Solutiile ATREA pentru ventilatia cu recuperare de caldura pentru casele pasive: eficienta, silentioasa, automatizata

Beneficiile ventilatiei ATREA pentru case pasive

Vrei sa te bucuri de toate beneficiile unei case pasive? Sa traiesti intr-un mediu sanatos si sa profiti de un ecosistem rezidential concentrat pe autonomie si consum redus de energie? Atunci o casa pasiva este cea mai bun solutie pentru tine si familia ta!

Dar ce este o casa pasiva si unde isi gaseste locul ventilatia in peisaj?

Care sunt elementele care constituie o casa pasiva?

Pentru ca o casa sa fie clasificata drept pasiva ea trebuie sa respecte cele 4 criterii de mai jos.

De asemenea, criteriile de mai jos trebuie indeplinite cu ajutorul produselor si sistemelor care sunt certificate la randul lor ca fiind aprobate pentru case pasive de catre Passive House Institute.

  • Izolare foarte buna a locuintei: o casa pasiva este construita cu materiale certificate Passive House Institute si prezinta o incinta definita impecabil din punct de vedere al etanseitatii, fara punti termice care pot pot genera pierderi de caldura.
  • Amplasarea casei: asezarea casei in relatia cu punctele cardinale trebuie sa respecte anumite standarde care sa sustina celelalte elemente ale constructiei.
  • Utilizarea surselor pasive de incalzire: aici vorbim despre surse regenerabile cum ar fi energia solara, eoliana sau geotermala.
  • Ventilatia cu recuperare de caldura: atent calibrata pentru a garanta un flux permanent de aer proaspat si curat in intreaga incinta fara a necesita deschiderea ferestrelor.

De ce este importanta ventilatia intr-o casa pasiva?

In lipsa unui sistem certificat pentru case pasive, ventilatia din casa se poate face numai prin deschiderea geamurilor – eliminand astfel beneficiile oferite de etanseitate si izolarea fara punti termice.

Ventilatia mecanica asigura un flux permanet de aer proaspat in toate incaperile si elimina umiditatea in exces in camerele functionale (baie si bucatarie) prin extractia aerului viciat si introducerea aerului din exterior.

Datorita schimbatorului de caldura ATREA cu o eficienta de pana la 95% (pentru a fi certificat Passive House Institute, eficienta trebuie sa fie de minim 83%), temperatura din interior ramane constanta indiferent de temperatura exterioara – acest ecosistem inchis este definitoriu pentru o casa pasiva.

Beneficiile ventilatiei ATREA pentru case pasive

  • Economii la factura de curent: din moment ce nu mai trebuie sa deschizi geamurile dimineata si seara pentru a aerisi, nu mai este nevoie de energie suplimentara pentru ca temperatura din interior sa ajunga la nivelul optim.
  • Aerul proaspat este pur si simplu bun pentru sanatatea ta si a familiei tale: un aport optim si permanent de aer curat permite tuturor celor din casa sa se bucure de un mediu care nu este afectat de concentratii sporite de CO₂, poluanti sau alergeni.

Cum alegi solutia ATREA de ventilatie pentru o casa pasiva?

ATREA ofera trei linii de sisteme de ventilatie special create pentru casele pasive: Easy, EC5 si ECV5 – fiecare cu avantajele sale si orientata spre o lista specifica de nevoi si cerinte, dar toate oferind acelasi flux permanent de aer curat si un mecanism silentios care nu ”bruiaza” activitatile din casa.

Sistemul de ventilatie pentru o casa pasiva trebuie ales inca din faza de proiect a casei (implementarea poate fi facuta si retroactiv dar procesul este mai laborios si implica cateva etape de renovare si constructie).

Dimensionarea sistemului de ventilatie incepe prin luarea in considerare a numarului de rezidenti (expertii ATREA estimeaza ca necesarul de aer per persoana este de aproximativ 30 m³), numarului de camere si suprafata constructiei.

Odata stabiliti acesti parametri, folosim software-ul ATREA pentru a selecta unitatea de ventilatie potrivita pentru casa pasiva si pentru a crea reteaua de tubulaturi si grilaje care vor asigura distributia uniforma a aerului proaspat si eliminarea aerului viciat.

Etapa finala a implementarii ventilatiei in casele pasive o reprezinta reglajul aeraulic: pe fiecare traseu si in fiecare incapere ne vom asigura ca gradul de introducere al aerului proaspat si de evacuare a aerului viciat este optim.

Cum se controleaza sistemul de ventilatie pentru case pasive

Nu esti acasa... pleci in vacanta... ai folosit baia... ai gatit ceva savuros, dar preferi sa nu miroasa in toata casa... si nu poti deschide un geam... solutiile de ventilatie pentru case pasive de la ATREA iti ofera mai multe optiuni intuitive pentru control si setare.

