O potrivire perfecta pentru acoperisurile verzi in inima orasului
Acoperisurile verzi au inceput sa apara unul dupa altul la nivelul terasei ultimului etaj, din intreaga lume acum cateva decenii. Multe orase la nivel european incurajeaza includerea lor in peisajul urban, iar in unele regiuni a devenit o conditie obligatorie pentru cladirile noi. Membranele de acoperis Firestone EPDM si TPO/FPO ofera o solutie fiabila si durabila pentru acest tip de utilizare.
Acoperisurile verzi sau „vii” constau practic dintr-un strat de plante peste o membrana de impermeabilizare. Exista doua tipuri principale de acoperisuri verzi: extensive sau intensive.
Acoperisurile verzi extensive, care utilizeaza vegetatie sedum (cum ar fi speciile suculente), sunt cele mai utilizate la nivelul acoperisurile plate, deoarece cantaresc foarte putin si se intretin foarte usor. Acoperisurile verzi intensive, numite si „gradini pe acoperis”, sunt mai complexe, cu mai multe optiuni la nivel de plantare, incluzand aici copaci si arbusti care necesita irigare, fertilizare si intretinere.
Pe langa faptul ca sunt placute din punct de vedere estetic, acoperisurile verzi ofera multe avantaje atat pentru mediu, cat si pentru proprietarul imobilului si al comunitatillor locale. Instalarea unui sistem de acoperis verde este o modalitate de a primi puncte in diferite sisteme de certificare precum BREEAM (Metoda de evaluare a mediului conform Institutului de Cercetare in Constructii) si LEED (Coordonare in proiectarea energiei si mediului), ceea ce imbunatateste acreditarile privind mediul inconjurator si, in consecinta, valoarea pe piata a proprietatilor.
Acoperisurile verzi au un efect general pozitiv asupra sanatatii si bunastarii publice. Amelioreaza calitatea aerului si stimuleaza biodiversitatea, oferind un habitat natural plantelor, pasarilor si insectelor benefice, cum ar fi insectele polenizatoare: bondari, albine si fluturi.
Un alt beneficiu important al acoperisurilor verzi este atenuarea „efectului de insula termica urbana” prin efectul de reintegrare a umezelii in mediu prin evaporare. In plus, suprafata vegetala reflecta mai multa lumina solara decat formatiunile standard de la nivelul acoperisului, ceea ce contribuie totodata si la un efect de racire.
Acoperisurile verzi beneficiaza in plus si de un efect izolator, ceea ce inseamna ca este necesara mai putina energie pentru incalzirea sau racirea unei cladiri. Vara, acoperisurile verzi regleaza caldura, mentinand mai rece interiorul cladirii. Cand este frig, se asigura pierderi minore la nivel de cladire. Pe langa acest efect de izolatie termica, sistemele de acoperis verde absorb sunetul si contribuie la reducerea generala a poluarii fonice din mediul urban.
Managementul imbunatatit al apelor pluviale este o alta caracteristica cheie a sistemelor de acoperis verde. In cazul unor precipitatii excesive, plantele si substraturile de pe acoperisurile verzi absorb o anumita cantitate de apa si apoi o elibereaza incet in sistemul de drenaj si in atmosfera prin evaporare. Acest fenomen minimizeaza riscul unor inundatii.
In cele din urma, un sistem de acoperis verde extinde totodata in mod substantial durata de viata a membranei hidroizolante, oferind o protectie suplimentara impotriva conditiilor meteorologice, cum ar fi grindina, vantul, fluctuatiile extreme de temperatura, razele UV, etc.
Membranele monostrat de acoperis Firestone sunt robuste, usor de instalat si de intretinut, oferind o potrivire perfecta in cazul unor acoperisuri verzi extensive. Performanta lor excelenta la intemperii si capacitatea de a rezista la temperaturi foarte ridicate sau foarte scazute are ca rezultat o solutie de acoperis de o remarcabila durabilitate. Atat membranele Firestone RubberGard EPDM, cat si membranele UltraPly TPO au trecut cu succes atat testul EN 13948 - rezistenta la penetrarea radacinilor, cat si testul de rezistenta la penetrarea radacinilor FLL al Societatii germane de cercetare, dezvoltare si constructii in peisagistica. In plus, sunt rezistente la circulatia personalului asociata unor eventuale lucrari de intretinere, operatie necesara fiecarui acoperis verde la un moment dat.