Confera o aura autentica, dar totodata contemporana
Castle Garden Bazaar din Budapesta a fost inregistrat in anul 1987 ca patrimoniu mondial. Cu istoria sa bogata din 1875 pana in prezent, complexul de constructii este unul dintre cele mai vizitate locuri din Ungaria.
Castle Garden Bazaar a fost creat initial de Miklós Ybl in cinstea Reginei Elisabeta de Ungaria, cu scopul de a crea o granita pentru Castle Garden si astfel, de a picta o imagine grandioasa a palatului regal in peisajul urban.
Dupa mai multi ani, cand reconstructia medievala a urmat cel de-al doilea razboi mondial, Castle Garden Bazaar a fost reinterpretat si reproiectat de Studio KÖZTI pentru a fi in pas cu vremurile moderne.
Arhitectul Ferenc Reitter a fost primul care a prezentat ideea de granita cu Castle Garden si Miklós Ybl, cel mai renumit arhitect din Ungaria, in secolul al XIX-lea, a fost insarcinat sa proiecteze complexul de constructii. Pe urmele lui Reitter, Ybl s-a asigurat sa implice artisti si mestesugari importanti in lucrarile de constructie pentru ca viziunea Renasterii italiene sa devina realitate.
Rezultatul a fost un monument magnific, flancat de fosta cazarma a garzii regale la nord si cele doua cladiri de apartamente la sud, cu randuri de bazare intre ele, urmate de pavilioane cu doua etaje cu camere deschise si glorieta cu doua domuri. Rampele in trepte conduc spre promenada terasei din gradina pe ambele laturi, iar leii au fost plasati sa protejeze scara principala de acces.
In timpul celui de-al doilea razboi mondial gradina a fost deteriorata. Ca urmare, in perioada postbelica Studio KÖZTI a fost insarcinat sa pregateasca reconstructia monumentului, sa reasigure fortificatiile medievale si sa readuca la viata cladirea neorenascentista.
Prin combinarea materialelor cu stilul, KÖZTI a reusit sa creeze o imbinare armonioasa intre trecut, prezent si viitor. Combinatia dintre peretele clasic din caramida curbata, turnurile ascensoarelor imbracate in COR-TEN® si structura acoperisului ii confera complexului de cladiri multifunctional o aura autentica, dar totodata contemporana.
Astazi sala de intrare principala este precedata de Pavilion si peretele original curbat din caramida al bazarului, care prezinta maiestria artizanilor din secolul 19. Gradina istorica reconstruita poate fi accesata fie prin liftul amplasat in mijlocul salii de intrare, fie scarile Elisabeta. Evenimentul divizibil are capacitatea de a gazdui 900 pana la 1200 de persoane si, asa cum spune Studio KÖTZI, este ca si cum ar fi „o cutie acustica, independenta de mediul sau, cu suporturi mobile si ecrane pixelate programabile pe peretii laterali.”
Pentru a raspunde nevoilor numerosilor oameni dornici sa viziteze monumentul, Studio KÖZTI a reproiectat complexul cladirii si a construit o parcare acoperita cu mai multe etaje, din garajul de parcare, de sub sala de ceremonii. Culoarele interconectate ale bazarului adapostesc spatii de alimentatie, iar cladirile rezidentiale de la cele doua capete ale complexului sunt sali de expozitie. Prin Coridorul Water-Carrier, o cale ascunsa de urcare merge prin spatele Pavilionului pentru scari si ajunge la ascensorul expres, care ajunge in partea de sus a peretelui cortinei sudice, la nivelul palatului, de la scara rulanta aflata in partea de sus a coridorului. In plus, un pavilion café a fost implementat pe deal, iar Palatul Royal Guard ofera si un spatiu pentru tineri. Studio KÖZTI a reusit sa pastreze mostenirea istorica, insa a facut din Castle Garden Bazaar un loc accesibil pentru toti.