Ventilatia rezidentiala Hoval in scoli

Ventilatia rezidentiala Hoval in scoli

Un instrument vital pentru a reduce riscul de a contracta COVID-19

Parintii si familiile elevilor s-au luptat, inca de la inceputul pandemiei, cu alegerea intre continuarea invatarii la distanta si trimiterea copiilor la scoala in conditii nesigure. Preocuparile lor includ intreruperea educatiei copiilor, incapacitatea de a asigura ingrijirea acestora si dificultatea de a lucra productiv in conditii de invatarea la distanta, precum si teama de a aduce SARS-CoV-2 in gospodarie, punand membrii mai vulnerabili ai familiei in pericol.

Cand scolile s-au mutat in sistem online in timpul pandemiei, in plus fata de riscurile directe pentru sanatate, multi studenti si elevi nu au mai beneficiat de acces la resurse de viata valoroase, inclusiv servicii de sanatate mintala, asistenta alimentara, resurse medicale, spatii sigure, departe de violenta domestica, si interactiune sociala valoroasa cu colegii. Pierderea acestor servicii afecteaza disproportionat elevii cu dizabilitati si elevii din comunitatile cu venituri mici.

Oamenii emit dioxid de carbon si alti bioefluenti, dar impactul emisiilor umane asupra calitatii aerului interior este inca slab inteles.

Ventilatia este o componenta esentiala in ceea ce priveste mentinerea unui climat interior sanatos si o strategie importanta de prevenire a COVID-19 pentru universitati, scoli si gradinite. Desi purtarea mastilor ajuta la prevenirea patrunderii particulelor de virus in aerul ambiental, o buna ventilatie este insa un alt pas care poate reduce numarul de particule de virus din aer. Impreuna cu alte actiuni preventive, ventilatia poate reduce in mod semnificativ, probabilitatea raspandirii bolii COVID-19. Mai jos sunt modalitati prin care puteti imbunatati ventilatia in scoala dumneavoastra sau in programul de ingrijire a copilului, fie intr-o cladire de dimensiuni mari, fie intr-o casa.

Ultimele recomandari oficiale pentru scoli in contextul pandemiei de COVID-19

Razvan Chereches, profesor si cercetator la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj, unde conduce departamentul de sanatate publica, atrage atentia, conform publicatiei EduPedu, ca “Ministerul Educatiei trebuie sa dezvolte un plan ca scolile sa poata functiona on-site cat mai mult”. Pentru a-i aduce pe copii si profesori fizic la scoala pentru cat mai mult timp posibil, in conditii de pandemie, profesorul de sanatate publica spune ca Ministerul Educatiei trebuie sa utileze sisteme de ventilatie cu schimb mare de aer in clase.

Federatia Internationala a Societatilor de Cruce Rosie si Semiluna Rosie (IFRC), UNICEF si Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) au emis ghiduri pentru a proteja copiii si scolile de transmiterea virusului SARS-CoV-2, astfel in cazul in care scolile raman deschise si pentru a se asigura ca copiii si familiile lor raman protejati si informati, indrumarile solicita, printre altele, cresterea fluxului de aer si ventilatie.

Centrul din SUA pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC) a oferit indrumari pentru invatarea in siguranta din scoli, recomandand o abordare stratificata, cu mai multe masuri de imbunatatire a sanatatii publice. In plus, fata de programele de testare si potentialul de vaccinare, masurile de atenuare a raspandirii COVID-19 includ utilizarea mastilor, distantarea fizica, spalarea mainilor, urmarirea contactelor, igienizarea suprafetelor comune si utilizarea instalatiilor de ventilatie rezidentiala.

Imbunatatirile in ceea ce priveste ventilatia interioara a spatiilor destinate invatarii pot contribui la reducerea riscului de transmitere a SARS-CoV-2 si a altor boli infectioase, la imbunatatirea sanatatii generale si a capacitatii de invatare a elevilor.

Pe 7 mai 2021, CDC a evidentiat rolul important al transmisiei de aerosoli SARS-CoV-2 in pandemie, ceea ce subliniaza in continuare necesitatea imbunatatirilor calitatii aerului pentru a reduce raspandirea COVID-19.

Pe masura ce continua sa apara noi variante potential mai transmisibile ale SARS-CoV-2, imbunatatirea calitatii aerului interior devine cruciala pentru reducerea transmisiei.

