Noile terminale Micro cu tehnologie Push-In de la Phoenix Contact

Familia de blocuri terminale cu tehnologie Push-In este intr-o permanenta evolutie

Blocurile terminale (clemele sir) devin din ce in ce mai compacte: tehnologia Push-In va fi in curand folosita in orice aplicatie

Blocurile terminale modulare cu tehnologia Push-In castiga popularitate. Aceasta tehnologie de conectare este deja folosita in toate tipurile de instalatii electrice - de la transmiterea semnalelor si a curentilor de ordinul milliamperilor, pana la racorduri de curent foarte mare. Portofoliul de blocuri terminale Phoenix Contact include pe langa gamele consacrate de produse si proaspat lansatele blocuri terminale miniaturale (Figura 1).
Figura 1. Cel mai mare si cel mai mic terminal: tehnologia Push-In a schimbat domeniul blocurilor terminale. Indiferent de dimensiune, acestea sunt foarte usor de cablat.

Conceptul de conexiune modulara terminala
In tablourile de comanda si control ale fiecarui sistem, se pot gasi numeroase componente electro-mecanice, blocurile terminale fiind unele dintre cele mai des folosite. Teoretic acestea indeplinesc o sarcina simpla, insa extrem de importanta: transferul ferm al tensiunilor si curentilor intre diversele cabluri sau conductoare. Conexiunea creata trebuie sa fie impecabila, sa ofere rezistente de contact foarte mici si sa asigure fiabilitatea pentru foarte multi ani in toate aplicatiile abordate, chiar si in situatiile cand temperaturile de lucru sunt ridicate.

Pentru a asigura conexiuni terminale sigure, materialele folosite trebuie sa fie de foarte buna calitate. Cea mai mare provocare intalnita la dezvoltarea blocurilor terminale modulare o reprezinta tehnologia de conectare, iar in acest domeniu Phoenix Contact a asistat la evolutii notabile in ultimii ani.

Eficienta ridicata cu tehnologia Push-In
Phoenix Contact a intuit de la inceput importanta tehnologiei de conectare, ceea ce i-a permis sa isi completeze in permanenta portofoliul de blocuri terminale modulare denumit "Clipline". Acest sistem ofera integratorului mai multe tehnologii de conectare compatibile intre ele si care beneficiaza de o gama comuna de accesorii.

In momentul alegerii unei anumite tehnologii de conectare, se iau in considerare diferite criterii si motive de selectie. Aici se includ preferinte specifice industriei sau zonei, precum si anumiti factori comerciali sau legati de aplicatia in care sunt utilizate. Considerentele legate de afacere joaca un rol cheie in tot mai multe industrii, nu doar in domeniul productiei de utilaje si sisteme. Datorita presiunii asupra costurilor, a proceselor de optimizare, precum si a conceptelor metodice cum ar fi CIP (imbunatatirea continua a proceselor) sau Kaizen, sistemele din ziua de azi sunt echipate din ce in ce mai des cu solutii de cablare flexibile, eficiente, simple si compacte.

Tehnologia Push-in este ideala pentru indeplinirea acestor cerinte. Aceasta tehnologie functioneaza pe principiul arcului de compresie: conductorul este introdus direct in blocul terminal fara a fi necesara actionarea in prealabil a arcului terminalului. Datorita conceptului specific al arcului de compresie realizat din otel inalt aliat, care impinge conductorul catre bara de curent, forta necesara introducerii conductorului in terminal este redusa cu pana la 50%. Aceasta reduce semnificativ timpii de cablare, eliberand aceasta resursa pentru alte activitati necesare in fabricarea utilajelor si a sistemelor. Ceea ce inseamna ca perioadele lungi alocate cablarii in instalatiile electrice apartin de acum trecutului.
Cele mai mici si cele mai mari terminale Push-In din lume
Familia de blocuri terminale modulare Clipline Complete acopera nu doar gama traditionala de sectiuni ale conductoarelor ce pot fi conectate - intre 0,14 si 16 mm². Anul trecut Phoenix Contact a prezentat deja noul bloc terminal PT-Power 150 ce permite cablarea fara efort a cablurilor de putere avand sectiuni de pana la 150 mm² si care poate sustine curenti de pana la 309 A (Figura 2). Solutiile existente pana acum ofereau doar conexiuni cu surub sau cu bolt pentru papuci rotunzi.

