Atrea, unul dintre cei mai importanti producatori din domeniul sistemelor de ventilatie cu recuperare de caldura, a furnizat solutiile sale la Liceul Mihai Viteazul din Bucuresti.
Acesta lucrare a fost un proiect pilot care a constat in masurarea si imbunatatirea calitatii aerului intr-un spatiu de invatamant. Echipa de cercetare a fost formata din Conf. Dr. Inginer Tiberiu Catalina si student doctorand Andrei Istrate.
Astfel, s-a dovedit ca sistemele de ventilatie cu recuperare de caldura de la Atrea nu doar ca imbunatatesc calitatea aerului, eliminand dioxidul de carbon din aer pana la nivelul optim admis prin normele I5, dar ofera si eficienta energetica (consumul scade cu pana la 25% anual).
Un alt beneficiu al acestui sistem de ventilatie este faptul ca aeriseste incaperea si extrage aerul viciat. Caldura se transfera aerului de afara, pe care centrala il introduce in interior, dupa ce in prealabil il filtreaza, eliminand rapid microparticulele infestate din aer.
Totodata, sistemul scade cu 80% rata de raspandire a virusurilor in interior si creste nivelul de concetrare al celor mici, avand in vedere cantitatea de aer proaspat furnizata in permanenta. Acest lucru este esential mai ales in perioada pe care o traversam.
In plus, nivelul de zgomot in timpul functionarii la capacitate maxima nu depaseste valoarea de 30 de decibeli (db) in incapere. De asemenea, trebuie mentionat faptul ca sistemele Atrea raspund tuturor normelor europene in vigoare.
Chiar daca este foarte greu sa schimbi ceva in sistemul de invatamant romanesc, nu este imposibil. De exemplu, acest proiect pilot poate fi implementat cu usurinta si in alte institutii de invatamant, cum este si cazul a doua scoli din municipiul Oradea. Aici, aproximativ 5 milioane de euro au fost investiti in partea de constructie si instalatii in doua unitati de invatamant din Oradea. Banii vin de la Uniunea Europeana cu cofinantare din partea primariei Oradea.
Atrea a intrat in competitia „Premiile AGIR pentru anul 2019”
Proiectul pilot implementat la Liceul Mihai Viteazul din Bucuresti va participa la competitia „Premiile AGIR pentru anul 2019″. Sectiunile pentru care se acorda sunt: Tehnologia informatiei, Inginerie electrica, Ingineria constructiilor de masini, Ingineria constructiilor civile si industriale, Inginerie chimica, Inginerie agricola si silvica, Ingineria mediului, Ingineria transporturilor, Ingineria materialelor, Ingineria resurselor naturale si energiei, Ingineria textilelor si pielariei.
Atrea are un portofoliu bogat de produse, nu mai putin de 150-170 produse importate din Cehia, dintre care 20-25% sunt orientate catre domeniul casnic, 15-20% catre HoReCa si restul catre domeniul comercial. Totodata, Atrea furnizeaza solutii si pentru zona casnica. Anual, compania incheie in medie intre 130 si 150 de contracte, perioada cea mai aglomerata fiind a doua jumatate a anului. Pentru anul acesta, compania are in plan lansarea unei noi linii de aparate care vor putea functiona ca sursa unica de ventilatie la cald si rece.