Top 5 beneficii ale acoperisurilor verzi
Intr-o lume care se confrunta in mod constant cu provocari in ceea ce priveste sustenabilitatea, acoperisurile verzi reprezinta o solutie excelenta care incurajeaza biodiversitatea, reduce costurile energetice si, cel mai important, contribuie pozitiv la un mediu durabil.
Popularitatea acoperisurilor verzi in cadrul proiectelor urbane sau rurale a inregistrat o crestere constanta in ultimii ani, fiind in prezent o optiune des folosita datorita experientei dobandite si imbunatatirii constante a solutiilor existente.
In functie de solutia aleasa, acoperisurile verzi se pot imparti in doua categorii - extensive sau intensive, iar din punct de vedere al pozitionarii hidroizolatiei fata de termoizolatie – clasice sau inversate.
Acoperis verde intensiv
Aceste sisteme sunt concepute pentru a fi utilizate ca si spatii recreative si prezinta adesea multe caracteristici asemanatoare cu gradinile traditionale existente la sol, deoarece pot include cai de acces realizate din pavaje, peluze, arbori si arbusti. Aceste “gradini de acoperis“ sunt sisteme multistrat de sol, care necesita o irigare constanta si o intretinere periodica fata de acoperisurile verzi extensive. Datorita complexitatii unor astfel de solutii, varianta optima se va alege dupa consultarea dintre biroul de arhitectura implicat si consultantul tehnic BMI Icopal.
Acoperis verde extensiv (clasic sau inversat)
Acest tip de terasa verde este destinat in principal folosirii in scop decorativ/ecologic. Nu este folosit ca si un spatiu de recreere pe care se va circula sau stationa in mod frecvent, accesul fiind permis doar pentru activitatile de intretinere ale acestuia. Datorita inaltimii superficiale ale substratului vegetal, gama de plante care se preteaza pentru astfel de acoperisuri este restransa la plantele rezistente la seceta si care nu necesita o ingrijire permanenta, cum ar fi: sedum, muschi, flori salbatice specifice zonei, etc. Datorita experientei in domeniu, dobandita pe parcursul existentei sale, Icopal acorda in functie de solutia aleasa o garantie privind impermeabilitatea sistemului intre 20 – 40 ani.
Terasa extensiva clasica
1. Strat suport - in mod frecvent placa din beton armat sau structura usoara din tabla trapezoidala
2. Bariera de vapori - amorsa bituminoasa Siplast Primer + membrana bituminoasa Aluvillatherm K
3. Termoizolatie lipita cu Siplast Glue Speed Adhesion
4. Hidroizolatie cu rol anti-radacini - membrana de prim strat + membrana de strat final din bitum modificat SBS cu rol anti-radacini: Graviflex 4.2/5.2 SBS Green Roof
5. Strat de drenaj - strat Icodren 10 Speed Drainage SBS
6. Strat de retentie si microdrenaj - 2 x GF 1000
7. Strat vegetal - strat vegetal precultivat (panta acoperis max. 6°).
Terasa extensiva inversata
1. Strat suport - in mod frecvent placa din beton armat sau structura usoara din tabla trapezoidala
2. Hidroizolatie cu rol anti-radacini - membrana bituminoasa Siplast Primer + membrana de strat final din bitum modificat SBS cu rol anti-radacini: Graviflex 4.2/5.2 SBS Green Roof
3. Termoizolatie din polistiren extrudat lipita cu Siplast Glue Speed Adhesion
4. Strat de drenaj - strat Icodren 10 Speed Drainage SBS
5. Strat de retentie si microdrenaj - 2 x GF 1000
6. Strat vegetal - strat vegetal precultivat (panta acoperis max. 6°).
Acoperisurile verzi moderne au fost dezvoltate in anii 1960 pentru a incerca sa reduca problemele de scurgere a apei asociate cu acoperisurile traditionale plane sau acoperisurile cu inclinatie redusa.
Adaugarea vegetatiei si a unui acoperis verde la o membrana absoarbe apa si incetineste scurgerea, dar ofera, de asemenea, o multitudine de beneficii.
Top 5 beneficii ale acoperisurilor verzi:
1. Reducerea scurgerii apelor pluviale
Unul din principalele beneficii ale unui acoperis verde este controlul scurgerii apelor pluviale, o problema cu care se confrunta in prezent multe orase din Romania. Fiindca dezvoltarea urbana cunoaste o evolutie din ce in ce mai mare, o buna parte a suprafetei solului devine etansa si, prin urmare, apa nu se mai poate pierde prin permeatie. Acoperisul verde reduce volumul total de scurgere si debitele ridicate ale apelor pluviale.
2. Consum redus de energie
Eficienta energetica este intotdeauna un beneficiu atunci cand vine vorba despre proiectul constructiei dumneavoastra. Un acoperis verde imbunatateste eficienta termica a cladirii si poate reduce pierderile de caldura. Cu un acoperis verde, atat conditiile de climatizare, cat si cele de incalzire sunt reduse.
3. Impact redus asupra schimbarilor climatice
O mare parte din emisiile produse de cladiri provin din incalzirea si racirea interiorului. Un acoperis verde reprezinta o solutie eficienta din punct de vedere al costurilor, care ajuta la reducerea emisiilor unei cladiri. Acest lucru este posibil prin imbunatatirea microclimatului local, prin izolarea suplimentara a sistemului de acoperis si prin procesul natural cu ajutorul caruia acoperisurile verzi transforma dioxidul de carbon (CO2) prin fotosinteza.
4. Cresterea biodiversitatii
Pe langa aportul adus la reducerea emisiilor de dioxid de carbon (CO2), acoperisurile verzi ajuta, de asemenea, la formarea unui potential habitat al faunei salbatice si pot incuraja cresterea florei si a faunei. In conditiile cresterii mediilor urbane, nevoia de biodiversitate in spatii care nu se afla la nivelul solului capata o importanta tot mai mare. Acoperisurile verzi pot fi utilizate in mod special pentru a crea habitate pentru speciile pe cale de disparitie.
5. Spatiu pentru recreatie
In mediile urbane, lipsa unui spatiu exterior poate avea un impact negativ asupra locuitorilor cladirilor. O suprafata utila combinata cu un acoperis verde poate crea un spatiu verde placut, unde oamenii se pot recrea si pot socializa. Pe langa acest beneficiu, acoperisurile verzi protejeaza materialele impotriva radiatilor ultraviolete daunatoare si impotriva temperaturile extreme, imbunatatind astfel durata de viata a acoperisului.