Ce pot face administratorii unitatilor de invatamant pentru a gestiona riscul de raspandire a SARS-CoV-2

Ventilatia rezidentiala Hoval in scoli
Ventilatia rezidentiala Hoval in scoli

Administratorii scolilor si factorii de decizie ar trebui sa imbunatateasca acum ventilatia scolii, in vederea inceperii noului an scolar, pentru a asigura aportul de aer proaspat si filtrarea acestuia, pentru a permite desfasurarea cursurilor in conditii de siguranta sporita. In scolile cu ventilatie mecanica, inginerii proiectanti ar trebui sa vizeze maximizarea aportului de aer proaspat si sa sporeasca filtrarea in sistemul HVAC prin utilizarea celor mai eficiente filtre pe care sistemul le poate gestiona – conform CDC, filtre cu coeficient MERV (valori minime de raportare a eficientei) 13, daca este posibil. De asemenea, este recomandata comutarea ventilatiei de la „automat” la „pornit”, astfel incat ehipamentul de ventilatie rezidentiala sa functioneze continuu. Pentru scolile cu ventilatie naturala, deschiderea ferestrelor poate ajuta atunci cand este combinata cu orientarea ventilatoarelor catre ferestre pentru a directiona fluxul de aer; cu toate acestea, CDC avertizeaza ca, acest lucru singur nu va garanta o aerisire suficienta pentru a atenua riscul de raspandire a SARS-CoV-2.

Ventilatia rezidentiala poate fi un instrument mai eficient de atenuare a riscului de raspandire a virusurilor decat mastile de calitate slaba sau care nu au dimensiunea adecvata pentru copii si, in combinatie cu alte masuri de protectie (de exemplu, distantarea fizica si igienizarea spatiilor comune), poate reduce semnificativ probabilitatea de infectare cu SARS-CoV-2.

Pe langa ventilatia mecanica, ventilatia naturala (de exemplu, deschiderea ferestrelor) poate asigura schimbul de aer care reduce riscul de infectie. Un studiu privind transmiterea prin aerosoli a SARS-CoV-2 in ascensoare a constatat ca timpul pentru ca numarul particulelor de aerosoli sa scada de 100 de ori in timpul functionarii normale a fost redus cu un factor de 3 pana la 9 cand usile liftului erau deschise. (van Rijn C, Somsen GA, Hofstra L, et al. Reducing aerosol transmission of SARS-CoV-2 in hospital elevators. Indoor Air. 2020;30(6):1065-1066)

Un alt studiu de modelare a constatat ca o persoana infectata care vorbeste 1 ora intr-o camera slab ventilata ar putea duce la niveluri de risc de infectie de la 10% la 20%, dar acest risc ar fi redus cu un factor de cel putin 3 daca sistemul de ventilatie ar fi crescut la 10 schimburi de aer pe ora. (de Oliveira PM, Mesquita LCC, Gkantonas S, Giusti A, Mastorakos E. Evolution of spray and aerosol from respiratory releases: theoretical estimates for insight on viral transmission. Proc Math Phys Eng Sci. 2021;477(2245):20200584.)

Conform recomandarilor CDC, pentru a reimprospata aerul din spatiile ocupate in scopul reducerii contaminarii cu virusul SARS-CoV-2, un sistem de ventilatie rezidentiala ar trebui sa functioneze timp de 2 ore inainte ca cladirea sa fie ocupata. Pentru sistemele HVAC simple controlate de un termostat, comanda ventilatorului ar trebui sa fie comutata de la „auto” la „pornit” pentru a asigura filtrarea si distributia continua a aerului. Filtrele de aer trebuie sa fie dimensionate corespunzator, instalate si inlocuite de catre specialisti.

In ceea ce priveste filtrarea, ASHRAE (o societate globala, fondata in 1894,  care promoveaza bunastarea umana prin tehnologii durabile pentru mediul construit) recomanda selectarea unui nivel de filtrare care sa fie maximizat pentru capacitatile echipamentelor, asigurand in acelasi timp caderea de presiune este mai mica decat capacitatea ventilatorului. Nivelurile de filtrare sunt clasificate ca valori minime de raportare a eficientei sau MERV. In contextul pandemiei de COVID-19, ar trebui sa se utilizeze filtre minim MERV 13, daca echipamentul permite.

Sistemul de ventilatie rezidentiala HomeVent® Comfort – un aliat in lupta scolilor cu pandemia de COVID-19

Ventilatia rezidentiala Hoval in scoli
Ventilatia rezidentiala Hoval in scoli

Cu sistemul de ventilatie rezidentiala HomeVent® Comfort, aerul proaspat filtrat este incalzit si umidificat in conformitate cu cerintele energetice din aerul extras.

Echipamentul de ventilatie rezidentiala de la Hoval utilizeaza pentru aerul introdus filtre F7 (clasa MERV 13, recomandata de catre CDC pentru a reduce riscul de contaminare cu SARS-CoV-2) la care se poate adauga suplimentar un filtru cu carbon activ, iar pentru aerul extras, filtre G4. Filtrul de tip panou plisat F7 este proiectat pentru utilizare in sistemele HVAC, oferind performante superioare si o eficienta energetica mai mare decat filtrele standard. Acest tip de filtru pentru aerul introdus, EN779 F7, este alcatuit din materiale filtrante sintetice plisate, care sunt laminate pe o retea metalica expandata.

