EBI - Raportul de Activitate a Constructiilor T1 2020 Romania

Finalizarea proiectelor in curs de executie urgentata in primul trimestru din 2020

Primul trimestru al anului 2020 a fost marcat de aparitia unor previziuni economice negative incepand cu a doua parte a lunii februarie. Din acest motiv, era de asteptat o oarecare scadere a activitatii de constructii. Intr-adevar, valoarea estimata a proiectelor demarate in Romania in aceasta perioada a scazut la putin peste 1.3 miliarde Euro in T1 2020, conform celei mai recente editii a Raportului de Activitate a Constructiilor EBI, aceasta valoare fiind cu 14% mai mica decat cea inregistrata in perioada similara a anului 2019.

Concomitent, suma cheltuita pentru constructii a crescut cu 25% si volumul lucrarilor de constructii finalizate este unul record (de doua ori mai mare decat cel din oricare din primele trimestre ale ultimilor 5 ani). Toate acestea sugereaza o focalizare a investitiilor pe finalizarea cat mai rapida a proiectelor in curs de executie, inainte ca cele mai severe consecinte economice ale pandemiei Covid-19 sa aiba loc, si o reticenta in a investi in proiecte noi.

EBI - Raportul de Activitate a Constructiilor T1 2020 Romania
EBI - Raportul de Activitate a Constructiilor T1 2020 Romania - Grafic pentru demarare activitate

Modificari in frecventa rapoartelor ca urmare a Covid-19

Ca urmare a pandemiei Covid-19 si a evolutiei economice negative asteptate, reprezentarile grafice ale datelor din EBI Raportul de Activitate a Constructiilor sunt actualizate in acest moment cu o frecventa lunara (anterior datele erau actualizate trimestrial).

Activitatea de renovare este in crestere in cazul constructiei de cladiri

Valoarea constructiilor de cladiri demarate in primul trimestru al 2020 a scazut cu 3%, in comparatie cu cea inregistrata in perioada similara a anului anterior. Insa, valoarea proiectelor initiate in T1 2020 este una ridicata, depasind valorile observate in primele trimestre ale anilor 2014-2018. Prin urmare, aceasta mica scadere este mai degraba o consecinta a performantei ridicate din anul 2019 si nu neaparat un indicator al declinului acestui sector la inceputul anului 2020.

In schimb, analizand datele privind renovarea putem observa o tendinta relativ noua pentru piata din Romania: o intensificare a activitatii de renovare cladiri. Lucrarile de renovare au un caracter mai imperios si nu pot fi amanate la fel de usor ca proiectele de constructii noi. In plus, in contextul masurilor luate de guvern in timpul starii de urgenta, companiile si persoanele fizice au fost obligate sa realizeze unele modificari ale spatiilor locative si de lucru. De exemplu, unele cladiri au fost convertite in centre de carantina sau a fost instituita carantina la domiciliu, cladirile de birouri si halele de productie au fost nevoite sa se adapteze prin asigurarea unor conditii de munca ce sa permita distantarea sociala sau munca la distanta a unui segment important al fortei de munca, unele sectii de spital au fost relocate.

Valoarea lucrarilor de infrastructura a depasit asteptarile, dar numarul redus de proiecte demarate indeamna la prudenta

In primul trimestru din 2020 estimam ca au fost cheltuite 804 milioane Euro pe proiecte de infrastructura, depasind valorile observate in toate trimestrele intai de cand am inceput agregarea datelor, in 2014. Aceasta performanta a fost insotita de finalizarea unui numar ridicat de proiecte care erau in curs de executie la inceputul anului si vine la pachet cu un semnal de alarma important in ceea ce priveste indicatorul Constructii Demarate: primul trimestru din 2020 a fost semnificativ mai slab in comparatie cu T1 2019, avand o scadere de 38% in valoarea lucrarilor de infrastructura demarate. Segmentele constructie de drumuri si utilitati publice au fost cele mai afectate, insa, ambele au inregistrat cresteri semnificative ale sumelor cheltuite pentru constructii in aceeasi perioada. Prin urmare, este posibil ca prioritatea in aceste domenii sa fii fost finalizarea proiectelor in curs de executie, in defavoarea initierii unor proiecte noi.

Diferente regionale in demararea de constructii

In pofida unei scaderi a activitatii de demarare constructii in Romania, exista unele diferente importante intre diferitele regiuni ale tarii. Valoarea proiectelor demarate in regiunile Centru, Sud si Vest a crescut in primul trimestru din 2020, in comparatie cu T1 2019 - in directie contrara tendintelor la nivel national. Acest fapt ar putea indica o rezistenta mai ridicata a pietelor de constructii locale si o incredere a investitorilor mai ridicata in economiile locale. Pe de alta parte, aceste regiuni ar putea reactiona cu intarziere la criza economica anticipata. Acest aspect ramane unul de interes pentru viitorul apropiat, iar rapoartele urmatoare ne vor arata cat de robuste vor fi fost de fapt pietele de constructii din aceste regiuni.

Ce este EBI Raportul de Activitate a Constructiilor

Raportul de Activitate a Constructiilor EBI este o publicatie trimestriala care porneste de la baza de date iBuild cu proiectele de constructii din Romania si este redactat de Buildecon si Eltinga. El cuprinde o agregare a proiectelor de constructii, clasificate in mai multe tipuri: constructii rezidentiale (multi-unit), non-rezidentiale (cu 9 sub-categorii) si de infrastructura (cu 8 sub-categorii). Raportul contine date trimestriale privind numarul si valoarea proiectelor demarate, a celor finalizate si o estimare a sumei totale cheltuite pe lucrari de constructii in cazul fiecarei sub-categorii.

In cazul in care doriti sa primiti gratuit ultima versiune a reprezentarilor grafice ale datelor din EBI Raportul de Activitate a Constructiilor, va invitam sa ne scrieti pe adresa de e-mail ebi@ibuild.info sau sa accesati butonul Contact.

Produse mentionate in articol
EBI Raportul de activitate a constructiilor
 
EBI Raportul de activitate a constructiilor

Rapoarte trimestriale bazate pe performantele actuale ale pietelor de constructii din Romania si Ungaria despre datele proiectelor de constructie individuale, ca rezultat a cooperarii dintre companile ELTINGA, Buildecon si ibuild.info.

Brosura
Vezi detalii
Card produs
Stiri conexe
EBI Construction Activity Report Hungary Q4 2023
EBI Construction Activity Report Hungary Q4 2023
2023: a weak year-end in Hungarian Construction Activity-Start
EBI Construction Activity Report Hungary Q4 2023
Constructii

Fereastra, izolatie, caramida, adeziv, ...

Instalatii mecanice

Cazan, ventilator, baterie sanitara, ...

Instalatii electrice

Intreruptor, releu, camera video, cablaj, ...

Echipamente

Mobilier urban, stivuitor, mobila de birou, ...

Unelte

Software CAD, aparat de masurat, utilaj, ...