Ventilatia rezidentiala face parte din fundatia unei case eficiente din punct de vedere energetic
Atunci cand o casa este proiectata pentru un consum minim, ea trebuie sa fie bine izolata, si astfel se elimina aerisirea traditionala prin deschiderea geamurilor.
Toate casele platesc o penalizare energetica pentru ventilatie, deoarece aerul care se strecoara prin crapaturi trebuie si el incalzit sau racit. O constructie etansa, combinata cu sisteme de ventilatie centralizata, ofera posibilitatea de a preincalzi aerul care intra iarna, transferand caldura din fluxul de aer care iese.
Un schimbator de caldura poate capta intre 70% si 95% din aceasta caldura, pentru a reduce energia necesara pentru a incalzi aerul introdus, un lucru deosebit de valoros in sezonul rece cand deschiderea geamului inseamna ca centrala trebuie sa functioneze mai puternic pentru a aduce aerul introdus la nivelul temperaturii setate din termostat.
Insa, oricat de mare ar fi eficienta unei unitati tip HVAC, ea tot are nevoie sa fie integrata corect intr-un sistem de ventilare. Astfel, mai jos, ATREA a pregatit o lista cu cele mai comune 6 greseli care pot afecta eficienta unui sistem tip HVAC si cum ele pot fi evitate de la bun inceput pentru ca investitia sa fie valorificata.
1. Calculati incorect fluxul de aer
Cantitatea de aer proaspat este calculata in functie de anumiti parametri: suprafata spatiului, numar de ocupanti, destinatie etc.
Daca aceasta nu este bine calculata de la bun inceput, sistemul poate lucra ineficient pompand prea putin sau prea mult aer intr-un spatiu, in acest caz poate fi nevoie de o recalibrare retroactiva a sistemului, iar acest lucru poate fi costisitor si chiar deranjant daca vorbim de renovari.
Formula de calcul pentru a determina fluxul optim de aer intr-o incapere ar trebui sa fie:
- Flux de aer = volumul incaperii x schimbul de aer necesar / ora
- Flux de aer = numar de ocupanti x necesarul de aer proaspat necesar pentru o persoana (m³/h).
Calculat corect de la inceput, fluxul de aer este startul corect pe care se bazeaza intregul sistem de ventilatie atunci cand vine vorba de eficienta si randament.
2. Nu alegeti echipamentul de ventilatie eficient
In centrul atentiei unei unitati de ventilatie rezidentiala trebuie sa stea eficienta de recuperare a caldurii.
Unitatile tip HVAC folosesc ventilatoare care functioneaza adeseori continuu. Astfel modelul ales de unitate trebuie sa fie cat mai eficient din punct de vedere energetic si de recuperare a caldurii.
Astfel, indiferent de scopul unitatii (comercial, rezidential sau pentru bucatarii profesionale), va recomandam sa alegeti echipamente care folosesc ventilatoare eficiente (ideal fabricate in Germania si concepute special pentru ventilatie) si recuperatoare care aduc un randament de mimim 70% pentru a vedea efectele asupra confortului si facturilor.
3. Localizati incorect punctele de evacuare
Scopul ventilatiei automate este sa elimine aerul viciat din casa. De aceea, o prioritate este evacuarea aerului din bai, bucatarie, dressing-uri si alte zone cu umiditate ridicata.
Ventilatia inlocuieste ventilatoarele punctuale din aceste incaperi pentru a economisi bani si a oferi un mediu mai placut.
Un punct de evacuare situat in apropierea zonei de bucatarie trebuie sa fie la cel putin doi metri de suprafata de gatit. Acest punct de evacuare are rolul de a elimina umiditatea generala si mirosurile de gatit.
Desi unitatile de ventilare nu sunt proiectate sa inlocuiasca in intregime hota de bucatarie, in unele proiecte, cu o unitate in bucatarie, poate fi posibil sa se elimine nevoia pentru o hota de bucatarie si sa functioneze doar in modul de recirculare.
