu suprafete vitrate, cu suprafata minima totala de:
- 0,03 m² pentru fiecare m³ de volum net de incapere, in cazul constructiilor din beton armat;
- 0,05 m² pentru fiecare m³ de volum net de incapere, in cazul constructiilor din zidarie.
Pentru cazul in care geamurile au o grosime mai mare de 4 mm sau sunt de constructie speciala (securizat, tip Thermopan etc.) este obligatorie montarea detectoarelor automate de gaze cu limita de sensibilitate de cel putin 2% metan (CH4) in aer, care actioneaza asupra robinetului de inchidere (electroventil) a conductei de alimentare cu gaze naturale a aparatelor consumatoare de combustibili gazosi.
Trebuie mentionat si faptul ca in bai nu sunt admise: aparate consumatoare de combustibili gazosi pentru prepararea instantanee a apei calde de consum si aparate consumatoare de combustibili gazosi pentru incalzire centrala sau locala, prevazute cu arzator atmosferic si rupere de tiraj, chiar daca au termostat de cos.
Cazane in carcase exterioare (containerizate)
Atunci cand decide sa instaleze un cazan la exterior, investitorul nu trebuie neaparat sa foloseasca solutii de tip container care ocupa o suprafata mare si sunt departe de cladiri. O alternativa este alegerea cazanelor in carcasa exterioara, CabinSlim care se regasesc in oferta Hoval. Generatoarele de caldura compacte CabinSlim pot fi amplasate oriunde: in aer liber, langa cladiri sau pe acoperisul acestora. Aceasta solutie, in primul rand, ne elibereaza de necesitatea de a gasi spatiu suplimentar pentru o camera tehnica pentru cazanele in condensatie pe gaz la etajele supraterane si, in al doilea rand - nu este nevoie sa construim o cladire tehnica suplimentara sau o incapere destinata incalzirii.
Solutia compacta de tip carcasa exterioara CabinSlim contine un set de dispozitive complete, gata de pus in functiune, al carei element central este un cazan in condensatie pe gaz din otel inoxidabil, prevazut cu elementele de siguranta si racordurile necesare (supapa de siguranta, vase de expansiune, filtre de gaz, inchidere, supape, conducta de gaze arse - cos).
CabinSlim poate fi montat direct pe peretele unei cladiri existente, iar distributia termica si regulatoarele suplimentare pot fi instalate la subsol. O astfel de solutie este extrem de atractiva pentru investitori deoarece scurteaza procesul legat de proiectare, evitarea abaterilor si obtinerea autorizatiei de construire, asigurand in acelasi timp productia de energie termica ieftina pentru locuitori. Pentru cladirile existente, constructia CabinSlim compacta necesita doar proiectarea instalatiei interne de distributie si de gaz.
Cazanele in carcasa exterioara Hoval CabinSlim sunt formate din toate elementele necesare pentru generarea energiei termice, gata de utilizare si instalate intr-o structura deja pregatita, protejate impotriva intemperiilor externe, cum ar fi ploaia sau zapada, si chiar si inghetului (cazanele sunt adaptate pentru functionare pe o solutie de glicol). Aceste module pot fi utilizate cu cazane in condensatie UltraGas®2 intr-o versiune simpla sau dubla (solutie de tip cascada). Acestea pot fi amplasate cu usurinta in apropierea cladirii intr-o zona tehnica desemnata sau pe un acoperis plat. Puterea tinta a unor astfel de cazane poate fi de la 70 pana la 3.100 kW.
Cazane containerizate CabinSlim – avantajele principale
✔ Atunci cand se opteaza pentru cazane in carcasa exterioara, se castigati libertate in amenajarea lor - se pot amplasa in exterior, langa cladire sau pe acoperisul acesteia- economisind astfel spatiu in interior.
✔ Extinderea cazanului pe gaz existent sau adaptarea camerei cazanelor pe combustibil solid si lichid la cerintele cazanului pe gaz este adesea dificila in instalatiile de mari dimensiuni - din cauza limitarilor legate de accesibilitate, spatiu, volumul incaperii sau structura cladirii.
La randul sau, achizitionarea de cazane in carcase exterioare va permite sa evitati inchirierea sau achizitionarea unui container mobil separat, care este adesea costisitoare si mai putin profitabila decat o solutie gata de pus in functiune cum este CabinSlim.
✔ Cazanele in carcasa exterioara precum CabinSlim pot fi amplasate aproape de fatada cladirii, datorita carora vom putea instala un cos de fum de-a lungul fatadei cladirii. Circuitele de incalzire intre cladire si cazanele exterioare pe gaz pot fi realizate ca o retea de conducte pre-izolate cu apa sau glicol cu un continut de antigel de 30%. Mediul de incalzire poate fi impartit in circuite individuale cu pompa in cladire, intr-o camera tehnica dedicata. Datorita adaptabilitatii ridicate, scopului larg si functionarii simple, aceasta solutie este alegerea preferata, in special in constructiile la scara larga, cum sunt cele de birouri si halele industriale.
✔ Aceasta solutie este, de asemenea, foarte sigura, deoarece nu exista riscul de inghet a sistemului de incalzire. Echipamentul nu necesita un debit minim, are o capacitate mare de apa (ceea ce are ca rezultat o rezistenta hidraulica mai mica), iar utilizatorul are capacitatea de a controla echipamentul folosind un panou de comanda instalat intr-o camera din interiorul cladirii. Daca echipamentul este instalat pe acoperis, un alt avantaj este reprezentat de faptul ca nu este nevoie sa utilizati instalatia pe gaz in interiorul cladirii, ceea ce elimina o serie de riscuri importante.
✔ Merita adaugat ca, in cazul cladirilor nou proiectate, unde este necesara indeplinirea indicelui maxim de energie primara EP – cazanele in carcasa exterioara precum CabinSlim pot functiona cu pompe de caldura mari intr-un sistem hibrid, de ex. cu pompe de caldura aer/apa Hoval Belaria®.