Echipamentele care recupereaza si regleaza automat umiditatea in incinte
O casa pasiva sau una pur si simplu eficienta din punct de vedere energetic are la baza intotdeauna conceptul confortului obtinut cu minimum de resurse. Temperatura ideala si constanta in intreg caminul, izolarea perfecta, atat termica, cat si fonica se obtin cu ajutorul diverselor sisteme fie ca vorbim de materiale de constructii sau de diverse echipamente de incalzire, racire sau ventilatie.
Un echipament indispensabil intr-o casa pasiva este sistemul de ventilatie cu recuperare de caldura. Dispozitivul introduce aer proaspat in interior si utilizeaza caldura aerului evacuat pentru a-l incalzi iarna, iar vara utilizeaza temperatura scazuta din interior pentru a raci aerul proaspat si cald introdus de afara.
O casa pasiva sau pur si simplu o casa normala, bine izolata si eficienta energetic, in care au loc activitati cotidiene precum dusuri fierbinti, gatit, calcat, multe persoane, se poate confrunta cu problema umiditatii crescute, producandu-se acel efect neplacut de "etuva". Datele arata ca peste 10 litri de apa, sub forma de vapori sunt produsi zilnic prin astfel de activitati, iar dupa cum stim umiditatea crescuta afecteaza nu doar structura casei, dar poate duce si la aparitia unor probleme de sanatate sau pur si simplu disconfort. Aparatele clasice cu recuperare de caldura ajuta exact la rezolvarea problemei umiditatii crescute, eliminand prin drenurile de condens surplusul de apa. Insa, fara un control riguros al nivelului de umiditate, acestea pot usca prea mult aerul, fiind necesare echipamente suplimentare pentru echilibrarea nivelului de umiditate.
Insa, iata ca, mai nou, inginerii au gandit sisteme care sa recupereze si aceasta umiditate. Asa cum totul se recicleaza din punct de vedere energetic intr-o casa pasiva, acelasi mecanism poate sa functioneze si in cazul umiditatii.
Un sistem de ventilatie cu recuperare de caldura, eficient si ales potrivit nevoilor casei ajuta la o circulatie naturala a aerului, scade umiditatea si furnizeaza in permanenta aer proaspat. Insa, daca ne dorim ca noi sa avem control total asupra nivelului de umiditate avem nevoie de o unitate cu recuperare de caldura, care recupereaza si apa din vaporii din casa. In limbajul tehnic un astfel de echipament este numit "entalpic". Cu un astfel de aparat, umiditatea extrasa din casa poate fi reintrodusa in incinta asigurand un climat optim, unde nivelul recomandat trebuie sa fie intre 50 si 60%.
Mai mult, o astfel de unitate de la Atrea filtreaza vaporii de apa, inainte sa ii reintroduca in casa. La nivel tehnic, schimbatorul de caldura entalpic Atrea este diferit de cel clasic, pentru ca are la baza placi fabricate dintr-o membrana care permite trecerea vaporilor de apa, dar impiedica transferul substantelor nedorite, precum mirosurile si impuritatile. Aerul proaspat este separat de aerul evacuat si nu il amesteca.
Care sunt principalele avantaje ale schimbatoarelor de caldura cu recuperare de umiditate de la Atrea
Unul dintre cele mai importante elemente, la fel ca in cazul unui sistem de ventilatie cu recuperare de caldura traditional, este faptul ca aerul statut sau poluat este inlocuit cu aer proaspat din exterior.
Instalarea unui astfel de sistem este simpla. In cazul in care montarea nu se face din faza de constructie, ci se inlocuieste un aparat deja existent, inlocuirea are loc fara o interventie mecanica in timpul proiectarii dispozitivului, iar aparatul original putand fi returnat in orice moment catre producator. Prin urmare, in acest caz nu avem nevoie de un echipament suplimentar, costurile de instalare fiind astfel reduse.
Intreaga instalatie este realizata de un tehnician instruit in cadrul echipei de service Atrea, inclusiv configuratia necesara a unitatii pentru un nou tip de schimbator.
Un alt lucru important este economia de energie. Folosind un flux de recuperare a caldurii de tip entalpic, umiditatea relativa din interior creste in timpul ventilatiei si, in acelasi timp, este posibila operarea fara activarea protectiei impotriva inghetului pana la -15°C. Astfel, se reduc costurile de exploatare ale intregului sistem de ventilatie.
Pe scurt, sistemele Atrea asigura aer prospat in intrega cladire, recupereaza caldura, dar si umiditatea din aerul evacuat pentru a maximiza confortul si eficienta. In plus, incalzeste sau raceste aerul proaspat introdus pentru a mari confortul si pentru a micsora sarcina asupra instalatiei de aer conditionat.