Ventilatia care nu se vede, dar a carei efecte se simt
Calitatea aerului si temperatura dintr-o clasa sunt direct legate de performantele academice, concentrarea, confortul si sanatatea elevilor si cadrelor didactice.
Cu siguranta, prima idee pentru aer curat ar fi deschiderea geamurilor, dar:
- acest lucru nu este suficient pentru inlocuirea aerului viciat din interior intr-o pauza de 10-15 minute
- pe timp de iarna intra curenti de aer rece ceea ce creeaza disconfort si risc de imbolnavire pentru elevi
- implica mai multa energie folosita pentru ca temperatura din interior sa revina la un grad de confort optim.
Astfel, pentru institutiile educationale ventilatia mecanica este solutia ideala.
Mai jos, ATREA a pregatit 5 beneficii care transforma alegerea acestui tip de solutie, complet automatizata, in singura optiune inteligenta si eficienta din punct de vedere al costurilor.
1. Un mediu sanatos pentru invatat
Un aer viciat, cu o concentratie mare de CO₂ are un efect negativ dovedit asupra puterii de concentrare a copiilor: ei devin apatici, nu se pot concentra, nu se implica activ la ora. Al doilea efect negativ este asupra confortului si chiar sanatatii copiilor: dureri de cap, tuse, iritatii oculare, nazale si ale pielii, exacerbarea astmului si alergiilor.
Ventilatia mecanica este cea mai eficienta metoda de a furniza aer proaspat si curat in clase pentru ca senzorii de CO₂ detecteaza orice schimbare in nivelele admise si ajusteaza automat viteza ventilatoarelor pentru a asigura confort optim si a-i ajuta pe copii sa se concentreze in timpul orelor.
2. Temperatura constanta. Aer curat
Administrarea nivelului de confort dintr-o scoala poate fi o provocare serioasa: laboratoarele pot avea nevoi diferite (mai ales cele de chimie sau fizica), salile de sport de dimensiuni mai mari la fel, iar salile de clasa traditionale au nevoie de un volum de aer adaptat numarului de elevi prezenti la ora. De asemenea, pe timpul sezonului rece ventilatia devine o problema cand aerul rece introdus pune o presiune enorma pe sistemul de incalzire al scolii pentru ca incaperea sa revina la temperatura confortabila. Adaugati la aceasta faptul ca aerul introdus poate fi poluat, plin de alergeni si de o calitate slaba si ca nu se poate controla exact volumul de aer introdus.
Ventilatia mecanica foloseste un sistem de recuperare a caldurii care se asigura ca, oricat ar fi de joase temperaturile exterioare, aerul care este circulat in interior va fi mereu la temperatura optima.
Filtrelele cu care sunt dotate unitatile de ventilatie mentin o calitate perfecta a aerului reducand la minim prezenta oricaror elemente nocive din aerul exterior. Senzorii integrati de umiditate si CO₂ ale unitatilor de ventilatie sunt cele care adapteaza fluxul de aer in functie de numarul de persoane dintr-o camera, astfel se creeaza doua beneficii suplimentare: un flux constant de aer proaspat si curat utilizarea inteligenta a energiei electrice: unitatea se poate opri singura pe timpul noptii si se adapteaza in functie de numarul de persoane dintr-o camera.
3. Eficientizare costuri
Scolile trebuie sa echilibreze gradul de ocupare cu nivelul de confort si cu costurile financiare asociate furnizarii aerului curat si proaspat. Facturile la caldura pot deveni foarte mari, foarte repede - mai ales intr-o clima din ce in ce mai temperamentala.
Perspectiva de a trebui sa decida intre confortul termic si aerul curat pentru elevi, este una imposibila, ceea ce face din ventilatia mecanica o optiune atat de buna.
Ventilatia pe baza de recuperare de caldura reduce cheltuielile cu energia electrica: aerul viciat este extras si eliminat in exterior, sarcina pozitiva a acestuia (temperatura) este stocata.
Se introduce aer din exterior si este incalzit cu sarcina stocata.
Adoptarea unei strategii inteligente de ventilatie care utilizeaza dispozitive de gestionare a calitatii aerului interior si de recuperare a energiei, cum ar fi unitatile DUPLEX Inter si DUPLEX Inter-H, contribuie la maximizarea economiilor de energie.
Implementarea ventilatiei mecanice poate ajuta o scoala sa economiseasca pana la 210000 lei pe an, la facturile de energie.
4. Indeplinirea standardelor de igiena
Intr-o clasa cu 25 de elevi nivelul maxim admis de CO₂ dupa 60 de minute este de 600 parti/milion. In clasele din Romania acest nivel ajunge si la 1600 de parti/milion. Unitatile de ventilatie mecanica ATREA, dedicate scolilor, sunt certificate VDI 6022 si Ecodesign, iar o singura unitate din gama DUPLEX Inter (atat modelul vertical, cat si cel orizontal) acopera nevoile unei clase cu 30 de elevi si 2 cadre didactice sau 45 de elevi si 2 cadre didactice.
Filtrele de aer, de admisie si de extractie, glisante (filtre de clasa ePM10 50% - M5 sau ePM1 55 % - F7) asigura o calitate buna a aerului circulat, eliminand factorii poluanti din afara, inainte ca aerul din exterior sa inlocuiasca aerul viciat din incinta.
5. Instalare si service, rapide
Pentru deranj minim si pentru a evita intreruperea orelor de curs, scolile trebuie sa implementeze procese de renovare si constructie in timpul vacantelor dintre semestre sau in vacanta de vara. Astfel, orice solutie de ventilatie mecanica trebuie sa fie instalata rapid si simplu.
Gama ATREA de solutii de ventilatie pentru scoli ofera multiple avantaje pentru a asigura un proces rapid de instalare:
- DUPLEX Inter nu necesita retele de tubulaturi si scurgere pentru condens - are nevoie doar de o priza si o conexiune la Wi-Fi
- DUPLEX Inter-H are nevoie de doar 4 ore pentru a fi instalata, sub plafon si nu are nevoie de scurgere pentru condens.
Toate unitatile DUPLEX Inter vin cu automatizare de ultima generatie, ceea ce permite integrarea unitatilor intr-un sistem de comanda centralizat care permite control rapid: fiecare aparat are un IP dedicat care faciliteaza control remote facil prin Modbus, KNX sau Bucnet.
Un alt avantaj al controlului remote il reprezinta timpul rapid de raspuns in cazul unei probleme de service. Specialistii ATREA pot astfel interveni in timp real la fiecare unitatea din tara.
Concluzie
Ventilarea traditionala a unei clase prin deschiderea geamurilor nu mai este suficienta. Copiii nostri au nevoie de solutii care le sustin procesul educational, iar scolile de solutii ce le permit sa asigure un mediu sanatos pentru elevi si cadre didactice.
ATREA Romania pune la dispozitia instutitiilor educationale doua tipuri de unitati de ventilare mecanica: DUPLEX Inter (instalare verticala) si DUPLEX Inter-H (instalare orizontala).
Puteti afla informatii despre cele doua unitati mai jos, iar pentru a vedea Inter in actiune, va invitam sa cititi studiul de caz despre Liceul “Mihai Viteazul” sau sa vizionati videoclipul de mai jos despre scoala Gimnaziala “A. I. Cuza” din Bucuresti.