Ultimele luni au fost dificile la nivel mondial din cauza pandemiei de COVID-19. Chiar si astazi, autoritatile recomanda igiena riguroasa si distantarea sociala pentru a diminua raspandirea virusului SARS-CoV-2. Dar care este riscul de a contracta o infectie la interior? Aceasta este o intrebare care nu ii ingrijoreaza doar pe cei care utilizeaza transportul public sau pe proprietarii de restaurante. Proprietarii de locuinte se intreaba, de asemenea, daca ventilatia rezidentiala raspandeste virusul SARS-CoV-2.
Hoval s-a documentat pentru a ii ajuta pe proprietarii echipamentelor de ventilatie rezidentiala, cat si pe cei care iau in considerare o investitie in aceasta directie. Raspunsurile obtinute de la specialistul in ventilatie rezidentiala, Nimon Islami, creeaza mai multa claritate si contracareaza prejudecatile si incertitudinile.
Domnule Islami, pericolul pe care il prezinta virusul SARS-CoV-2 pentru sanatatea oamenilor inca nu a trecut. Este o realitate faptul ca interioarele in care oamenii se reunesc prezinta potential crescut de infectare. Este un risc similar si acasa?
Acestea apar atunci cand tusim sau stranutam si sunt dovedite a fi principalul purtator al virusului. O proportie mica se datoreaza si infectiilor de pe suprafetele de contact.
Prin urmare, o mare proportie este transmisa prin aer. Cum te poti proteja impotriva virusului atunci cand esti intr-o incapere?
Nu exista protectie 100%. Igiena este desigur importanta. Cu toate acestea, virusurile SARS-CoV-2 sunt probabil continute mai ales in picaturi si aerosoli. Picaturi mai mari - cum ar fi din tuse sau stranut - pot fi evitate folosind echipament adecvat. Aerosolii, pe de alta parte, sunt particule minuscule suspendate care sunt imprastiate prin vorbire sau respiratie. Ne aflam permanent in contactul cu aerul, dar factorul decisiv este durata de trecere a acestor particule prin aerul inconjurator. Cu toate acestea, virusurile SARS-CoV-2 sunt probabil continute mai ales in picaturi si aerosoli.
Nu exista deloc protectie impotriva acestor aerosoli?
Ba da, avioanele, de exemplu, sunt echipate cu un filtru Hepa - un filtru de aer de inalta eficienta. Acesta filtreaza particulele chiar si cu o dimensiune de 0,01 microni. Aceste filtre elimina 99,97% din particule din aer, dupa cum a explicat recent un cunoscut producator de aeronave europene.
Si asta inseamna ca suntem expusi la virus in propria locuinta?
Trebuie sa puneti asta in perspectiva. Particulele mai mari sau picaturile de stranut au dimensiunea de 10 microni. Exista dispozitive de purificare a aerului care filtreaza aceste picaturi in mod eficient. In schimb, dimensiunea aerosolilor este microscopica. Cu toate acestea, sistemul de ventilatie confort Hoval HomeVent are filtre performante, care pot filtra pana la 95% din particulele din aerul din incapere, cu o dimensiune de pana la 0,4 microni.
Deci sistemele de ventilatie rezidentiala nu pot fi numite o centrifuga de virusuri, care distribuie aerosoli potential contaminati prin circulatia aerului in casa?
Mai degraba nu. De asemenea, autoritatile din domeniul medical au observat ca nu exista un risc crescut intr-o cladire cu ventilatie mecanica. Ventilatia rezidentiala nu poate oferi protectie absoluta impotriva SARS-CoV-2, ceea ce este foarte important de spus. Dar poate ajuta la minimizarea riscului de infectie in interior. Acest lucru este posibil prin filtrarea foarte eficienta si mai ales prin recuperarea umiditatii.
Ce legatura are umiditatea?
Umiditatea de 40% si mai mult poate preveni infectiile respiratorii. Exista dovezi in acest sens. In mod ideal, umiditatea aerului din interior este cuprinsa intre 40 si 60%. O petitie recenta a profesionistilor din domeniul medical, de exemplu, impune OMS sa aiba o umiditate obligatorie de cel putin 40% in toate cladirile publice. Pentru a va asigura ca beneficiati de protectie, de exemplu, aveti nevoie de ventilatie rezidentiala cu recuperare integrata a umiditatii, numita si entalpie.
Atunci putem reduce, cel putin, riscul de infectie cu ajutorul ventilatiei rezidentiale?
Da, consideram ca este posibil - pe baza tuturor faptelor disponibile la ora actuala. Chiar daca - asa cum am spus - nu poate exista o protectie absoluta. Cu toate acestea, un aer interior sanatos nu este numai bun numai pentru confort, ci asigura, de asemenea, o mai buna sanatate a locatarilor prin filtrarea particulelor si umiditatea optima a aerului mentionata anterior.
Pentru case si apartamente unifamiliale, Hoval recomanda o ventilatie rezidentiala din gama Hoval HomeVent. Automatizarea cu control online asigura un climat interior placut in permanenta. Dispozitivele sunt echipate cu recuperare de caldura si umiditate, elimina mirosurile neplacute, filtreaza alergenii si picaturile de pana la 0,4 microni din aer si mentin aerul din locuinta constant proaspat si curat.
Trei motive pentru care ventilatia rezidentiala este sigura:
- Datorita recuperarii umiditatii, Hoval HomeVent asigura umiditatea optima a aerului, ceea ce reduce riscul de infectie.
- Hoval HomeVent filtreaza pana la 95% din toate particulele cu o dimensiune de pana la 0,4 microni din aer. Picaturile contaminate cu virusul SARS-CoV-2 au dimensiunea de 10 microni.
- Ventilatia rezidentiala, cum ar fi Hoval HomeVent garanteaza o furnizare permanenta de aer proaspat, ceea ce inseamna ca aerul este schimbat in interior si orice aerosoli contaminati cu virusul SARS-COV 2 nu sunt cantonati.