  • Control ventilatie case pasive: panou de control montat la perete.

Cea mai simpla si familiara solutie pentru controlarea ventilatiei: un panou cu touchscreen, intuitiv de folosit si la indemana locatarilor. Acest tip de reglaj se bazeaza exclusiv pe nivelul de confort sau pe preferinta celor care stau in incinta.

  • Control ventilatie case pasive: gestionare remote cu placa de retea integrata

Pleci in vacanta si ai uitat sa setezi ventilatia. Ai oprit ventilatia dar te intorci din vacanta si nu vrei sa intri intr-o casa plina de aer inchis. Aici intra in scena a doua optiune a gestionarii sistemului tau de ventilatie pentru case pasive: integrarea unei placi de retea in unitatea de ventilare.

Aceasta conexiune online iti permite sa controlezi sistemul de la distanta cu acces pe baza unui nume de utilizator si parola. Astfel poti modifica setarile de pe desktop sau mobil. De asemenea, conexiunea permite lucrari de mentenanta si diagnostic de la distanta pentru echipele specializate.

  • Control ventilatie: senzori pentru automatizare totala

Ai facut o baie fierbinte? Ai pregatit un somon delicios la cuptor? Atunci ar fi ideal ca ventilatia din camera respectiva sa fie intensificata pentru a elimina mirosul si umezeala.

Pentru a face acest lucru fara niciun input din partea ta, sistemele de ventilare ATREA pot fi dotate cu senzori de umiditate si dioxid de carbon. Odata setate nivelele acceptate, acesti senzori transmit unitatii ca trebuie sa ofere un boost in ventilare pentru a elimina excesul de umiditate si miros in anumite incaperi sau ca pot reduce ritmul ventilarii daca nu exista o concentratie destul de ridicata de CO₂ pentru a necesita eliminarea aerului viciat.

De la plan la realitate: solutiile ATREA pentru case pasive

Aer curat. Sistem complet optimizat. Costuri reduse la facturile la energie. Zgomot redus. Toate devin posibile cu ajutorul solutiilor ATREA pentru ventilarea caselor pasive. Fie ca vorbim despre linia Easy, EC5 sau ECV5, rezultatul este acelasi:

  • Respectarea celor mai riguroase standarde pentru case pasive (Passive House Institute).
  • Confort si aer sanatos pentru toata lumea din casa.
  • Instalare conceputa din faza de proiect pentru a fi 100% personalizata conform cerintelor casei tale.
Produse mentionate in articol
Pompa de caldura aer-aer Atrea FG09 Recuperatoare de caldura rezidentiale DUPLEX ECV5 Recuperatoare de caldura entalpice DUPLEX ERV.EC5/ECV5 Pompa de caldura aer-aer Atrea FG12
 
Unitati de ventilatie cu recuperare de caldura pentru aplicatii rezidentiale Atrea
16 produse

Unitati de ventilatie cu recuperare de caldura pentru aplicatii rezidentiale, ofera o ventilatie constanta si confortabila a caselor familiale si apartamentelor. O gama completa a centralelor de ventilatie DUPLEX EC5 cu montaj orizontal jos sau suspendate de tavan (grosimea unitatii este de doar 290 mm) cat si DUPLEX ECV5 cu montaj vertical jos. ATREA propune si o solutie mai accesibila ca pret, dedicata proiectelor mari sau aplicatiilor individuale. Linia Duplex Easy are carcasa EPP si este echipata cu componente de inalta calitate care permite atingerea unei eficiente de pana la 92%.

16 produse
Brosura
Specificatii
Vezi detalii
Card produs
Stiri conexe
ATREA: 6 greseli de evitat pentru ventilatia cu recuperare de caldura
ATREA: 6 greseli de evitat pentru ventilatia cu recuperare de caldura
Ventilatia rezidentiala face parte din fundatia unei case eficiente din punct de vedere energetic
ATREA: 6 greseli de evitat pentru ventilatia cu recuperare de caldura
Categorii
Sistem de ventilatie cu recuperare de caldura
Sistem de ventilatie cu recuperare de caldura
Tehnologie de ventilatie
Tehnologie de ventilatie
Instalatii mecanice
Instalatii mecanice
Constructii

Fereastra, izolatie, caramida, adeziv, ...

Instalatii mecanice

Cazan, ventilator, baterie sanitara, ...

Instalatii electrice

Intreruptor, releu, camera video, cablaj, ...

Echipamente

Mobilier urban, stivuitor, mobila de birou, ...

Unelte

Software CAD, aparat de masurat, utilaj, ...