Contribuie la tranzitia energetica, permitand panourilor solare existente sa genereze mai multa energie electrica si energie termica
Datorita expertizei sale ca instalator de sisteme de energie regenerabila timp de multi ani, Jan Putman, directorul si dezvoltatorul conceptului, a inceput in 2013 dezvoltarea inovatiei sale: Solar Energy Booster. In 2014, primele teste au fost efectuate cu succes pe un prototip si, datorita subventiilor locale si europene (Climate-KiC), a fost explorata fezabilitatea introducerii pe piata. In 2016, inovatia sa a primit certificatul solar Keymark, principala eticheta de calitate pentru energia solara din Europa.
Cum functioneaza boosterul?
Panourile booster din aluminiu sunt disponibile in diferite dimensiuni. Compatibile cu majoritatea panourilor fotovoltaice (PV), acestea sunt inserate in mod invizibil in partea din spate, utilizand cat mai bine suprafata disponibila a acoperisului.
- Instalarea Solar Energy Booster pe un panou solar il transforma intr-un panou termic fotovoltaic (PV-T), permitand recuperarea energiei termice.
- Conductele sunt incarcate cu Greenway® Neo Solar N, un lichid de transfer termic fabricat de Climalife, care extrage caldura de la panou si o conduce catre un rezervor de stocare, care serveste drept sursa pentru o pompa de caldura.
- Pe masura ce caldura este extrasa, panoul solar se raceste, astfel incat poate produce mai multa energie solara.
″Booster-ul poate scadea temperatura panoului fotovoltaic cu pana la 70 de grade in timpul verii, crescand eficienta electrica cu peste 20%. In timpul iernii, eficienta electrica este practic aceeasi, crescand productia medie a panoului cu 8% pe an″, explica Jan Putman.
Sistemul de stocare termica Solar Energy Booster
Prin conectarea energiei termice si a electricitatii suplimentare produse la o pompa de caldura, o cladire bine izolata poate fi incalzita fara gaz.
″Sunt convins ca o combinatie de sisteme ne poate ajuta sa acceleram tranzitia energetica″. Pornind de la aceasta convingere, Jan Putman a dezvoltat conceptul Solar Energy Booster.
″Avem un produs excelent, iar ideea de a cauta in mod constant noi solutii ne-a permis sa devenim precursori pe piata″.
Sistemul combina 3 tehnologii energetice:
1. Panouri PV-T cu booster
2. Pompa de caldura
3. Sistemul de stocare termica
Energia termica care e colectata de panourile PV-T si furnizata pompei de caldura prin intermediul lichidului de transfer termic Greenway® Neo Solar N este utilizata pentru a produce apa calda menajera si incalzire.
Excesul de energie este transferat intr-un sistem de stocare termica pentru a fi utilizat in cazul unei productii insuficiente.
Greenway® Neo Solar N, cheia intregului proces
″O pompa de caldura poate functiona corect doar daca este alimentata de o temperatura potrivita a sursei, un panou solar poate functiona in mod benefic daca poate fi racit suficient, iar un sistem de stocare termica poate functiona in mod economic daca este ales agentul potrivit, in acest caz, lichidul de transfer termic″, subliniaza Jan Putman.
Initial, a fost utilizat un lichid de transfer termic pe baza de MEG, dar, pe masura ce tot mai multe proiecte sunt realizate cu un sistem de stocare termica in sol, a crescut cererea pentru un agent durabil, pe baza vegetala. ″Din moment ce lucram cu un sistem de stocare termica de acest tip, dorim sa o facem in siguranta si in mod eficient si sa folosim agentii potriviti, asa cum este cazul aici pentru lichidele de transfer termic. In plus, a fost important ca vascozitatea acestuia sa fie cat mai mica posibil″, spune seful Solar Energy Booster.
Michael Van Beek, managerul de vanzari la Climalife, a recomandat utilizarea Greenway® Neo Solar N ca lichid de transfer termic. Biodegradabil si fabricat din 1,3 propandiol din surse vegetale, utilizarea sa reduce riscul de contaminare a solului in cazul unei scurgeri, ceea ce il face ideal pentru aceasta aplicatie.
In plus, nu se degradeaza pana la +200°C. ″Lichidul de transfer termic trebuie sa poata rezista la o anumita temperatura. Vorbim mereu de inghet, dar nu de temperaturi ridicate. Trebuie sa ramana stabil si sa se conformeze utilizarii sale. Greenway® Neo Solar N indeplineste perfect aceste cerinte″, explica Jan Putman.
Tipul sistemului | Apa (l) | Greenway® Neo Solar N |
---|---|---|
PV-T | 20l | 20l |
PV-T + stocare termica | 75l | 75l |
Avantajele sistemului din surse Solar Energy Booster
Acest proces asigura o temperatura ideala a sursei. De fapt, este posibil sa se obtina o temperatura intre 15°C si 30°C vara si intre 5°C si 15°C iarna. ″Graficul de mai jos este cel mai bun exemplu. Incercam sa il reproducem de fiecare data in sistemele noastre″, spune Jan Putman.
Mai jos, putem vedea ca, la o temperatura exterioara de 36°C, temperatura sursei este echilibrata intre 30 si 15 grade. Acest lucru da un COP* de 8.
∗coeficient de performanta
In plus, din punct de vedere economic, daca pompa de caldura este alimentata de o temperatura ideala a sursei, aceasta este folosita mai putin si poate fi inlocuita cu un model mai mic.
Inovatie premiata
In 2017, conceptul lui Jan Putman a primit Premiul Jan Terlouw pentru inovatie, care se acorda anual celui mai sustenabil si inovator antreprenor din estul Olandei.
Conceptul de schimbare de faza a fost cel care a castigat premiul. La temperatura de tranzitie a apei, de exemplu, de la +0°C la -0°C, exista de 10 ori mai multa energie in schimbarea structurii sale (din apa in gheata). Jan lucreaza cu Solar Energy Booster ce va face panoul solar si mai eficient cu Greenway® Neo Solar N. Heatstixx (MCP**) intr-un rezervor ii permite sa aleaga o temperatura de tranzitie diferita, de exemplu de la -15°C la +15°C, pentru a oferi o temperatura de sursa mai mare pentru pompa de caldura. Acest lucru poate imbunatati eficienta pompei de caldura cu 30%.
∗∗material de schimbare de faza
Ce ne rezerva viitorul?
Obiectivul companiei este, acum, de a introduce acest tip de concept energetic pe scara mai larga pe piata. Impreuna, ar trebui sa ne straduim si sa ne asiguram ca panourile fotovoltaice incalzesc intreaga cladire, cu sau fara prezenta soarelui. Tranzitia energetica se accelereaza, iar piata este deschisa la idei inovatoare ca aceasta.
Pana in prezent, Jan Putman s-a concentrat intotdeauna pe inovatia sa, iar acum a venit momentul sa o extinda pentru a transfera cunostintele si expertiza pe care le-a dobandit pe piata prin intermediul unor angrosisti selectati, pastrandu-si in acelasi timp rolul de consultant.
Solar Energy Booster ofera intotdeauna o solutie durabila si se ocupa de intregul proiect, de la asamblare pana la livrare. Compania are trei angajati si apeleaza la serviciile unor consultanti pe teme specifice, cum ar fi siguranta, mediul, subventiile, etc. Compania acopera in prezent teritoriul Olandei, dar doreste sa se extinda dincolo de granitele sale. Directorul lucreaza in prezent cu un consultant pentru a analiza oportunitatile din Belgia, unde trebuie sa se tina cont de standardele, subventiile si reglementarile locale.