Constructiile in zig-zag in Europa de sud-est si in expansiune in Est

Prognoza EECFA, editia Iarna 2023

EECFA a implinit anul trecut 10 de ani si a publicat la 15 Decembrie 2023 noua sa prognoza privind piata constructiilor, editia de iarna 2023. Tarile din zona de sud-est a EECFA nu vor avea o directie clara. Pentru 2024 previziunea este una de declin, dar scenariul curent include o revenire in 2025. Asteptarile in privinta Romaniei sunt ca ea va contribui cel mai mult la scaderea performantei regiunii in 2024, in timp ce previziunile pentru celelalte tari sunt mai optimiste. Bulgaria, Croatia si Serbia ar putea incheia anul 2025 la un nivel mai ridicat decat cel din 2023. In zona de est a EECFA prognoza este una de expansiune pentru intreaga perioada pana in 2025. Revenirea puternica asteptata in Turcia va creste performantele intregii regiuni si o revenire modesta este prognosticata in cazul Ucrainei, in timp ce in Rusia previziunea curenta este in continuare una negativa.

Constructiile in zig-zag in Europa de sud-est si in expansiune in Est
Constructiile in zig-zag in Europa de sud-est si in expansiune in Est

Perspectiva asupra constructiilor din Europa de Sud-Est pana in 2025

Prognozele privind economia Bulgariei sunt de incetinire, rezultand o crestere mai mica, dar pozitiva in 2024. Sectorul Constructii ar urma aceeasi tendinta, cu o performanta eterogena la nivelul componentelor acestuia. Pana in 2025 constructiile non-rezidentiale si infrastructura au o probabilitate ridicata de a contribui la crestere prin performante pozitive. In schimb, constructia de cladiri rezidentiale este probabil sa intre intr-o noua normalitate, a cresterilor anuale neglijabile sau chiar nule, incepand cu 2024.

In Croatia sectorul constructii este prognozat sa creasca rapid in 2023 si apoi mai moderat in 2024 si 2025. Infrastructura are oportunitatea de a fi cea mai stralucitoare stea de pe firmamentul pietei constructiilor, in timp ce cladirile rezidentiale si non-rezidentiale vor avea variatii considerabile intre segmente, dar in ansamblu sunt previzionate sa aiba o performanta mai slaba decat in trecut.

Prognoza privind constructiile din Romania este una de scadere in termeni reali in 2023. Cresterea economica este franata de inflatia persistenta si costurile ridicate ale finantarii. O incetinire suplimentara ar putea aparea in 2024, cand se suprapun alegerile multiple cu presiunea ridicata de a reduce deficitului bugetar, cresterea cheltuielilor sociale si tranzitia la noile programe de finantare UE; toate acestea vor face mai dificila materializarea investitiilor publice planificate. Investitiile private nu au nici ele o perspectiva mai buna, avand in vedere deficitul de forta de munca si cresterea modesta a consumului asteptate in 2024. Pentru 2025, in schimb, prognoza este una de crestere, deoarece pana atunci majoritatea obstacolelor mentionate anterior au o probabilitate ridicata de remediere.

Constructiile in zig-zag in Europa de sud-est si in expansiune in Est
Constructiile in zig-zag in Europa de sud-est si in expansiune in Est

In 2023 Serbia a avut o performanta mai buna decat asteptarile, cresterea economica accelerand in a doua parte a anului si rezultatele din sectorul constructii atingand un nivel record. In timp ce constructia de cladiri s-a consolidat la un nivel moderat, lucrarile de infrastructura au avut o rate de crestere de doua cifre. Diminuarea presiunilor inflationiste ajuta la stabilizarea pietei, insa nivelul ridicat al dobanzilor continua sa fie un impediment in calea cresterii pe termen scurt.

Slovenia a trecut prin inundatii fara precedent in August 2023, cauzand pagube de 10 miliarde de euro, ceea ce exacerbeaza provocarile economice prin care trecea sectorul de constructii in a doua parte a anului. In pofida dificultatilor in ocuparea posturilor vacante, care va duce la cresterea costului constructiilor si a inflatiei, prognoza este una de crestere semnificativa. Infrastructura va fi motorul acestei expansiuni, incluzand lucrari de reparatii ca urmare a inundatiilor dar si investitii noi. Sunt, insa, motive de ingrijorare privind o potentiala incetinire a cresterii in 2024 si 2025 in principal in segmentele rezidential si non-rezidential, chiar daca efortul de reconstructie a infrastructurii va castiga tractiune.