Chiar si la aceasta dimensiune, principiul de conexiune este extrem de simplu. Aici, intr-un mod similar cu blocurile terminale Push-In de dimensiuni mai mici, forma speciala a arcului ofera o presiune programata asupra conductorului, impunand un contact solid a acestuia cu bara de curent. Spre deosebire de terminalele Push-In compacte, modelele de dimensiuni mari sunt echipate cu pachete de pana la trei arcuri ce lucreaza in tandem pentru a oferi un contact de inalta calitate. Toate aceste terminale sunt operate cu ajutorul unei unelte foarte familiare tehnicianului electrician: surubelnita. Daca conductoarele racordate la terminale Push-In de pana la 16 mm² pot fi deconectate folosind butonul portocaliu integrat, conductoarele avand sectiune de 35 mm² si mai mari, vor fi deconectate cu ajutorul parghiei rotative Powerturn. O separare vizuala clara a functiunilor "conexiune conductor" si "buton/parghie deconectare" elimina orice eroare de cablare, facand imposibila conectarea incorecta a conductoarelor.

Un beneficiu aditional oferit proiectantilor de tehnologia Push-In, este dimensiunea compacta a componentelor. Blocurile terminale modulare trebuie sa urmeze tendinta actuala de miniaturizare. Cel mai tanar membru al familiei Push-In ofera performante ridicate in timp ce spatiul necesar instalarii sale este foarte mic. Terminalul Micro MP 1.5 din gama Push-In este in acest moment cel mai mic bloc terminal din lume (Figura 3).
Figura 2. Conectarea usoara a cablurilor de sectiune mare: noua conexiune cu arc Powerturn a fost proiectata pentru conductoare cu sectiune de pana la 150 mm².
Figura 3. Cel mai mic bloc terminal Push-In din lume: sase culori disponibile fac mai simpls cablarea diferitelor tensiuni la terminalul Micro.

Utilizarea spatiul unde acesta nu exista
Pe langa sina de instalare universal acceptata NS 35 cu o latime de 35 mm, o versiune mult mai mica a acesteia s-a impus in ultima perioada: sina de instalare NS 15 avand o latime de doar 15 mm este deja larg folosita in cabinete de control si distributie. Pentru acest format s-au dezvoltat blocurile terminale Mini, Phoenix Contact oferind gama de terminale Push-In MPT 1.5/S destinate folosirii in aplicatii de control si procesare a semnalelor, multumita latimii sale de doar 3,5 mm. Acest bloc terminal modular miniatura este complet integrat in sistemul Clipline Complete oferind spatiu dublu pentru puntile de scurt circuit si compatibilitate cu gama extinsa de accesorii a sistemului.

Seria de terminale Micro merge si mai departe din punct de vedere al designului compact. Deoarece spatiul devine din ce in ce mai valoros in interiorul cabinetelor de control, terminalele Micro Push-In ofera beneficii unice economiei de spatiu multumita dimensiunilor sale compacte: inaltime de doar 20 mm si lungime de doar 19,9 mm. Latimea de 4,15 mm permite instalarea usoara a conductoarelor cu sectiune de pana la 1,5 mm² echipate cu ferule cu izolatie de plastic.

Asa cum prevad standardele referitoare la blocurile terminale modulare, acestea pot fi folosite si cu conductoare avand urmatoarea sectiune nominala (2,5 mm²) neechipate cu ferule. Noile terminale Micro sustin un curent maxim de 17,5 A la o tensiune nominala de 500 V in conformitate cu IEC 60947-7-1. Conform cu UL 1059, pot fi folosite in categoria D la o tensiune nominala de 300 V si un curent de 10 A, iar pentru categoria C sunt atinsi parametrii de 150 V/10 A.

De asemenea pentru instalatii in cladiri
Noile blocuri terminale Micro sunt de asemenea potrivite pentru instalatii in cladiri. Versiunea Insta MPI 1.5 a fost certificata in conformitate cu standardul IEC 60998-2-2 standard (vezi nota de subsol). Indeplineste multiplele cerinte de testare ale standardului si poate fi utilizata in cutii de jonctiune destinate cladirilor.