In functie de obiceiurile ocupantilor (poate sunt mai pasionati de gatit si astfel se genereaza mai multi aburi si mai multe mirosuri) se poate impune utilizarea unei hote de bucatarie standard pentru a expulza umiditatea si mirosurile.
4. Localizati incorect punctele de alimentare cu aer prospat
Pentru a garanta un flux eficient de aer proaspat, punctele de alimentare trebuie pozitionate la o distanta semnificativa de punctele de evacuare, ideal langa dormitoare si living.
Chiar daca aerul proaspat introdus a fost temperat de schimbatorul de caldura, in timpul iernii aerul proaspat este de obicei putin sub temperatura camerei, astfel punctele de introducere trebuie instalate intr-o maniera discreta si care nu provoaca disconfort termic.
Plasati orificiile de aerisire de intrare sus, pe un perete, astfel incat sa genereze un flux confortabil de aer proaspat: intr-un dormitor, introducerea aerului proaspat pe langa dressing permite un amestec simplu cu aerul din camera si ajuta la pastrarea hainelor intr-un mediu curat si proaspat.
5. Nu proiectati un sistem dedicat de tubulaturi
Majoritatea expertilor in sisteme de ventilare sunt de acord ca ele au nevoie de propriile sisteme de tubulaturi. Chiar daca vorbim de retrofitting, pentru o casa care avea pompa de cadura, de exemplu.
Insa, daca avem proiecte cu sisteme de incalzire si racire cu aer ”fortat”, atunci tubulaturile pot fi folosite, acest lucru economiseste bani pentru materiale si manopera, oferind totusi o distributie excelenta a aerului proaspat.
Aceasta integrare necesita o planificare atenta, sisteme de control adecvate, bune practici de instalare si accesorii calibrate precis.
6. Sa evitati alegerea corecta: o unitate HRV - heat recovery ventilation, ventilatie cu recuperare de caldura
Ventilatia HRV utilizeaza caldura din aerul viciat pentru a preincalzi aerul proaspat introdus. Acest sistem reduce energia necesara pentru a aduce aerul exterior la temperatura ambientala a incaperii si, prin urmare, economiseste bani la facturile de incalzire.
Aerul viciat si cel introdus nu se amesteca niciodata in procesul de recuperare a caldurii: ele trec prin canale separate in recuperatorul de caldura, permitand doar un schimb de caldura si nu contaminare.
Randamentul unei unitati HVAC determina cat de multa energie va fi economisita prin utilizarea acelui anumit dispozitiv. Desi necesita functionarea continua a unui ventilator, energia recuperata din aerul interior este de multe ori mai mare decat energia necesara pentru ventilator.
7. Greseala bonus: nu ati ales din start unitatile ATREA
Ventilatia ATREA se bazeaza pe solutii eficiente ce asigura alimentarea cu aer proaspat, previne patrunderea alergenilor si pierderile de caldura si reduce cheltuielile la energie.
Componentele de inalta calitate si testate de la cei mai importanti producatori din lume garanteaza fiabilitate excelenta si performante maxime la un consum redus de energie.
Chiar daca folositi ventilatia la turatie maxima, ventilatoarele germane EC de top asigura un consum foarte redus. Prin urmare, costurile de functionare a gospodariei pot fi reduse semnificativ.
Controlul tactil al ventilatiei casei este inclus in echipamentul de baza al fiecarei unitati de tratare a aerului. In mod standard, acesta include porturi pentru conectarea unor senzori suplimentari pentru calitatea aerului, umiditate etc. De asemenea, puteti controla ventilatia cu usurinta si in mod convenabil prin intermediul smartphone-ului sau al tabletei.
Datorita greutatii si dimensiunilor reduse, unitatile compacte sunt ideale pentru instalarea in zone cu spatii tehnice reduse. Unitatile se potrivesc, de exemplu, sub un tavan fals si sunt usor de schimbat din punct de vedere al orientarii directiei fluxului de aer.
Pentru detalii suplimentare, informatii, recomandari sau o conversatie cu expertii care va pot ajuta sa va bucurati de mai mult confort, va invitam sa contactati echipa ATREA.