Cum se utilizeaza familiile de produse Hoval in modelele 3D
De ce reprezinta viitorul pentru planificarea investitiilor HVAC si pentru implementare?
Ce este MEP in BIM?
BIM (Building Information Modeling) este un instrument puternic, care ajuta inginerii din mai multe industrii sa imbunatateasca modul in care proiecteaza, construiesc si opereaza cladirile si infrastructura. Datorita faptului ca procesul de proiectare este unul multidisciplinar, solutiile BIM ajuta in lucrul mai eficient la proiectarea HVAC, renovarea cladirilor si alte proiecte de constructii. Modelarea 3D incorporeaza practici durabile si minimizeaza cu un efort mai redus erorile costisitoare. In segmentul HVAC, BIM este utilizat in disciplinele mecanice, electrice si sanitare (MEP) pentru a asigura un nivel inalt de detaliere si o coordonare usoara pentru partile participante la proiect.
In prezent, BIM modeleaza deja viitorul industriei de constructii. Valoarea datelor digitale este o componenta cheie pentru zilele noastre si chiar mai mult pentru generatiile viitoare. Toate partile implicate intr-un proiect, de la proiectare, constructie si intretinere, pot lucra si incarca date in acelasi proiect care creeaza rapid un model fidel al cladirii, inclusiv pentru echipamentele HVAC. O astfel de abordare colaborativa si rapida este viziunea ideala pentru viitor si o parte a industriei 4.0.
Care sunt avantajele si principalele caracteristici ale BIM?
BIM ajuta echipele implicate in proiect sa exploreze designul inainte de a efectua constructia propriu zisa pentru a verifica toti parametrii intr-un model 3D foarte realist. Datorita unui model virtual partajat, este mai usor pentru arhitectii, inginerii si specialistii in constructii sa ia decizii in legatura cu amplasarea echipamentului de incalzire si conectarea acestuia cu componentele MEP. Software-ul permite obtinerea vizualizarii realiste si verificarea impactului constructiei si functionarii instalatiei impreuna cu echipa proiectului. Partajarea virtuala a muncii si un proiect centralizat pot ajuta la economisirea de timp, efort si la reducerea costurilor.
Solutia pentru colaborare include 4 caracteristici principale:
♦ Design Integrat
BIM permite optimizarea procesului de proiectare. Utilizand un singur model imbunatatiti comunicarea intentiei de proiectare, chiar inainte de inceperea constructiei. Designul integrat elimina erorile de coordonare si imbunatateste documentatia.
♦ Analiza
Prin analiza rapida si corecta se pot efectua simulari si detecta inferentele mai devreme in procesul de proiectare. BIM permite utilizarea datelor de analiza energetica conceptuala pentru calculele ingineresti. Pur si simplu ajuta la intelegerea design-ului inainte de a fi construit.
♦ Documentatie
Pentru a intruni mai usor cerintele privind eficienta cladirilor, se pot proiecta, modela si documenta sistemele de constructie in contextul unui model complet de informatie privind cladirile (BIM). Acesta acopera componentele structurale si arhitecturale, inclusiv datele de analiza conceptuala pentru a efectua calculele necesare.
♦ Fabricatie
Se poate proiecta un model de sisteme MEP, inclusiv continut HVAC concret. Acum este usoara convertirea modelelor de proiectare in modele detaliate de fabricare care sunt gata pentru instalare si punere in functiune.
De ce ar realiza cineva trecerea de la 2D la 3D?
Pentru ca...
- numerosi clienti publici sau privati solicita deja modele 3D, iar software-ul permite vizualizarea atat modele 3D, cat si comutarea pe varianta 2D
- coordonarea si acuratetea documentelor este imbunatatita, in special atunci cand alte parti implicate si discipline diferite folosesc 3D
- este foarte util si placut sa puteti obtine o vedere in sectiune oriunde in cladire si sa vedeti ca plafoanele, grinzile, imbinarile barelor, tevile si conductele se potrivesc in spatiul necesar
- deoarece desenele 2D sunt generate dintr-un model 3D si toate planurile si sectiunile sunt sincronizate
- grafica de prezentare de inalta calitate devine un produs secundar gratuit ce poate fi folosit ca material promotional in prezentarile pentru investitori
- eficienta in proiectare si documentatie poate fi marita prin adaugarea unor etape automatizate. Suplimentele pot ajuta, de asemenea, la analiza structurala, precum si la estimarea costurilor.
BIM permite proiectarea sistemelor complexe de instalatii pentru a prezenta proiectul si modelele de instalatii cu continut de design mecanic. Se pot simula sarcini preliminare de incalzire si racire si folosi diverse unelte pentru dimensionarea conductelor si tevilor. Modelarea 3D pentru instalatii permite crearea sistemelor HVAC cu proiectarea fluxului de aer si a zonelor mecanice.
STP, RFA si formatul 2D din login-ul Hoval sunt gratuite si pot fi utilizati imediat. Fisiere RFA vin insotite de fisere TXT si XLS care sunt importante pentru modificarea parametrilor si importarea acestora inapoi. Fisiere Hoval 3D sunt incarcate cu metadate extinse, inclusiv marime, puteri, eficiente, dimensiuni, locuri libere si kituri de instalare.
Cautati fisiere BIM gata de a fi utilizate? Le gasiti aici!
In cazul in care doriti sa aflati mai multe despre produsele Hoval, faceti clic pe pozele prezentate mai jos sau cereti oferta de pret ori alte informatii de la persoana de contact a firmei Hoval Srl, folosind butonul corespunzator.