Gama de terminale MP 1.5 Micro a fost lansata ca o familie completa de produse. Pe langa modelele cu instalare pe sina, exista de asemenea terminale sau blocuri terminale pentru instalare directa. Aceste terminale sunt potrivite pentru instalare in carcase plate precum si in spatii foarte inguste (Figura 4).

Familia de terminale Micro este disponibila in sase variante de culoare pentru o identificare fara eforturi (Figura 3). Aceasta usureaza cablarea si diagnosticarea deoarece diferitele circuite pot fi identificate vizual cu rapiditate. In plus, orificiile de testare integrate permit realizarea masuratorilor in timpul serviciului si al diagnosticarii. Pe langa terminalele de trecere, versiuni cu trei pana la zece blocuri terminale pre-scurtcircuitate sunt de asemenea parte a acestei familii de produse. Datorita designului extrem de compact, acestea sunt de asemenea potrivite pentru distributie de potential in spatii inguste.
Figura 4. Terminale compacte pentru montare directa: pentru a obtine spatiul extrem de valoros, se pot alege terminale Micro cu flanse laterale sau cu pini de fixare

Pe scurt
Familia de terminale MP 1.5 Micro stabileste noi standarde din punct de vedere al performantelor si al dimensiunilor compacte. In teorie se pot imagina, proiecta si realiza terminale ce pot fi chiar mai compacte. Acestea ar implica insa compromisuri semnificative din punct de vedere al dimensiunilor conductoarelor ce ar putea fi conectate sau al performantelor obtinute. De exemplu, ferula pentru conductoare cu sectiune de 1,5 mm², uzual folosita in aplicatiile industriale are un diametru al zonei izolate de 4,0 mm. Chiar si cele mai sofisticate design-uri ajung sa isi atinga limitele fizice.

Familia de blocuri terminale cu tehnologie Push-In este in permanenta evolutie. Pe langa terminalele Micro, viitoare produse vor fi adaugate in anii ce vin pentru a umple anumite goluri din gama de produse. Aici nu conteaza doar numarul de produse din aceasta gama. Capabilitatea de asamblare automata este de asemenea extrem de importanta. Si aceasta deoarece tehnologia Push-In este destinata atat procesarii manuale, cat si procesarii folosind sisteme automate si robotizate de productie, multumita usurintei si sigurantei in procesul de cablare.

IEC 60998-2-2 - acum si pentru blocurile terminale modulare?
Blocurile terminale modulare sunt definite in standardul IEC 60947-7-1. Proiectarea produselor si testele la care sunt supuse au la baza specificatiile impuse de acesta. Standardul IEC 60998-1, precum si IEC 60998-2 partea a 2-a unde sunt precizate cerinte specifice cu privire la conectorii cu arc, se refera la dispozitive de conectare destinate circuitelor de joasa tensiune din cladiri si alte scopuri similare. Diferenta majora este data de designul conectorilor: blocurile terminale definite in IEC 60947-7-1 sunt proiectate sa fie instalate ferm pe o anumita suprafata. Spre deosebire, conectorii definiti in IEC 60998-2-2 sunt ganditi pentru conexiuni libere in cutii de jonctiune sau canale de cablu, spre exemplu.


In cazul in care doriti sa aflati mai multe despre blocurile terminale Micro, faceti clic pe butonul Cerere de informatii sau cereti oferta de pret ori catalog de la persoana de contact a firmei Phoenix Contact Srl, folosind butonul corespunzator.
Categorii
Aparat de masurat, transmitator la distanta, schimbator de circuit
Aparat de masurat, transmitator la distanta, schimbator de circuit
Priza industriala, cofret industrial
Priza industriala, cofret industrial
Distributie electrica de joasa tensiune
Distributie electrica de joasa tensiune
Instalatii electrice
Instalatii electrice
Constructii

Fereastra, izolatie, caramida, adeziv, ...

Instalatii mecanice

Cazan, ventilator, baterie sanitara, ...

Instalatii electrice

Intreruptor, releu, camera video, cablaj, ...

Echipamente

Mobilier urban, stivuitor, mobila de birou, ...

Unelte

Software CAD, aparat de masurat, utilaj, ...