In consecinta, elevii si studentii se pot asigura, datorita sistemului de ventilatie rezidentiala HomeVent, ca aerul pe care il respira in salile de clasa este intotdeauna curat, fara polen, bacterii si virusuri si contine nivelul ideal de umiditate. Pentru administratori, este deosebit de util de mentionat ca toate unitatile de ventilatie HomeVent®Comfort economisesc mai multa energie decat folosesc si asigura un climat confortabil constant in scoli.

Sistemul de ventilatie HomeVent®Comfort evacueaza intr-un mod foarte silentios aerul uzat de la interior si furnizeaza constant aer proaspat, filtrat. Atunci cand este necesar, caldura si umiditatea din aerul interior nu sunt pierdute, ci sunt transferate aerului proaspat printr-un schimbator de caldura rotativ. Conceptul de functionare brevetat al sistemului de ventilatie HomeVent® imbunatateste semnificativ echilibrul energetic al fiecarei cladiri. Prin recuperarea energiei termice existente in umiditate, seria HomeVent® atinge un randament de recuperare a caldurii de pana la 130%, in timp ce sistemele conventionale ating un maximum de 90%.

Cu recuperarea caldurii si a umiditatii, unitatile HomeVent® nu mai au nevoie de protectie anti-inghet, eliminand necesitatea de preincalzire electrica intensa. In plus, in timpul iernii, aerul ambiental devine uscat. Aerul uscat nu este doar neplacut – ci ofera, de asemenea, conditiile ideale pentru virusuri. Cu un nivel ridicat de recuperare a umiditatii (pana la 90%), ventilatia Hoval HomeVent® asigura o reducere semnificativa a riscului de aparitie a infectiilor respiratorii.

HomeVent® asigura permanent furnizarea de aer proaspat in salile de clasa

Ventilatia rezidentiala Hoval in scoli
Ventilatia rezidentiala Hoval in scoli
  • Virusurile si bacteriile sunt eliminate rapid
  • Operarea deosebit de silentioasa permite invatarea netulburata
  • Recuperarea integrata a umiditatii pastreaza membranele mucoaselor umede
  • Recuperarea integrata a caldurii economiseste costurile cu incalzirea.
Produse mentionate in articol
Sistem de ventilatie rezidentiala HomeVent®
 
Sistem de ventilatie rezidentiala HomeVent®

Sistem de ventilatie rezidentiala HomeVent® cu recuperare de caldura si controlul umiditatii - solutia inovatoare pentru locuinte si birouri care garanteaza aer proaspat pentru toate cerintele, complet automat si fara curenti de aer. Beneficiati de cel mai inalt nivel de confort in ceea ce priveste climatul interior din casa. Praful, alergenii, zgomotul si insectele stau departe de locuinta. Aerul poluat si mirosurile sunt eliminate din casa mult mai eficient prin sistemul de ventilatie rezidentiala comparativ cu deschiderea ferestrelor. In plus, sistemul utilizeaza in mod eficient caldura care altfel s-ar pierde prin deschiderea ferestrelor.

Brosura
Specificatii
Vezi detalii
Card produs
Stiri conexe
Raspandeste ventilatia rezidentiala virusul SARS-CoV-2?
Raspandeste ventilatia rezidentiala virusul SARS-CoV-2?
Ultimele luni au fost dificile la nivel mondial din cauza pandemiei de COVID-19. Chiar si astazi, autoritatile recomanda igiena riguroasa si distantarea sociala pentru a diminua raspandirea virusului SARS-CoV-2. Dar care este riscul de a contracta o infectie la interior? Aceasta este o intrebare care nu ii ingrijoreaza doar pe cei care utilizeaza transportul public sau pe proprietarii de restaurante. Proprietarii de locuinte se intreaba, de asemenea, daca ventilatia rezidentiala raspandeste virusul SARS-CoV-2.
Raspandeste ventilatia rezidentiala virusul SARS-CoV-2?
Categorii
Sistem de ventilatie cu recuperare de caldura
Sistem de ventilatie cu recuperare de caldura
Tehnologie de ventilatie
Tehnologie de ventilatie
Instalatii mecanice
Instalatii mecanice
Constructii

Fereastra, izolatie, caramida, adeziv, ...

Instalatii mecanice

Cazan, ventilator, baterie sanitara, ...

Instalatii electrice

Intreruptor, releu, camera video, cablaj, ...

Echipamente

Mobilier urban, stivuitor, mobila de birou, ...

Unelte

Software CAD, aparat de masurat, utilaj, ...