Afla beneficiile sistemelor de constructii termoactive
Cand vine vorba de controlul temperaturilor interioare din medii complexe, cum ar fi cladirile moderne, sunt necesare solutii inovatoare. Sistemele HVAC sunt relativ sensibile la mediul extern si nevoia ca sistemele moderne de reglare a temperaturii sa functioneze in mod fiabil in toate climatele devine imperativa.
De aceea, in proiectarea cladirilor cu impact redus asupra mediului, din secolul 21 exista o tendinta in crestere de a se indeparta de sistemele conventionale ce folosesc doar curenti de aer ca metoda principala de control al temperaturii si de a le dota cu TABS (acronim al „thermally active building systems” - sistemele de constructii termoactive).
Motivul aparitiei TABS ca element prioritar de design cu impact redus asupra mediului in constructiile comerciale moderne este unul de tipul „doi in unu”: sunt mult mai eficiente din punct de vedere al costurilor si al eficientei energetice decat sistemele lor omoloage. Numai acesta ar trebui sa fie un motiv suficient pentru a le lua in considerare pentru toate proiectele de constructie pe care intentionati sa le intreprindeti.
Cu toate acestea, o explicatie putin mai aprofundata poate fi ceea ce aveti nevoie pentru a lua decizii informate de planificare a proiectului.
Cum functioneaza Sistemele de cladiri termoactive (TABS)?
Un concept fundamental de inteles despre TABS este ca acesta foloseste inertia termica existenta a cladirii, mai degraba decat sa necesite orice spatiu ocupational suplimentar pentru instalarea unui sistem HVAC conventional, cum ar fi conductele pentru sistemele centralizate de ventilatie. In cladirile moderne cu mai multe etaje, acesta ar fi spatiul dintre podelele si tavanele din beton ale structurii.
In principal, sistemele Uponor TABS functioneaza prin activarea masei cladirii si utilizand caracteristicile inerente de incalzire si racire ale materialului de constructie pentru a facilita procesul de control al temperaturii. In sistemele de racire radianta, acest lucru s-ar face printr-o relatie cunoscuta sub numele de cuplaj termic (L) - folosind fluxul de apa pentru a influenta temperatura betonului si, prin urmare, activeaza transferul de energie. De ce este acest lucru atat de puternic si eficient? Pentru ca elimina nevoia tensionata de a regla individual temperatura camerei cu cerinte de incarcare foarte diferite si, in schimb, foloseste masa intregii cladiri pentru a regla temperatura ca un organism functional.
Cum folosesc mai putina energie sistemele de constructii termoactive (TABS)?
Proprietatile fizice ale apei permit solutiilor de racire radianta sa elimine o cantitate proportionala de energie termica utilizand mai putin de 5% din energia pe care ar folosi-o un ventilator intr-un sistem HVAC conventional. Apa are o densitate mult mai mare decat aerul, ceea ce inseamna, in esenta, ca transferul de energie in interiorul cladirilor poate avea loc cu o eficienta mai mare utilizand mult mai putin spatiu - facand posibile sistemele de racire radianta pentru aplicatii comerciale.
Atunci ar fi in mod natural acceptabil sa se aloce o anumita cantitate din reducerea de 95% a energiei pentru a rula sisteme HVAC conventionale concomitent cu TABS – la o capacitate mult redusa pentru a facilita cautarea temperaturii optime in fiecare mediu interior.
Cum reduci costurile cu sistemele de constructii termoactive?
Deoarece apa poate retine o cantitate mai mare de energie per unitate data decat aerul, prin urmare necesita o cantitate relativ mai mica de energie pentru a pompa aceeasi cantitate de energie prin apa. In acest fel, costurile de operare ale sistemelor de racire radianta sunt mult reduse in comparatie cu sistemele conventionale HVAC, in special la scara industriala. De asemenea, sistemele de racire radianta nu necesita intretinere dupa instalare, ceea ce face ca plauzibilitatea unei relatii optime intre un sistem de aer si apa sa devina realitate, permitand in acelasi timp costuri de mentenanta mult reduse.
Avantajele evidentiate constituie un argument puternic pentru ca sistemele de constructii termoactive sa fie incorporate ca elemente benefice pentru obiectivele de proiectare cu impact redus asupra mediului, al cladirii dumneavoastra si, cu siguranta, pentru a le transporta in viitor ca entitate de reducere a costurilor si a energiei.
Beneficii Uponor TABS:
- Costuri mici de investitii
- Utilizarea optima a surselor regenerabile de energie
- Conform certificatelor durabile pentru cladiri, de ex. de la LEED, BREEAM si DGNB
- Sistemul aproape nu necesita mentenanta.