Timpul petrecut in spatiile inchise iti poate afecta sanatatea

Noul sondaj YouGov realizat pentru Grupul VELUX dezvaluie riscurile "Generatiei Indoor"

Casele noastre ar trebui sa contina avertismente si etichete despre sanatate? Un nou sondaj publicat demonstreaza ca publicul larg nu cunoaste riscurile semnificative asupra sanatatii generate de petrecerea unui timp indelungat in interiorul caselor nesanatoase.

In medie, oamenii petrec 90% din timp in spatii inchise (WHO Europe 2013 report, US Environmental Protection Agency), dar de cele mai multe ori riscurile asociate acestor medii raman necunoscute. Asa numita "Generatie Indoor" a fost analizata intr-un nou studiu realizat de YouGov pentru Grupul VELUX, in cadrul caruia 16.000 de respondenti din 14 tari din Europa si America de Nord au fost intrebati despre perceptiile lor asupra vietii petrecute in spatiile interioare.

In primul rand, oamenii tind sa creada ca petrec mai putin timp in interior decat se intampla in realitate. Perceptia tuturor celor chestionati a fost ca 82% dintre respondenti cred ca petrec mai putin de 21 de ore in interior in fiecare zi, 62% dintre ei fiind convinsi ca petrec mai putin de 18 ore. Cifra reala arata ca oamenii ajung sa petreaca 90% din timp, mai mult de 21 de ore in spatiile inchise.

Desi poluarea urbana este o problema pentru multi dintre respondenti, doar 77% nu sunt constienti ca, in realitate, aerul din interior poate fi de pana la cinci ori mai poluat decat aerul din exterior (EPA, Arhus University, CBST), iar dormitoarele copiilor sunt cele mai poluate incaperi din intreaga casa (Danish Building Research Institute/Danish Eco Council/University of Copenhagen).

Efectele Indoor Living
Efectele Indoor Living


"Stim instinctiv ca petrecerea atator ore in locuri inchise nu este buna pentru noi", afirma Peter Foldbjerg, managerul departamentului "Daylight Energy and Indoor Climate" din cadrul VELUX. "Potrivit cercetarilor, a trai in locuinte umede, in care exista mucegai, duce la cresterea riscului de a dezvolta astm cu 40% (IBP Fraunhofer) si ne face vulnerabili la dezvoltarea si altor afectiuni."

Activitatile de zi cu zi, cum ar fi gatitul, curatenia, dusul, aprinderea lumanarilor, uscarea hainelor in interior - chiar si somnul si respiratia, toate acestea contribuie la aerul poluat din interior, care de-a lungul timpului poate provoca dezvoltarea bolilor. Intr-adevar, un fapt este cert - mai multi copii vor suferi de astm sau alergii in urmatorii ani, daca nu se actioneaza in imbunatatirea proiectarii locuintelor si a cladirilor publice. Aceasta poate remedia problema cu care ne confruntam in prezent - poluarea interioara si media orelor petrecute de Generatia Indoor in spatiile inchise.

10 lucruri ce polueaza aerul din locuinta
10 lucruri ce polueaza aerul din locuinta


Foldbjerg continua: "Din cauza stresului si presiunii vietii moderne, suntem cu totii apartenenti ai Generatiei Indoor si trebuie sa intelegem implicatiile acesteia asupra sanatatii si bunastarii noastre, fie ca ne referim atat la timpul petrecut in interior, cat si la cel in exterior, unde aerul este poluat."

"Suntem o societate conectata permanent, 24/7, iar acest lucru ne-a deconectat de la ritmurile obisnuite ale naturii - ritmul nostru circadian, un termen neurofiziologic pentru ceasul nostru biologic, care ne anticipeaza si adapteaza fiziologia la diferitele faze ale zilei, de la somn, pana la trezire. Toate acestea afecteaza calitatea somnului si sanatatea generala."

"Din fericire, exista o multime de masuri cu ajutorul carora casa ta poate fi transformata intr-un loc cu mult aer proaspat si cu un climat mai sanatos pentru intreaga familie. Doar prin deschiderea ferestrelor de trei pana la patru ori pe zi, evitarea arderii excesive a lumanarilor, prin uscarea hainelor in mediul exterior ori de cate ori este posibil (sau prin deschiderea unei ferestre daca uscarea interioara este o necesitate), pana la pastrarea usilor inchise la baie, ventilarea din exterior si reducerea utilizarii produselor de curatare pe baza de substante chimice, toate aceste sfaturi va pot ajuta in reducerea nivelului poluantilor prezenti in locuinta."


Pentru a ilustra aceste riscuri, grupul VELUX lanseaza un film despre "Generatia Indoor". Filmul ii conduce pe spectatori intr-o istorie a vietii in spatiile inchise, care au devenit intunecate, izolate si care prezinta de multe ori procentaje nesanatoase de umiditate, bacterii si poluanti chimici prezenti in aer. Rezultatul este ca ne luptam din ce in ce mai mult cu tuse, raceli si alte boli respiratorii, tulburari de somn, lipsa de energie, stare de spirit precara, o concentrare slaba, dar si alte afectiuni. Insa, in final, totul depinde de noi cum decidem sa incheiem povestea. Urmariti aici pentru a afla mai multe: https://www.velux.ro/indoorgeneration.



