Studiu de caz: ventilatia in scoli – Liceul ”Mihai Viteazul”
Cu totii ne dorim ce este mai bun pentru copiii nostri, iar cand vine vorba de educatie ea este mereu o prioritate: cele mai bune scoli, carti si rechizite mereu la indemana, acces la informatii si resurse educationale, profesori bine pregatiti si implicati.
Dar exista un element care influenteaza modul in care copiii asimileaza informatii... un element invizibil dar care poate avea un impact enorm in procesul educational. Vorbim aici despre aer.
Da, despre aer.
Stiati ca studiile de specialitate au descoperit ca un flux permanent de aer proaspat poate imbunatati performanta intelectuala e elevilor cu pana la 20%?
Capacitatea de concentrare si atentia functioneaza mai bine daca sala de clasa se bucura de aer proaspat.
Cum se ventileaza o sala de clasa: viziunea traditionala
In 98% din scolile din Romania singura solutie este ”Deschidem geamul in pauza”. Dar este o solutie care nu ofera destul ventilatie pe perioada pauzei, al carui efect dispare imediat ce 30 de copii reintra in clasa, si care nu este tocmai fezabila cand temperaturile de afara sunt mult mai scazute ca cele din interior (se pierde foarte multa caldura).
De asemenea, daca ne gandim ca aceasta optiune este fezabila cand temperaturile sunt mai prietenoase trebuie sa luam in considerare si zgomotul din afara care poate afecta procesul de predare. Profesorii dezvolta cele mai multe probleme de voce – peste 65% dintre ei au avut probleme de voce in timpul carierei.
Cum se ventileaza o sala de clasa: solutia inteligenta
Solutiile de ventilare mecanica reprezinta alternativa inteligenta pentru crearea unui mediu sanatos destinat educatiei.
Ventilarea cu recuperare de caldura la ATREA implica instalarea unei unitati de ventilare Duplex Inter in spatiul de langa fereastra sau langa perete. Carcasa unitatii poate fi personalizata in functie de nevoile clasei, iar acesteia i se pot atasa diferite accesorii care faciliteaza procesul de ventilare: termostat, panou cu touchscreen, senzor prezenta persoane, etc., care eficientizeaza si mai mult crearea unui flux permanent de aer proaspat si curat.
Unitatile Duplex Inter au fost proiectate pentru interior asigurand o ventilatie echilibrata in salile de clasa. Aceste unitati sunt caracteristice pentru eficienta ridicata a recuperatorului, nivele de zgomot foarte scazute si consum redus de energie si respecta normele in vigoare pentru nivelul de aer recomandat unei sali de clasa.
- control automat al nivelului de CO₂
- eficienta de recuperare a caldurii de pana la 93%
- nivel de zgomot sub 35 dB la 750 m³/h
- ventilatie fara tubulatura, ideala pentru orice tip de cladire
- nivel optim de umiditate
- 25 m³/ora per elev si 50 m³/ora per profesor.
Solutii de ventilatie in scoli: economii la facturi pentru institutii
Dincolo de aspectele legate de sanatate, implementarea unui sistem de ventilare mecanica intr-o scoala poate reduce facturile la energie si caldura.
Folosind recuperare de caldura, centralele ATREA genereaza un flux permanent de aer proaspat dar fara a scadea sau ridica temperatura din interior. Unitatile de invatamant pot economisi pana la 210.000 lei pe an prin instalarea sistemelor de ventilatie cu recuperare de caldura.
De exemplu, pe an recuperam aproximativ 4.158 lei doar pe o sala de clasa unde exista montat un sistem de ventilatie cu recuperare de caldura. Tinand cont ca intr-o scoala avem in jur de 50 de clase, suma economisita intr-un an poate ajunge la aproximativ 210.000 lei. In momentul de fata acesti bani se pierd prin energia termica aruncata la propriu pe geam.
Studiu de caz: ventilatia in scoli – Liceul ”Mihai Viteazul”
La liceul Mihai Viteazul ATREA Romania a furnizat un sistem de ventilare care ajusteaza debitul de aer in functie de numarul de elevi prezenti folosind un senzor de CO₂ care este un monitor excelent al calitatii aerului.
Clasa face parte dintr-un proiect pilot, este renovata la standarde A+, situata la etajul 1, in mijlocul cladirii, cu orientare spre latura vestica.
Implementarea sistemului de ventilare la nivelul clasei are mai multe obiective.
Ventilatia nu reduce doar riscul de raspandire al virusilor. Studiile au aratat ca aceasta poate imbunatati, de asemenea, concentrarea, performanta cognitiva si productivitatea elevilor - pe langa faptul ca reduce o serie de simptome respiratorii.
Desi ne gandim ca aerul adus din afara este aer ”proaspat”, acesta poate fi contaminat in functie de distanta fata de drumuri, cladiri industriale, etc. De aceea, unitatile ATREA Duplex Inter au filtre incorporate care filtreaza aerul evacuat si aerul adus din exterior. Astfel aerul introdus care intra in clasa asigura reducerea la minim a nivelului de poluare, iar aerul introdus chiar este ”proaspat”.
Temperatura camerei ramane constanta: ventilatia automata cu ajutorul recuperarii de caldura transfera caldura din aerul extras in aerul care intra, fara nicio contaminare incrucisata. Astfel caldura este retinuta in clasa in timp ce aerul este ventilat. Adaugarea unui senzor de CO₂ la sistem inseamna ca fluxurile de alimentare si de extractie cresc si scad in functie de nivelurile de CO₂ – in functie de numarul de persoane din incinta.
”In cadrul acestor institutii am livrat unitati de ventilatie care asigura un aport permanent de aer proaspat pe durata cursurilor, temperatura constanta, la un nivel de functionare extrem de silentios. Un alt mare avantaj este ca sistemul asigura un flux aer curat permanent in incinte, reducand gradul de transmitere a virusurilor cu pana la 80%.” Dorin Salamac, director ATREA Romania.