Un ascensor prefabricat a crescut valoarea unei cladiri invechite
Cum puteti moderniza o cladire mai veche, prelungindu-i durata de viata, cu intreruperi minime si beneficii maxime pentru chiriasii sai? Aceasta a fost dilema ce a generat o solutie care a schimbat regulile jocului, prima instalare europeana a ascensorului prefabricat KONE.
Pitorescul oras Leerdam din Olanda se confrunta cu aceeasi problema ca multe centre urbane din intreaga lume, cum sa raspunda nevoilor unei populatii care imbatraneste atunci cand multi locuitori locuiesc in cladiri care au fost construite fara a avea in vedere accesibilitatea. Este ceea ce a facut ca un bloc de apartamente cu inaltime joasa sa fie locatia perfecta pentru proiectul pilot KONE: prima instalatie de ascensoare prefabricate pentru cladiri existente realizata vreodata in Europa.
Inainte de proiectul pilot, multi rezidenti erau deserviti de un lift mic, care nu era usor de utilizat si nu mai era potrivit pentru scopul sau. Dificultatile au aparut deoarece era prea ingust pentru a permite trecerea obiectelor mai mari, inclusiv o targa de ambulanta, usile batante faceau accesul dificil si nu exista un acces fara trepte de la intrarea principala la lift. Proprietarul cladirii, GB Vastgoed, a fost proactiv si motivat sa gaseasca solutii care sa imbunatateasca experienta rezidentilor in timp si sa prelungeasca durata de viata a cladirii.
Managerul de oferte de modernizare de la KONE, Quentin Mariel, stia ca acest proiect va schimba regulile jocului. “Este un scenariu tipic pe piata rezidentiala europeana, o populatie de chiriasi varstnici si dorinta de a avea mai mult confort in cladiri”, spune el. “Vad un mare potential pentru solutiile de ascensoare prefabricate”.
Acum ca proiectul este finalizat, locatarii din Leerdam se bucura de un lift KONE Monospace500 spatios si care functioneaza fara probleme. Acesta este complet accesibil, inclusiv pentru paramedici, cu usi automate favorabile mobilitatii care, de asemenea, reduc la minimum uzura hardware-ului ascensorului.
“Suntem cu totii foarte multumiti de el, deoarece liftul este mai spatios, este nou si arata frumos”, spune Mevrouw Kool, un locatar al blocului de apartamente din Leerdam. “Am fost nevoita sa folosesc si eu o data un scaun cu rotile, iar acest lucru nu era posibil in liftul anterior”.
De asemenea, faptul ca ascensorul este rapid, eficient si nou-nout va anula necesitatea unei renovari pentru cativa ani. Cel mai bun lucru este faptul ca a fost instalat in doar cateva zile la fata locului, fara aproape nici o intrerupere pentru rezidenti. Oamenii se asteaptau la 2-3 luni de instalare si intreruperi, dar in schimb, instalarea si finalizarea a durat doar cateva zile.
Ce este un ascensor prefabricat?
Un ascensor prefabricat este o asa-numita solutie “modulara” care elimina din ecuatie multe procese la fata locului. In loc sa fie asamblat si montat in put intr-un proces care poate dura mai multe saptamani la fata locului, liftul este preinstalat in put in fabrica, transportat la fata locului si apoi ridicat in pozitie de o macara mare in cateva ore. Dupa aceste procese, finalizarea instalarii poate dura doar 2-3 zile. Solutia poate fi instalata chiar si alaturi de ascensoarele preexistente (daca sunt invechite), asigurand o intrerupere minima, daca este cazul, a fluxului de persoane.
“Oamenii se asteapta la 2-3 luni de instalare si intrerupere, dar in schimb, finalizarea la fata locului ar putea dura cateva zile in total. Sunt mai putini oameni care se plimba, mai putine materiale, mai putine deseuri. In plus, este mai usor si mai sigur pentru instalator, deoarece liftul este construit intr-o fabrica unde este uscat si cald, iar la fata locului se lucreaza mult mai putin la inaltime, in put”, spune Quentin Mariel. “Cred ca este fantastic”.
KONE a testat pentru prima data noul proces de montare a unui ascensor prefabricat pe o cladire existenta in China in 2020, dupa care a inceput si cautarea de parteneri europeni. Gasirea unor parteneri motivati si experimentati a fost cruciala, deoarece echipa KONE trebuia sa colaboreze indeaproape cu instalatori terti care trebuie sa fie instruiti pentru a lucra cu ascensoarele KONE si sa reprezinte KONE la fata locului.
“Este o inovatie globala cu potential de imbunatatire a proceselor de instalare la nivel global si nu ar fi avut succes daca nu ar fi existat o buna colaborare”, adauga Quentin Mariel.
Producatorul experimentat de puturi, Van den Beemd arbori de ridicare din otel B.V., a intrat in scena, iar parteneriatul a mers inainte.
“Relatia pe care o avem cu KONE este foarte buna”, spune Gerard van Dijk, directorul Van den Beemd B.V. “Comunicarea merge foarte bine, iar liniile sunt scurte, ceea ce inseamna ca deciziile pot fi luate cu usurinta. A fost foarte placut”. El adauga ca abilitatea de a comunica si colabora cu echipa globala KONE a fost esentiala, facilitand imbunatatirea si standardizarea mai multor procese in viitor.
Adaptarea cladirilor la viata locuitorilor
Inginerul de asistenta tehnica Sander van Zanten a fost in prima linie a proiectului de modernizare Leerdam. Ii place faptul ca, la fel ca in cazul oricarei modernizari a unei cladiri existente, unele provocari se pot dezvalui numai pe masura ce se trece prin proces.
“De exemplu, am depasit o problema prin utilizarea unui put partial din beton in loc de unul complet prefabricat din otel”, explica van Zanten. “Intotdeauna imi plac provocarile si nu exista un loc perfect”.
Instalarea solutiei este o dovada a ingeniozitatii echipelor si partenerilor implicati, iar van Zanten asteapta cu nerabdare sa vada acest proces standardizat si extins. Dupa 16 ani de lucru cu KONE, el spune ca este inca surprins in mod constant de “cat de mult si de repede se poate adapta KONE si cat de repede poate gasi noi solutii pentru ceea ce au nevoie clientii nostri. Faptul ca aceasta solutie a fost construita in fabrica partenerului nostru a facilitat si mai mult efectuarea de modificari si evolutia continua”.
Intre timp, in Leerdam, solutia ascensoarelor prefabricate inseamna ca atat cladirile, cat si rezidentii pot, acum, sa se schimbe si sa evolueze mai usor, si este corect sa spunem ca ambele se bucura de un nou suflu de viata. In cele din urma, modularitatea sprijina o viata urbana mai incluziva si mai accesibila, iar in acest ritm de inovare, proiectul pilotul de astazi va deveni standardul de aur de maine.