Materialul video produs de Grupul VELUX in colaborare cu agentia de creatie & Co a fost filmat in Regatul Unit si Danemarca si in regia lui Martin de Thurah, regizor premiat de-a lungul timpului. Acesta explica: "Angajarea oamenilor la nivel global implica perspective universale. Sunt incantat ca am putut face parte din aceasta poveste importanta si sper ca filmul va implica oamenii in acest subiect, dar mai ales ii va face sa actioneze in aceasta privinta."

Este timpul sa regandim modul in care traim in spatiile inchise si sa ne asiguram ca facem toate eforturile pentru ca mediul in care traim sa devina unul sanatos.

Iata sase pasi simpli pentru a face aerul din locuinta mai sanatos:
  • deschideti ferestrele de trei pana la patru ori pe zi pentru a permite ca aer curat sa patrunda in incaperi
  • mentineti inchise usile in baie si porniti ventilatorul de aspiratie sau deschideti o fereastra atunci cand faceti dus
  • porniti ventilatorul hotei atunci cand gatiti si deschideti geamurile
  • nu ardeti lumanari
  • uscati hainele in mediul exterior
  • faceti curatenie regulate.

De ce avem nevoie de lumina naturala in incaperile interioare
De ce avem nevoie de lumina naturala in incaperile interioare



In cazul in care doriti sa aflati mai multe despre produsele VELUX, faceti clic pe pozele prezentate mai jos sau cereti oferta de pret ori alte informatii de la persoana de contact a firmei VELUX Romania Srl sau faceti clic pe butonul Cerere de informatii.
Produse mentionate in articol
GGLS - Fereastra de mansarda 3 in 1 GGL 306640 - Fereastra de mansarda Premium, pentru evacuarea fumului GLU 0051 - Fereastra de mansarda Standard, din poliuretan, cu operare de sus GZL 1051 - Fereastra de mansarda Standard, din lemn, cu operare de sus
 
Ferestre de mansarda VELUX
33 produse

VELUX produce ferestre de mansarda de calitate superioara de mai bine de 75 de ani. Caracteristicile produselor va ajuta sa va bucurati de multa lumina naturala, aer proaspat si privelisti minunate. VELUX ofera si solutii automatizate. Incepand din anul 2018, ferestrele VELUX au facut pasul in era digitala. Kitul de control climatic VELUX Active este unicul produs de pe piata care opereaza automat ferestrele si rulourile VELUX INTEGRA®, pe baza unor senzori de temperatura, umiditate si dioxid de carbon. In plus, kitul vine cu o aplicatie pentru telefoane inteligente care iti permite sa vezi si sa controlezi permanent statusul climatului interior din mansarda ta.

33 produse
Brosura
Specificatii
CAD
BIM
Vezi detalii
Card produs
MSU - Rulou parasolar pentru noua generatie de ferestre pentru acoperis terasa cu protectie din sticla DSU - Rulou opac pentru noua generatie de ferestre pentru acoperis terasa ZIU - Plasa impotriva insectelor pentru noua generatie de ferestre pentru acoperis terasa FMG - Rulou plisat electric pentru ferestre pentru acoperis tip terasa
 
Rulouri decorative si parasolare VELUX
19 produse

Accesorizati fereastra VELUX cu rulourile VELUX pentru controlul luminii si al caldurii si cu o plasa impotriva insectelor. Noua colectie de culori si modele, cu materiale opace sau transparente este acum la dispozitia ta. Alege dintre rulourile exterioare parasolare si din gama de rulouri interioare - cu actionare manuala, electrica sau cu motor solar. Beneficii: control al caldurii, control al luminii, filtrare a luminii, protectie impotriva insectelor.

19 produse
Brosura
Specificatii
Vezi detalii
Card produs
TWF / TWR - Tunel solar pentru acoperis inclinat TCR / TCF - Tuneluri solare pentru acoperis terasa
 
Tuneluri solare VELUX
2 produse

Tunelul solar VELUX este produsul care aduce lumina in cele mai indeparate colturi ale casei. Are un profil exterior similar unei ferestre de mansarda, un tub puternic reflectorizant, rigid sau flexibil, si o aplica eleganta la interior. Pe cat de simplu, pe atat de inovativ.

2 produse
Brosura
Specificatii
CAD
BIM
Vezi detalii
Card produs
CFU, CVU, ISU 1093 - Ferestre VELUX pentru acoperis terasa cu protectie din sticla curbata CFU, CVU, ISU 2093 - Ferestre VELUX pentru acoperis terasa cu protectie din sticla plata CFJ, CVJ, ISJ - Luminator pentru acoperis terasa CFP, CVP, ISD - Fereastra VELUX cu cupola acrilica pentru acoperis terasa
 
Ferestre pentru acoperis terasa VELUX
7 produse

Ferestrele pentru acoperis terasa pot schimba semnificativ aspectul unei incaperi. Sunt cea mai rapida modalitate de iluminare naturala si ventilatie, creand acel sentiment de deschidere a spatiilor de sub acoperis si avand un impact vizual spectaculos. Gama de solutii VELUX pentru acoperis terasa include fereastra cu actionare electrica, fereastra cu operare manuala cu ajutorul unei tije telescopice (ambele variante se pot deschide) si fereastra fixa, care nu se deschide.

7 produse
Brosura
Specificatii
CAD
BIM
Vezi detalii
Card produs
Constructii

Fereastra, izolatie, caramida, adeziv, ...

Instalatii mecanice

Cazan, ventilator, baterie sanitara, ...

Instalatii electrice

Intreruptor, releu, camera video, cablaj, ...

Echipamente

Mobilier urban, stivuitor, mobila de birou, ...

Unelte

Software CAD, aparat de masurat, utilaj, ...