Renovarea sistemului industrial de incalzire la fabrica Envases Europe din Odense, Danemarca
Envases Europe A/S din Odense, Danemarca, produce ambalaje din staniu pentru sectorul de productie de alimente si bauturi. Principalele sale cladiri au fost construite initial in anii 1950. Acestea includeau trei cazane pentru incalzire si un cazan de apa fierbinte, alimentate cu gaz. In anul 2020, compania a decis sa isi opreasca cazanele si sa se conecteze la sistemul de termoficare al orasului.
In plus, Envases dorea sa reutilizeze caldura pe care o genera prin productie. Adaugarea unei linii suplimentare pentru realizarea tiparelor din metal, care – impreuna cu alte linii de productie, generau mai multa caldura decat putea sa utilizeze Envases in unitatea sa de 100000 de metri patrati. Prin urmare, compania a adaugat un sistem de recuperare a caldurii. Orice cantitate suplimentara de caldura neutilizata generata prin productie era trimisa inapoi la instalatia retelei de termoficare si aducea beneficii cetatenilor din Odense.
„A trebuit sa recunoastem ca incalzirea cu apa calda la 140 de grade Celsius din sistemele noastre de conducte nu era o solutie actuala,” spune Henrik Knudsen, administrator cladire si intretinere in cadrul Envases Europe. „Iar Odense are o retea de termoficare deosebit de bine gestionata si eficienta, asadar era normal pentru noi sa alegem aceasta varianta.”

Solutia
Cu termoficarea centralizata si recuperarea caldurii, nevoia de control a caldurii crestea. Zonele si sistemele de incalzire au cerinte diferite pentru debit si temperatura. Controlul debitului si al temperaturii pentru fiecare tip de zona a cladirii se efectueaza cu o bucla de amestec, ce consta dintr-o pompa, supape si senzori.
„Ne-am dat seama ca toate buclele noastre de amestec erau destul de vechi”, spune Henrik Knudsen. „Aveam nevoie de ceva cu tehnologie de varf – si in acest sens am gasit MIXIT. MIXIT este o unitate care poate controla o bucla de amestec intr-un mod cu totul nou fata de cel anterior, in cazul caruia eram obisnuiti sa trebuiasca, mai mult sau mai putin, sa efectuam controlul manual in intreaga instalatie. Acum avem o solutie de control inteligent, care este conectata la sistemul nostru automat de management al cladirii prin intermediul magistralelor Fieldbus incorporate in MIXIT, ce furnizeaza controlul si datele atat de la pompa MANGA3, cat si de la unitatea MIXIT. Prin intermediul acesteia, putem controla si optimiza toate buclele de amestec din halele de productie, depozite si spatii de birouri – toate acestea fara a fi nevoie sa trimitem un om la locul aplicatiei, ceea ce reprezinta o economie de resurse umane.”
Unitatile MIXIT preiau controlul pornind de la pragurile definite de utilizatori. Iar apoi pot asigura obtinerea randamentului maxim al sistemelor de incalzire.
„Faptul ca am integrat MIXIT in intregul nostru sistem de management al cladirii reprezinta un aspect,” spune Daniel Bagger, Supervizor cladire. El spune ca un alt aspect este reprezentat de faptul ca MIXIT poate fi de asemenea configurat prin aplicatia Grundfos GoRemote – ceea ce este deosebit de util atunci cand buclele de amestec sunt amplasate in locatii dificil de accesat – ca de exemplu, suspendate de un tavan inalt sau montate pe scari etc. „Tehnicienii nostri folosesc foarte mult GoRemote. Inseamna ca nu mai trebuie sa vizitam fiecare bucla de amestec. Acum trebuie doar sa fim in aria de acoperire a unei conexiuni Bluetooth. Apoi ne conectam la MIXIT cu smartphone-urile noastre si efectuam ajustarile prin acestea.”
„Deoarece suntem conectati direct la sistemul de termoficare, ne concentram foarte mult pe debitul nostru – si in special pe temperatura de retur, deoarece aceasta ne determina factura de la compania de termoficare,” spune Daniel Bagger. „Inseamna de asemenea ca, atunci cand avem aici, in instalatie, anumite zone in care inregistram temperaturi necorespunzatoare de retur ale apei, putem programa limitatoare incorporate pentru aceste puncte de date, ceea ce inseama ca MIXIT va controla racirea la 30 pana la 35 °C. Suntem foarte multumiti de acest aspect, inseamna ca putem controla sistemul in cele mai mici detalii.”

Rezultatul
Cosul inalt industrial de fum, din caramida rosie de la Envases, nu mai este folosit. „Acesta era inainte o emblema pentru Odense,” spune Daniel Bagger. „Dar este sfarsitul unei ere. Am terminat cu cazanele alimentate cu gaz. Am terminat cu emiterea de emisii in atmosfera din aceasta locatie. Am trecut la termoficarea centralizata. Si am devenit o companie mult mai ecologica. Putem face si mai mult - si in special MIXIT ne poate ajuta in acest sens in viitor.”
Unitatile MIXIT permit Envases Europe sa recupereze 23 de gigawati pe ora (GWh) pe an, ce corespund cantitatii de caldura utilizate de 1300 de locuinte daneze intr-un an. Compania economiseste, de asemenea, 14 GWh din sistemul de recuperare a caldurii, ceea ce inseamna eliminarea a aproximativ 3000 de tone de emisii de CO₂ pe an.
Intreaga renovare pentru termoficare centralizata si recuperare a caldurii – impreuna cu 35 de unitati MIXIT, cateva pompe MAGNA3 noi, dulapuri electrice si multe altele – are o durata de amortizare anticipata de 1,5 ani.
„Sunt mandru de faptul ca putem valorifica la maximum caldura reziduala – ca nu o irosim si o trimitem pasarilor,” spune Henrik Knudsen. „Am finalizat acest proiect intr-un timp foarte scurt si folosind foarte putine resurse – care au constat din doar trei persoane, plus o companie de consultanta care a realizat calculele privind economiile de energie. Este o placere cand lucrurile se pot realiza intr-un timp atat de scurt.”

Solutia Grundfos
Grundfos a furnizat 35 de unitati MIXIT pentru sistemul de incalzire al Envases. Unitatile MIXIT regandesc intreaga idee a conceptului traditional de bucla de amestec. Unitatea completa lucreaza impreuna cu pompa de circulatie (in cazul Envases, Grundfos MAGNA3) sub forma unei solutii integrale.
„Acum putem controla sistemul nostru de incalzire in cele mai mici detalii.” Daniel Bagger, Administrator cladire, Envases Europe A/S.