Asteptari ridicate de la pietele de constructii din Estul Europei incluse in EECFA

In cazul Rusiei, sprijinul guvernamental, un context macro-economic relativ favorabil si rezilienta industriei la provocarile externe au dus la o evolutie pozitiva a constructiilor in 2023 si la o prognoza mai optimista. Strategia de dezvoltare are ca prioritati constructia de locuinte, infrastructura de transport si energie. Acest impuls pozitiv este prognozat sa fie de scurta durata, urmand ca in intervalul 2024-2025 sa fie probabila o contractie a pietei constructiilor, ca urmare a declinului sectorului rezidential, care va compensa evolutia pozitiva a celorlalte segmente.

Economia Turciei a fost afectata de doua evenimente majore. Primul a fost reconstructia cladirilor si infrastructurii afectate de cutremurele recente, un efort care a consumat o parte semnificativa a veniturilor din taxe si impozite, ducand la cresterea deficitului. Al doilea eveniment este cel al cresterii dobanzilor. Desi Banca Centrala a crescut dobanda de referinta de la 8.5 la 40 in cursul a sase luni consecutive, acest lucru nu a reusit sa reduca inflatia. Mai mult, inflatia este insotita si de cresteri ale ratelor de schimb valutar. Sectorul constructii a crescut mai accelerat decat PIB datorita constructiei de cladiri in provinciile afectate de cutremur. Cresterea dobanzii de referinta a contracarat multe din problemele cauzate de politica anterioara a dobanzilor mici, dar a dus la o crestere a costului constructiilor si a redus accesibilitatea achizitionarii unei locuinte.

Piata de constructii din Ucraina a fost afectata semnificativ de razboi. Potrivit datelor oficiale, cel putin un milion de apartamente, zeci de mii de cladiri non-rezidentiale, mii de kilometri de drumuri, cai ferate, poduri si alte elemente de infrastructura au fost avariate sau distruse. O parte din baza materiala si capacitatea de productie din industria constructiilor a fost pierduta cand companiile metalurgice din sud si est au fost ocupate sau distruse. Segmentele care se vor dezvolta in mod predictibil, chiar si in timp de razboi, vor fi reparatia locuintelor si a infrastructurii sociale avariate, constructiile ingineresti, precum si constructia si modernizarea cladirilor industriale.

Sursa datelor: Raportul de Prognoza privind piata Constructiilor EECFA, editia de Iarna 2023.

Va invitam sa solicitati un exemplu de raport prin accesarea butonului de contact de mai jos, sau prin email la sales@proidea.ro

Produse mentionate in articol
EECFA Construction Forecast Report
 
EECFA Construction Forecast Report

Publicate semestrial, rapoartele de prognoza sunt realizate de institutii economice locale de cercetare ale pietelor de constructii din Bulgaria, Croatia, Rusia, Romania, Serbia, Slovenia, Turcia si Ucraina.

Card produs
Stiri conexe
Regiunea Europa de Sud-Est a EECFA: Bulgaria are prognozata cea mai mare rata de crestere
Regiunea Europa de Sud-Est a EECFA: Bulgaria are prognozata cea mai mare rata de crestere
EECFA – Editia de iarna 2024
Regiunea Europa de Sud-Est a EECFA: Bulgaria are prognozata cea mai mare rata de crestere
Zigzag in Southeast and expansion in East European construction
Zigzag in Southeast and expansion in East European construction
EECFA 2023 winter construction forecast
Zigzag in Southeast and expansion in East European construction
Categorii
Analize ale pietei europene de constructii
Analize ale pietei europene de constructii
Analize ale pietei romane de constructii
Analize ale pietei romane de constructii
Publicatie
Publicatie
Unelte
Unelte
Constructii
Constructii
Constructii

Fereastra, izolatie, caramida, adeziv, ...

Instalatii mecanice

Cazan, ventilator, baterie sanitara, ...

Instalatii electrice

Intreruptor, releu, camera video, cablaj, ...

Echipamente

Mobilier urban, stivuitor, mobila de birou, ...

Unelte

Software CAD, aparat de masurat, utilaj, ...