Cel mai recent zgarie-nori din Viena are o inaltime de 136 de metri si este incalzit si racit cu apa din Canalul Dunarii
Sistemul TABS (thermally active building system) Uponor Contec asigura o reglare perfecta a temperaturii pe fiecare dintre cele 38 de etaje.
Viena are un nou zgarie-nori: Austro Tower - este cea mai inalta cladire de pe malul Canalului Dunarii si a cincea cea mai inalta cladire din Austria. Cele 38 de etaje ofera aproximativ 28.000 m² de spatii pentru birouri, un centru de conferinta, un restaurant pentru angajati si o cafenea. Dezvoltatorul proiectului este SORAVIA, antreprenorul general al Swietelsky AG.
Cerinta: cel mai inalt standard LEED si ÖGNI
Orice persoana care lucreaza sau viziteaza noua structura va beneficia, pe de o parte, de locatia superba - cu legaturi de transport remarcabile catre centrul orasului si aeroport - si, pe de alta parte, de privelistea uimitoare: de sus, noul district de langa Canalul Dunarii, intre districtul de afaceri TownTown si noul complex de zgarie-nori TrIIIple. In al treilea rand, cladirea detine toate facilitatile pentru ca utilizatorii sa se simta fericiti si confortabil. In acelasi timp impactul asupra mediului si climei este redus la minim. Acesta este motivul pentru care Austro Tower este supus celor mai stricte criterii de sustenabilitate: cladirea a fost proiectata pentru a atinge cel mai inalt standard atat in sistemul international LEED, cat si in certificarea austriaca ÖGNI.
“Energie hidroelectrica” si Uponor TABS
Un sistem energetic inovator joaca un rol cheie in acest sens. Precum complexul invecinat TrIIIple, Austro Tower este incalzit si racit cu apa din Canalul Dunarii, astfel potentialul locatiei este folosit la maxim. Apa este colectata catre un centru energetic dintr-unul dintre turnurile TrIIIple, unde este - in functie de anotimp - fie incalzita, fie racita cu ajutorul pompelor de caldura de inalta temperatura. Energia este transportata in cladirile individuale inalte prin intermediul unei retele de incalzire/racire. Cinci puturi adanci actioneaza ca o rezerva pentru “energia hidroelectrica”; in caz de urgenta, se poate porni un cazan electric.
“Acest tip de incalzire si racire este foarte eficient din punct de vedere energetic si ideal pentru sursele regenerabile de energie. Prin urmare, reprezinta o alegere excelenta ori de cate ori trebuie indeplinit un standard strict de sustenabilitate.Cerintele proprietarului in ceea ce priveste un timp scurt de executie si costuri globale reduse de constructie, intretinere si exploatare, precum si un grad ridicat de confort pentru utilizator- au fost realizate”, explica Ing. Wolfgang Schermann de la Vasko + Partner, proiectant inginerie de constructii.
Antreprenorul general Swietelsky AG a insarcinat compania KGT Gebäudetechnik GmbH cu instalarea echipamentelor de incalzire, racire, ventilatie, aer conditionat, instalatii sanitare si aspersoare. “Am optat pentru sistemul Uponor Contec TAB, deoarece acest sistem indeplineste in totalitate standardele de calitate specificate”, declara Ing. Franz Salzinger, manager de proiect HVAC si instalatii sanitare la KGT Gebäudetechnik GmbH.
Peste 22.000 m² Uponor Contec pentru etajele de birouri
Pentru a activa termic tavanele din beton cu grosimea de 30 cm, instalatorii au montat module Uponor Contec pe cel mai de jos strat de armare al tavanelor. Modulele individuale contin tevi Uponor PE-Xa extrem de flexibile si foarte rezistente, care sunt utilizate pentru transportul apei de incalzire sau de racire. Tevile care au diametrul exterior de 20 mm si grosimea peretelui de 2 mm, au fost montate la o distanta de aproximativ 6 cm de marginea inferioara.
Sistemul Uponor Contec nu utilizeaza doar suprafetele tavanelor pentru transferul de caldura, ci si capacitatea de stocare a betonului. De exemplu, tavanele pot fi racite peste noapte inainte de a absorbi din nou caldura din cladire in timpul zilei. “Acest tip de sistem este atat silentios, cat si invizibil. De asemenea, impiedica crearea de curenti de aer, deoarece temperatura de functionare este doar marginal mai mare sau mai mica decat temperatura ambianta”, explica Herbert Renner, reprezentant de vanzari Uponor. Aproximativ 600 m² de Uponor Contec au fost instalati pe fiecare etaj de birouri, ceea ce echivaleaza cu peste 22.000 m² in total.
Sistem tacker cu tevi compozite pentru parter si restaurant
Pe langa sistemul TAB, in zgarie-nori au fost utilizate si alte produse Uponor: sistemul de incalzire prin pardoseala Uponor Tacker a fost instalat la parter, la primul etaj (zona restaurantului) si la etajul 35. Acesta este utilizat si pentru racirea la parter. Sistemul de poate fi instalat foarte rapid, deoarece stratul izolator si carcasa sunt deja incorporate in placile Tacker. Sistemul este universal compatibil cu toate tipurile de sapa. “Intrucat invitatia la licitatie specifica tevile compozite pentru incalzirea in pardoseala, au fost alese tevile compozite Uponor MLC”, relateaza Renner. Convectoarele au fost conectate cu Uponor Unipipes, MLC, S-Press.
Asistenta pentru planificarea instalarii
Pe langa furnizarea de produse, Uponor a consiliat si sprijinit si echipa de montaj, de exemplu la proiectare si la instruirea instalatorilor.