Centrul Cultural Sara Kulturhus, Skellefteå, Suedia, de White Arkitekter
Imagineaza-ti o casa din lemn in nordul Europei. Poate ca te gandesti la o coliba de pescuit colorata, la un fiord sau la o cabana din lemn in padure, pe malul unui lac. Nu la un zgarie-nori de 20 de etaje, cu tehnologie hipermoderna, la un concept de pionierat pentru noi niveluri de durabilitate. Dar exact asa este Centrul Cultural Sara. Haideti sa exploram acest turn din cherestea situat in Skellefteå, Suedia.
Nu departe de Cercul Polar, Skellefteå si cei aproximativ 40.000 de locuitori ai sai au un spirit de neclintit. Traditia locala a constructiilor din cherestea este mai vie ca niciodata.
Mai ales in Centrul Cultural Sara: noul sediu al bibliotecii orasului, al galeriei de arta, al muzeului si al teatrului regional, sub un hotel inalt. Avand o inaltime de 75 de metri, este in prezent una dintre cele mai inalte structuri din lemn din lume. Arhitectii scandinavi de la White Arkitekter au supravegheat designul. Proiectele lor, de la Spitalul de Copii Regina Silvia pana la relocarea centrului orasului Kiruna, au misiunea de a facilita o viata durabila prin intermediul artei arhitecturii.
Partenerii Robert Schmitz si Oskar Norelius spun ca isi propun sa „Creeze cladiri si societati egale, in care oamenii sunt in centrul atentiei… in limitele planetare.” Conceptul lor a fost acela de a livra o „cladire curajoasa”. Astfel ei au reimaginat totul, pana la materialele de
baza. O constructie duala inovatoare care combina stalpi din lemn stratificat lipiti si grinzi cu miezuri din lemn stratificat, pereti de forfecare si camere de hotel prefabricate. Fara beton in structura portanta, timpul de constructie a fost redus in mod semnificativ. Asa a fost incorporat carbonul: ar trebui ca peste 50 de ani cladirea sa aiba o amprenta negativa considerabila.
White Arkitekter nu au incercat sa ascunda cheresteaua. Ei au evidentiat-o cu o fatada vitrata si pereti expusi, creand un „sentiment de padure”: confortabil, senin, chiar vesel. Este ceea ce Robert Schmitz spune ca ii place despre arhitectura: „complexitate care pare simpla”, cu fiecare spatiu atent proiectat pentru a satisface o serie de nevoi tehnice, de la sali de biblioteca unde se poate citi in liniste pana la spectacole de teatru geniale.
Exista o alta minune in culise: o solutie de ultima generatie creata de ABB impreuna cu compania locala de energie Skellefteå Kraft, care gestioneaza energia 100% regenerabila a centrului.
Totul este conectat: panouri fotovoltaice, stocare baterie, pompa de caldura, echipamente de distributie si sisteme critice. Chiar si sprinklere!
ABB eStorage OS foloseste Inteligenta Artificiala in mod autonom pentru monitorizarea si reglarea alimentarii cu energie electrica. Aceasta comunica cu zona locala si chiar redirectioneaza excesul de energie catre alte cladiri. Mai mult este antrenata sa ia decizii bazate nu doar pe
ceea ce economiseste bani, dar, pe ceea ce este benefic pentru mediu, oras si oameni.
Nu este de mirare ca Sara Cultural Center a fost nominalizat la premiile Global Vision Awards, CTBUH Awards si Electrical Review Excellence Awards. Stapaneste atat utilizarea materialelor, cat si a energiei. Drept urmare, modul in care percepem cladirile se schimba, oferindu-ne un nou model, unul care trateaza oamenii, afacerile si mediul in mod egal si aduce beneficii pentru toate trei simultan.