In contextul intensificarii masurilor de siguranta seismica, a fost publicata, de MDLPA, cea de-a doua redactare a Normei P100-1/2025, cu actualizari esentiale care vizeaza si proiectarea rafturilor metalice de depozitare. Activitatea de revizuire a Codului de proiectare seismica P100-1 constituie unul dintre principalele demersuri in procesul de implementare a strategiei nationale pentru reducerea riscului seismic aprobata prin HG nr. 1442/2022, referitoare la modificarile cadrului legislativ si normativ, si au ca scop cresterea nivelului de siguranta a cladirilor si componentelor nestructurale aferente acestora, CNS din care fac parte si rafturile de otel, prin reducerea susceptibilitatii de avariere la actiunea seismica.
Ce presupune noua norma P100-1/2025 pentru rafturile metalice?
Conform redactarii a doua a Codului de proiectare seismica P100-1/2025: Toate rafturile de otel cu inaltimea mai mare de 3 metri trebuie sa fie proiectate seismic, indiferent de zona seismica in care se afla pe teritoriul Romaniei.
Aceasta reprezinta o schimbare majora fata de Norma P100/2013, in care calculul seismic era prevazut doar pentru anumite zone seismice, in functie de amplasarea geografica. Norma GP128 va fi folosita in continuare pentru proiectarea specifica a elementelor de rafturi.
Aceste schimbari au fost introduse pentru a creste nivelul de siguranta si stabilitate structurala a rafturilor in timpul evenimentelor seismice. Astfel, rafturile trebuie sa fie proiectate pentru a-si pastra stabilitatea locala si generala si sa corespunda cerintelor de performanta seismica specificate in Norma P100-1/2025.
Ce urmeaza?
Reglementarea tehnica “Cod de proiectare seismica - Partea I - Prevederi de proiectare pentru cladiri, indicativ P 100-1/2025” va fi publicata in Monitorul Oficial al Romaniei cu intrare in vigoare la 30 de zile de la data publicarii si va fi postata pe pagina de internet a Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si administratiei la rubrica Dezvoltare teritoriala / Constructii / Reglementari tehnice. Termenul preconizat este pentru sfarsitul lunii martie 2025.
Aceste modificari aduc o noua abordare pentru proiectarea si securitatea rafturilor din otel in Romania, avand un impact semnificativ asupra industriei de depozitare si logistica.
Contactati specialistii Dexion pentru suport si consultanta in proiectarea sistemelor de rafturi conform noilor cerinte seismice. Echipa Dexion este pregatita sa ofere solutii de proiectare care sa asigure siguranta si conformitatea instalatiilor dumneavoastra cu normele actualizate.
Pentru cei interesati de detaliile complete ale normei, documentul este disponibil pentru descarcare mai sus.